vineri, 29 august 2014

MĂMĂLIGA LA VREMURI DE INVAZIE



La începutul lunii mai, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a aflat la București. În conferința de presă comună desfășurată la Palatul Cotroceni domnia sa a declarat că NATO va face orice e nevoie pentru apărarea aliaților săi. Domnul Rasmussen a recunoscut atunci că a discutat cu preşedintele Băsescu despre "criza serioasă care se desfăşoară la graniţele României". Două zile mai târziu, aflat la Chișinău, secretarului adjunct al NATO, a spus că organizația pe care o reprezintă este “foarte îngrijorată” de presiunea crescândă la care este expusă Moldova și că „înţelege mai bine intenţia autorităţilor de la Chişinău de a-şi extinde şi întări parteneriatul cu NATO”.
 
Turneul din primăvară al înalţilor demnitari ai Blocului Nord Atlantic în Europa anunţa începutul acestei perioade critice  prin care trece în prezent Ucraina și era semnalul faptului că Blocul Nord-Atlantic își dorește să se extindă spre Est.
Acesta este motivul anunțului făcut zilele acestea că la summit-ul NATO din Marea Britanie se va propune aliaţilor să-și desfășoare trupele în țările Europei de Est.

Vorbind recent la Reuniunea anuală a Diplomaţiei Române, premierul Victor Ponta a declarat că și România își doreşte consolidarea flancului estic al NATO şi o prezență cât mai consistentă a Alianţei în România. Ponta a spus că în cazul unei eventuale agresiuni împotriva Republicii Moldova, România nu mai poate spune că nu poate face nimic. 


În condițiile în care agresiunea Federației Ruse în Ucraina capătă caracteristicile unei invazii militare, provocările de securitate asupra statului moldovean trec de la stadiul potențial la cel de certitudine. Desigur că deputații din Coaliția Pro-Europeană sunt conștienți de acest lucru. Domniile lor nu au însă capacitatea de a modifica principiul de neutralitate al ţării. Pentru a modifica acest punct din Constituție sunt necesare mult mai multe voturi. Dar nici măcar comuniștii moldoveni nu pot împiedica continuarea  Parteneriatului Individual de Acțiuni Moldova – NATO, un document care a fost semnat de domnul Voronin. Iată de ce, participarea ministrului Apărării de la Chișinău la summit-ul din Marea Britanie, dacă va fi confirmată, este una necesară și de bun augur. Ea ar trebui să fie urmată de deschiderea în Republica Moldova a unui birou de legătură al NATO. 

În condițiile invaziei militarea ruse în regiunile de est ale Ucrainei dialogul de la Chișinău al miniștrilor de externe ai UE de la 1 septembrie va atinge și aspecte de securitate regională. 

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a confirmat că după această întâlnire, în capitala moldavă va urma o reuniune în cadrul dialogului strategic moldo-american.  Diplomați american de rang înalt vor sosi la Chișinău pentru a discuta mai pe larg despre modul în care America poate ajuta Republica Moldova. E o continuare a celor discutate în primăvară de tandemul Vlad Filat - Iurie Leancă atât cu Victoria Nuland cât și cu cei din Congresul ori Președinția americană.

Aceste două instrumente de colaborare, Parteneriatul Individual NATO – Republica Moldova și Dialogul Strategic Moldo – American, odată consolidate și aprofundate ar putea reprezenta garanțiile de securitate de care are nevoie în aceste vremuri statalitatea moldavă. La vremuri de excepție, măsuri de excepție!