luni, 13 octombrie 2014

UNDE A DISPĂRUT STUDIOUL TVR MOLDOVA ?



Primul ministru al României, Victor Ponta, aflat la Chișinău a vorbit din nou despre Unire. El a spus că ea trebuie făcută pașnic și  si că ea va aduce fericire. „România nu va veni niciodată să ia cu forța Moldova, dacă va fi voință va fi o fericire”, a spus Ponta. Apărut la congresul de validare a candidaturii sale de la Alba Iulia discursul unionist al domnului Ponta este sezonier și are doar un caracter electoral. 

Frivolitatea spuselor domniei sale e demonstrată de lipsa de seriozitate cu care Palatul Victoria a abordat războiul mediatic existent în Republica Moldova – mă refer la revenirea TVR în spațiul mediatic moldovenesc.

Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva R. Moldova la CEDO, nu a fost condiţionat cu reacordarea frecvenţei de emisie de care TVR a fost deposedată în 2007, frecvență publică care este recepționată de toate televizoarele existente între Prut și Nistru. Partea moldoveană, prin Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a reîntors această frecvență, s-a votat pentru retransmisia programelor pe teritoriul Republicii Moldova și a obligat operatorii de cablu să includă acest post de televiziune în grila lor de programe.

Fostul director general al TVR, Claudiu Săftoiu, declara la 1 decembrie 2013 că „telespectatorii de peste Prut, vor beneficia de o grilă specială care va conţine emisiuni culturale şi de divertisment, informaţii despre România, dar şi programe care să acopere realităţile din Republica Moldova. În acest sens, în scurt timp, 30% din grilă va fi dedicată emisiunilor autohtone".

Dar, între Prut și Nistru, TVR-ul a dispărut. Bucuria revenirii TVR în Republica Moldova s-a transformat în scârbă. Programul de televiziune al TVR retransmis în Republica Moldova se face doar prin rețelele de cablu, deci nu ajunge la marea majoritate a cetățenilor moldoveni așa cum se întâmplă în cazul postului public de televiziune al Federației Ruse. Din motive care țin de drepturi de autor, programele difuzate în Moldova nu sunt identice cu cele transmise pe teritoriul statului român.

Urma ca basarabenii să se mulțumească cu apariția unui studio teritorial al TVR la Chișinău. Nici asta nu a fost să fie! Potrivit legii audiovizualului din Republica Moldova, redacția locală ar fi trebuit să acopere 30% din grila de emisie. La lansarea din 2013 se afirma că "cele câteva încăperi care vor fi puse la dispoziţie vor fi completate cu echipament de televiziune adus din România, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenţi din Republica Moldova să vină la training în România pentru câteva săptămâni, pentru ca, alături de un director editorial trimis de la Bucureşti la Chişinău, să putem avea o redacţie proprie care să realizeze acest 30% de conţinut autohton." Pe teren, la evenimente, nu am văzut nici un jurnalist care să poarte legitimația studioului local TVR, nici buletine de știri făcute de TVR Moldova nu am văzut.

Așa că, emisiunile TVR-ului retransmis în Republica Moldova rămân a fi așa cum au fost - o mixtură de Adrian Păunescu și Tudor Gheorghe, muzică populară și documentare de pe vremea lui Alexandru Sahia, presărat cu filme marca Cântarea României. Ceva îndoielnic care nu se compară nici de departe cu programele difuzate de postul public al televiziunii ruse care se recepționează la greu în Basarabia.

Domnul Ponta critică degeaba redacția TVR de la Chișinău. Vina e la București.  

Chiar dacă numirea domnului Dragoş Bocanaciu la conducerea proiectului Televiziunii Române de la Chișinău a fost interpretată de jurnaliștii bucureșteni ca fiind o răsplată pentru „concubinajul sindicatului cu administrația PSD condusă de Stelian Tănase”, Bocanciu face la Chișinău ceea ce i se spune de la București. Domnia sa nu poate lupta singur în fața televiziunii ruse, că nici măcar nu cunoaște rusa!

Războiul Rece încă nu s-a terminat , el s-a mutat în spațiul mediatic. În fața propagandei televiziunilor ruse, postul român de televiziune a capitulat. TVR Moldova s-a transformat într-un loc în care se aude doar foșnetul sinecurilor conjuncturale. Domnul Ponta cunoaște bine acest lucru. La București are propriile scandaluri cu TVR și se zice că va fi nevoit să-l închidă. Așa că basarabenii au înțeles că trebuie să facă față singuri propagandei ruse - dacă nu vor putea măcar vor avea plăcerea că au încercat!