sâmbătă, 25 octombrie 2014

WIE VIEL LIEBT FRAU MERKEL MOLDAWIEN?



Zilele trecute, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel,preşedintele Alianţei Creştin Democrate din Germania (CDU). Cei doi lideri au discutat despre situaţia politică din Republica Moldova în context intern, dar şi regional.

De unde vine acest interes al doamnei Merkel pentru Moldova? Un motiv ar fi faptul că Republica Moldova se află la frontierele Uniunii Europene și că pe teritoriul ei se află un conflict care, în planurile strategilor ruși poate arunca în aer întreaga regiune. La Berlin, subtila legătură a regiunii transnistrene cu agresiunea armată din Ucraina de est și crearea Noii Rusii, nu a trecut neobservată. De la vizita ministrului de externe german, Westerwelle în 2010, la vizita doamnei Merkel la Chișinău, în 22 august 2012, s-a văzut cu ochiul liber că Germania a investit mult capital politic în Moldova și că interesul german pentru vecinătatea de est a Uniunii Europene a crescut în mod exponențial. 

La întâlnirea cu domnul Filat, cancelarul german şi-a reconfirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și a încurajat eforturile diplomației moldave de a înainta pe calea apropierii de UE. Angela Merkel a reiterat faptul că, în persoana sa, Republica Moldova are un prieten şi un susţinător puternic. Declarația de încurajare a doamnei Merkel vine să confirme atenția deosebită a Germaniei pentru Moldova. 

Că Moldova este importantă a spus-o și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker care, la întâlnirea cu Vlad Filat a subliniat că presiunile externe asupra Chișinăului sunt inacceptabile. Preşedintele Comisiei Europene a declarat că procesul de lărgire a Uniunii Europene va continua, iar Moldova, cu certitudine, va face parte din acest proces. Din această cauză, alegerea pe care o vor face cetățenii moldoveni la 30 noiembrie este una decisivă, de care depinde modelul de dezvoltare al statului moldovean. 

Suportul pe care importanți lideri ai Uniunii Europene îl acordă PLDM, partidul care este axa coaliției pro-europene de la Chișinău este o recunoaștere a apartenenței acestui partid la selectul club al partidelor populare care conduc în acest moment Europa dar și o subliniere indirectă a faptului că, prin amplasarea la intersecția intereselor geopolitice, Moldova este una din cheile de care depinde gestionarea de viitor a Parteneriatului Estic. De fapt  Angela Merkel vrea ca Moldova să își continue drumul ei european.

De asta, pe 30 noiembrie, moldovenii trebuie să dea dovadă de seriozitate și să aleagă în cunoștință de cauză. Cei care își doresc integrarea Moldovei în Uniunea Vamală ar fi bine să conștientizeze că denunțarea Acordului de Asociere la UE înseamnă anularea rapidă a regimului liberalizat de vize căpătat de moldoveni și înălțarea unui zid pe Prut. Că doar n-o iubi frau Angela, atât de mult Moldova, încât s-o lase să stea cu dosul în două luntri!