vineri, 8 august 2014

ÎNCREDERE, MANDAT ȘI MODERNIZARE PENTRU SECURITATEA MOLDOVENEASCĂ































Republica Moldova se află în centrul unei conflagrații economice de proporții. Este vorba de tensiunile economice dintre Federația Rusă și țările occidentale. După ce Uniunea Europeană a impus la 1 august, un embargo asupra contractelor care privesc echipamente militare și limitarea vânzării tehnologiilor din domeniul energiei, Putin a reacționat dur – a interzis importul majorității produselor alimentare din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.  

În paralel, premierul rus Dimitri Medvedev a anunţat închiderea spaţiului aerian pentru companiile aviatice din Ucraina şi a ameninţat că ar putea extinde interdicţia şi pentru cursele intercontinentale ale companiilor din Statele Unite şi Uniunea Europeană. Premierul rus a susţinut că țara sa este  gata să introducă măsuri de protecţie şi în industria auto sau în alte domenii.  

Dacă războiul economic face ravagii pe piețele economice regionale, în estul Ucrainei, tensiunile capătă forme din ce în ce mai violente. Vorbind la o conferință de presă la Washington în 6 august, președintele american Obama a spus că Ucraina are suficient armament să lupte cu separatiștii din estul acestei țări. Un semnal cât se poate de clar că războiul din Ucraina va continua. 

Comentatorul politic moldovean, Petru Bogatu are dreptate: “Nu este exclus ca scrutinul legislativ din Republica Moldova să aibă loc la toamnă în zângănitul de arme. Deși confruntarea ruso-ucraineană este puțin probabil să ajungă pe teritoriul nostru, aceasta își va pune amprenta, schimbând multe dintre obișnuitele ecuații politice de la Chișinău”. 

Desigur, confruntarea ruso-ucraineană nu va ajunge pe teritoriul Republicii Moldova, dar o intensificare a conflictului din Ucraina și înăsprirea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei vor avea suficiente  efecte negative asupra economiei Rusiei, efecte care se vor simți și în Republica Moldova. Un studiu recent al FMI arată că statul moldovean se află printre țările cu cel mai mare grad de risc în cazul unei recesiuni în Rusia.
 
Deci pentru Moldova vor apărea mai multe riscuri de securitate. În aceste condiții introducerea mandatului de securitate pentru serviciul de securitate al Republicii Moldova este o măsură pentru asigurarea securității statului moldovean și pentru contracararea activității extremiste. Notam însă că, Serviciul de Informații și Securitate are de ales între modernizare și moștenirea KGB și atrăgeam atenția la faptul că folosit în mod incorect acest mandat de securitate ar putea transforma serviciul inteligent al statului moldav într-o poliție politică.  

La vremuri grele se impun măsuri de excepție. Mandatul de securitate acordat SIS reprezintă acel mandat special care în vremuri tulburi va permite desfășurarea unor măsuri speciale de investigații, în afara unui proces penal - adică va crea condiţii optime pentru prevenirea şi combaterea crimelor îndreptate împotriva securităţii statului. Ministrul moldovean al Justiției, domnul Oleg Efrim a concretizat: "În prezent, cele mai eficiente măsuri speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal, și doar atunci când a fost deja săvârșită infracțiunea. Scopul activității SIS este, în primul rând, prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri non-penale. De aici și necesitatea unui asemenea mandat special ", a precizat domnia sa.

Folosit în mod corect, mandatul de securitate acordat serviciului secret moldovean poate aduce reale beneficii de securitate. SIS-ul devine un serviciu pro-activ îndreptat spre anticiparea și prevenirea riscurilor de securitate. Cu certitudine, tentațiile de a folosi resursele inteligente ale serviciului în timpul viitoarei campanii electorale sunt uriașe. Încrederea cu care a fost investit directorul SIS, Mihai Balan, în februarie, atunci când în cadrul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a discutat pentru prima dată acest tip de răspuns la amenințările ruse demonstrează că  domnia sa va ști să oprească la timp eventualele excese în folosirea acestui mandat. Altfel riscurile la care va fi expus întregul serviciu de securitate moldovenesc vor fi uriașe. 

Știu însă că în aceste clipe de excepție, nimeni din Republica Moldova nu își dorește riscuri în plus. De asta excese nu vor apărea.