vineri, 12 septembrie 2014

PLDM-UL PĂSTREAZĂ LINIȘTEA



Mediile de informare din Republica Moldova încearcă să acrediteze existența unui conflict între președintele PLDM, Vlad Filat și prim-vicepreședintele acestui partid, premierul Iurie Leancă.  Într-un text recent, se afirmă că în sânul acestui partid se dă o ultimă bătălie – Filat contra lui Leancă.  Potrivit autorului, Roman Mihăeș, domnul Leancă fiind lider în topul politicienilor , în mod normal, domnia sa ar trebui să fie capul listei electorale a liberal democraților, deci el ar trebui să aibă posibilitatea să dicteze și componența listei electorale.

Domnul Mihăeș calcă pe cărările bătătorite de inamicii domnului Filat. Supoziția potrivit căreia între cei doi oameni politici ar exista un conflict latent se vehiculează de mai mult timp. A ajuns și la urechile celor doi. În cadrul unui interviu oferit postului de radio  National FM, liderul liberal democrat a lăsat să se înțeleagă că este la curent cu aceste zvonuri. „Mulți se îngrijesc de relația dintre Filat și Leancă. E de înțeles - atunci când vrei să distrugi o cetate  este mai ușor să bagi în interiorul ei neînțelegere și invidie, după care trebuie doar să aștepți. Dar noi doi suntem oameni maturi și ne leagă obiectivul comun de integrare europeană al Moldovei”, a spus Vlad Filat. 

Sugestia potrivit căreia domnul Leancă ar trebui să se afle în frunte, face parte din lista  „șopârlelor” care ar trebui să distrugă din interior cetatea liberal democrată. Potrivit statutului de funcționare al PLDM, lista electorală a acestei formațiuni politice va fi decisă în cadrul Consiliului Politic Național al liberal democraților. Membrii acestui organism sunt cei care vor decide ce și cum. Alcătuirea listei electorale este așadar o chestiune internă a acestei formațiuni politice și îmi pare firesc ca în fruntea ei să se regăsească liderul acestui partid, Vlad Filat.

Cât despre aserțiunea potrivit căreia domnul Leancă ar susține ideea participării liberal democraților într-un bloc electoral ea se bazează pe declarațiile  făcute de prim-vicepreședintele liberal democrat pentru postul de radio Europa Liberă. Dar primul ministru moldovean nu a spus acest lucru cu subiect și predicat. Domnul Leancă s-a referit la faptul că  „oamenii vor să primească garanții că nu vor mai exista certuri și mișcări de culise în timpul negocierilor pentru formarea noii coaliții. Și vor să știe că votează o echipă care are capacitățile necesare pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii”. Nimic clar despre o eventuală participare a liberal democraților într-un bloc electoral.
 
Într-un interviu oferit de secretarul general al PLDM portalului Tribuna, s-a spus negru pe alb că singurul partener electoral al liberal democraților vor fi cetățenii. “PLDM nu va avea parteneri – PLDM îşi va găsi alegătorul său şi îl va convinge să voteze”. Desigur că discuții despre formarea unui bloc electoral există, lucru confirmat de un alt vicepreședinte liberal democrat, Valeriu Streleț: „Subiectul va fi dezbătut, toate argumentele pro și contra vor fi discutate. Vom totaliza analizele și vom lua o decizie definitivă”.

Observatorii fenomenului politic moldovenesc spun că speculațiile referitoare la participarea liberal democraților moldoveni într-un bloc electoral comun apar ca urmare a scăderii ratingului Partidului Democrat - conform analizelor făcute de compania sociologică CBS Axa acesta s-ar afla în zona de 6% cu riscul major de a rămâne în afara Parlamentului. Nu știu dacă e așa ori nu. Viitorul Barometru de Opinie Publică va fi cel care va da un răspuns.
Știu însă că șopârlele aruncate în presa moldovenească nu vor slăbi coeziunea existentă în rândurile PLDM. Surse din anturajul premierului moldovean mi-au declarat că în ciuda tuturor presiunilor mediatice această formațiune politică va rămâne unitară. Domnul Leancă știe că interesul Moldovei este superior intereselor înguste de partid. De asta în interiorul Partidului Liberal Democrat va fi liniște.


„Combinele” nu vor trece .

Nota Bene - "combină" este denumirea basarabeană a unui plan ascuns; termenul vine din rusescul - "combinația" care ar desemna o conspirație ori un plan tenebru.