luni, 18 august 2014

RĂZBOIUL CIVIL DIN UCRAINA SE EXTINDE LA CHIȘINĂU



Un sondaj de opinie apărut recent a tulburat concediile politicienilor, ale jurnaliștilor și comentatorilor politici. Agitația domniilor lor a fost un semnal că întrecerea electorală bate la ușă. Toată lumea a trecut la analiza rezultatelor acestei cercetări sociologice. În ea se afirma că partidul omului de afaceri Renato Usatâi va intra în Parlamentul de la Chișinău. Ba chiar mai mult – domnul Usatîi, care parcă are, dar parcă nu are partid, ar urca pe locul trei, ca popularitate, în topul cel mai influenți politicieni. Neîncrederea în rezultatul acestei investigații vine din faptul că în toate sondajele de până acum, acest om de afaceri avea scoruri ridicol de mici - nimic nu arăta că ar fi posibil ca domnia sa să-i depășească confortabil pe alți influenți politicieni.




Desigur până la alegeri vom mai vedea încă multe sondaje. Cu multe surprize și rezultate neverosimile. Este dreptul fiecărei case de sondaje să efectueze cercetări sociologice pentru cei care le plătesc. Și desigur, pentru ca formațiunile politice din Moldova să invoce la toamnă rezultatele sondajelor de opinie, contra plată, instituțiile de cercetare sociologică vor îngenunchea în fața partidelor. Și uite așa, în Moldova va apărea un nou sport naţional – sondajul de opinie! 



Sondajul care oferă scoruri pozitive domnului Usatâi e semn al startului competiției propagandei politice. Doar că multitudinea de atacuri și provocări la adresa Cabinetului de Miniștri pro-european de la Chișinău, vine să ne spună că această întrecere politică a depășit frontierele moldave și s-a transformat într-o confruntare geopolitică. De asta domnul Usatâi și domnul Dodon, doi politicieni moldoveni care promovează interesele ruse în spațiul dintre Prut și Nistru, dispun de considerabile susțineri financiare.  
Atacul extern asupra spațiului informațional al Republicii Moldova este în plină desfășurare. Modul manipulator în care televiziunile ruse prezintă știrile referitoare la spațiul dintre Prut și Nistru este deja cunoscut. Apariția acestei cercetări sociologice vine să demonstreze că banii Federației Ruse nu au miros și penetrează relativ ușor mediile de informare din Republica Moldova ajungând foarte aproape de formatorii de opinie naționali sau pro-europeni. 

Confruntarea dintre opțiunile pro-Uniunea Europeană și cele pro-Uniunea Vamală va ține capul de afiș în competiția electorală. Acest lucru se vede din persistența cu care  apar dezinformările la adresa lui Vlad Filat și Iurie Leancă. E clar că Moldova se află pe drumul cel bun – altfel era liniște!

În contextul războiului civil declanșat de Federația Rusă în estul Ucrainei, rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova are o importanță deosebită. Oprirea mersului către Europa și baterea pasului pe loc, ar însemna perpetuarea unui climat de incertitudine la frontierele Uniunii Europene! Incertitudinea este sinonimul insecurității. Exact ceea ce își doresc oficialii de la Kremlin! 

Modul în care vor evolua lucrurile în conflictul armat din Ucraina va influența în mod direct dezvoltarea campaniei electorale din Republica Moldova. Deocamdată, politicienii moldoveni au căpătat un răgaz. Pentru a lua măsuri de siguranță. Urmând un fir logic am zice că banii cei mulți, miros rusește. Lucru pe care îl putem presupune dar nu îl putem demonstra. De asta la vremuri excepționale se cer măsuri excepționale. Pentru certitudin! În fața unui adversar puternic, eforturile locale trebuie să fie comune. Atunci când neprietenii au intrat în cetate, trebuie să reacționezi printr-un mandat de securitate. Vor conștientiza deputații pro-europeni acest lucru ori nu?

Nota Bene

Traducere cuvintelor din fotografie. Deschide curvo, vin să te slavez!