miercuri, 15 octombrie 2014

IURIE LEANCĂ UN PREMIER PENTRU LINIȘTEA DE DUPĂ 30 NOIEMBRIE



Publicația Ziarul Național notează că cel puțin trei candidați electorali au zburat la Moscova. Bașcanul regiunii autonome gagauze, Mihail Formuzal, împreună cu președintele social-democraților, Victor Șelin, au urcat în avion pentru întâlnirile moscovite la sfârșitul săptămânii trecute. Un alt candidat electoral din Moldova care poartă negocieri la Moscova este unul din liderii ANTIFA, Grigore Petrenco, exclus de curând din rândurile PCRM pentru faptul că figurează pe lista electorală a Partidului „Patria”. 

Că strategii de la Kremlin au răspuns pozitiv solicitărilor de amestec în campania electorală din Moldova, o demonstrează venirea la Chișinău a colaboratorului superior al Institutului Rusesc de Cercetări Strategice, Vasili Kașirin. Pe 12 octombrie, la sosirea pe Aeroportul din Chișinău, Poliția de Frontieră din Republica Moldova, în colaborare cu Serviciul de Informații și Securitate, l-a declarat persoană indezirabilă și l-au somat să părăsească Moldova. Publicația Evenimentul Zilei notează că acesta este unul dintre strategii Kremlinului și e cunoscut ca fiind consilierul doamnei Nina Ștanski, așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei. Institutul Rus de Cercetări Strategice face analize pentru Kremlin și Consiliul de Securitate al Federației Ruse.

 Că începutul campaniei electorale din Republica Moldova stă sub amenințarea agenților de influență ruși o spun și acțiunile Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Pe 13 octombrie, la ieșirea din Republica Moldova, pe Aeroportul din Chișinău, doi agenți ai serviciului inteligent rus, au fost declarați indezirabili.  Andrei Medvedev și Dimitrii Galkin sunt suspectați de susținerea acțiunilor separatiste pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia s-au aflat la Chișinău pentru a participa la o masă rotundă cu tema "Aspectele economice ale integrării eurasiatice a Republicii Moldova".  Medvedev a mai fost în Moldova în perioada pregătirii referendumului din regiunea găgăuză.

Este clar că organizații apropiate Kremlinului oferă asistență unor formațiuni politice aflate în competiția electorală din Moldova, având scopul de a opri deplasarea ei către Uniunea Europeană. Riposta operativă a Poliției de Frontieră, a Direcției Serviciilor Operative din Cadrul Ministerului de Interne și a Serviciului de Informații și Securitate trebuie salutată și lăudată. 


Gestul liderului liberal democrat este unul pragmatic, punctează foarte corect editorialistul moldovean Petru Bogatu. Prin acest gest, echipa liberal democraților transmite cercurilor de la Moscova că apropierea de Uniunea Europeană va continua și după 30 noiembrie. 


Un scor bun în alegeri pentru cele trei formațiuni politice ar face ca visul rușilor, de a ridica un zid pe Prut, să devină realitate. Formarea unei coaliții anti-UE ar întoarce Moldova cu 15 ani înapoi. Desemnarea făcută de liderul PLDM – Leancă viitor prim ministru, ar trebuie să aibă și consimțământul de principiu al celorlalte formațiuni politice pro-europene. Chiar dacă aceste partide se află acum în campania electorală, un atare accept ar fi un mesaj liniștitor atât pentru moldoveni, cât și pentru oficialii europeni care investesc în viitorul Moldovei.