vineri, 10 octombrie 2014

PONTA, ȘANTAJUL LUKOIL ȘI DESCURCATUL IȚELOR



Compania Petrotel - Lukoil Ploiești este acuzată de spălare de bani în valoare de 118 milioane de euro și o evaziune fiscala de 112 milioane de euro. Dosarul deschis de procurorii români este despre felul în care compania rusă a fraudat statul român  și a lipsit bugetul României de bani. 

În loc să colaboreze cu justiția, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil, dă ultimatum procurorilor ca până vineri, 10 octombrie, sechestrul pus pe o parte din stocurile de combustibil ale Lukoil din conductele Oil Terminal să fie ridicat: "Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulți bani aici".

Președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului României să fie pregătit pentru a prelua rafinăria deținută de Lukoil la Ploiești dacă întreprinderea va stabili să nu mai reia producția. "Dacă Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit sa preia rafinăria. Dacă are așa abordare, Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața româneasca. Lukoil trebuie sa hotărască: respecta legile statului român sau dacă vrea legile de la Moscova, să se duca acolo", a spus Traian Băsescu. Președintele României, a spus că justiția este în fața unui șantaj și a unei presiuni, și nu trebuie să cedeze."O astfel de abordare este inadmisibila", a susținut președintele României.    

Să fie acesta modul în care oamenii de afaceri ruși înțeleg să facă afaceri în România ori în Moldova? Să fie oare la București o demonstrație de forță a mentalității rusești? Să se poată oare într-o țară a Uniunii Europene și a NATO încălca regulile bunului simț doar pentru că așa vor mușchii de la Kremlin?

Ori poate Lukoil se comportă în acest mod pentru că la mijloc este altceva? Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Ponta, Lucian Isar afirmă că firma rusă nu este credibilă atunci când amenință cu plecarea din România mai ales că de curând a primit drept de exploatare în Marea Neagra. Lucian Isar, consideră că scandalul are o strânsa legătura cu alegerile prezidențiale.

Premierul român afirmă însă că dosarul Lukoil nu are nici o conotație politică și că procurorul este suveran în acest caz. Victor Ponta a precizat însă că Guvernul statului român își dorește ca activitatea companiei ruse să continue în mod normal, transmite Mediafax. "Îmi exprim speranța că, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante, sper doar în înțelepciunea si responsabilitatea celor care anchetează de a gasi soluția legala", a declarat primul ministru român. 

O atitudine mult prea soft în fața unui ultimatum al unui om de afaceri, fie el și rus. Nu cred în simpatiile politice ale domnului Ponta față de  Rusia, e mai degrabă vorba de altceva. E posibil ca premierul român să fi luat în serios intențiile Lukoil de a pleca din Ploiești indiferent de problemele avute în justiție. E posibil ca plecarea din România să fie reală mai ales că rușii au făcut o investiție importantă în rafinăria din Burgas – Bulgaria și au mărit capacitatea de procesare a acesteia.  
Să considere domnul Ponta că indulgența justiției românești i-ar putea convinge pe ruși să rămână în România? Ori poate, aflat la Chișinău, domnia sa va descâlci iţele acestui scandal de evaziune fiscală care are rădăcini și în Republica Moldova și le va cere rușilor să-și plătească toate datoriile?

Nota Bene: La Chișinău, Lukoil Moldova este suspectat de calcularea abuzivă a prețurilor la produsele petroliere. În urma unui control, Agenția moldoveană de reglementare a obligat compania rusă să înlăture în timp de două săptămâni toate neregulile.