miercuri, 3 septembrie 2014

7 SEPTEMBRIE ZIUA ÎN CARE MOLDOVA SPUNE NU TRECUTULUI



Exact în ziua în care reprezentanții celor 28 de state membre ale Uniunii Europene erau adunați la Chișinău pentru a confirma sprijinul financiar oferit Republicii Moldova, trei politicieni moldoveni afirmau că drumul Moldovei spre Europa este greșit și că basarabenii ar trebui să facă cale întoarsă. Liderul Partidului Regiunilor, preşedintele Partidului „Patrioţii Moldovei” şi liderul Partidului Patria-Rodina, declarau de comun acord că partidele pro-europene și comuniștii au trădat și vor cere cetățenilor să nu le acorde sprijin. 
 
Tot pe 1 septembrie, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, scria negru pe alb că  obiectivul de bază al socialiștilor din Republica Moldova este denunțarea Acordului de Asociere și că va cere demisia Guvernului Leancă. Domnia sa notează că formațiunea politică pe care o conduce, pe 14 septembrie va demara ample acţiuni de protest care se vor desfășura sub lozinca „Moldova în Uniunea Vamală”.
Alături de comuniștii și socialiștii moldoveni, cele trei modeste formațiuni politice consideră că prin semnarea și ratificarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova își pierde suveranitatea și independența și de asta vor face tot posibilul pentru ca Moldova să derapeze de la drumul ei european.

Moldova stă așadar încă sub amenințarea interesului politic rusesc. Pericolul ca ea să se înece precum țiganul la mal nu a trecut. Sprijinul mediatic și logistic oferit de Moscova formațiunilor politice care militează pentru rămânerea Moldovei în spațiul controlat de Federația Rusă conjugat cu eforturile militare din Ucraina pentru construcția Noii Rusii pot aduce pe 30 noiembrie un rezultat imprevizibil.

Colac peste pupăză, pentru ca soarta unei formațiuni politice aflată în arcul de guvernare pro-european de la Chișinău să fie și mai incertă, fostul premier moldovean al anilor 1999,  omul de afaceri Ion Sturza, a anunțat că nu intenționează să se implice în politică, nici să accepte vreo funcție publică în Republica Moldova. În aceste condiții, misiunea electorală a Partidului Liberal Reformator se complică cât se poate de mult. Echipa domnului Hadârcă spera că domnul Sturza va veni în politică alături de ei.

Vor unii ori nu, singura formațiune politică care poate face față pericolului rusesc rămâne a fi Partidul Liberal Democrat. S-ar putea ca, pe 29 august, atunci când l-a primit la Cotroceni pe liderul liberal democraților moldoveni, domnul Băsescu să fi fost la curent cu decizia de neimplicare în politica moldovenească a domnului Sturza. De asta, cea de a treia întâlnire a președintelui României cu domnul Filat a durat mai mult de două ore. Datele informativ-operative de care dispune domnul Băsescu arată că în dinamica evoluției politice de la estul frontierei statului român, liberal democrații moldoveni sunt cei care pot asigura Bucureștiului oficial, continuitatea proceselor de integrare europeană ale Moldovei. 

De asta, pe 7 septembrie, dincolo de prezentarea publică a raportului lor de activitate liberal democrații moldoveni vor trebui să spună cât se poate de ferm NU celor care doresc să mențină Moldova în pânza de păianjen a Rusiei. 

Liderii acestei formațiuni politice au o monitorizare foarte strictă a riscurilor de securitate, fie ele economice, energetice și teritoriale. De aceia domniile lor ar trebui să ne facă cunoscute datele pe care le au despre posibila implicare a tuturor partidelor conjuncturiste în torpilarea procesului de integrare europeană ori de sprijinire a riscurilor enunțate mai sus. 

Locația aleasă de către conducerea acestei formațiuni politice pentru a prezenta această dare de seamă este una plină de semnificații. Acolo la 3 noiembrie 2013 cetățenii moldoveni au spus DA drumului european al Moldovei. Acolo tinerii au spus NU comuniștilor moldoveni. Tot acolo, pe 7 septembrie, putem spune NU tuturor celor care își doresc Moldova în Noua Rusie. 

Nota Bene

Fotografia din 29 august de la Palatul Cotroceni transmite foarte multe mesaje non-verbale. Printre ele, unul important și care se vede cu ochiul liber - domnul Băsescu îl consideră pe Vlad Filat un egal al său. Iar tabloul din biroul președintelui României ( Mihai Viteazul intrând în Alba Iulia) ne vorbește subtil despre ceva enunțat în noiembrie 2013.