sâmbătă, 8 noiembrie 2014

MOLDOVA – BUTOIUL CU PULBERE AL REGIUNII



Premierul moldovean Iurie Leancă a confirmat faptul că ultimele ședințe ale Guvernului moldovean nu au avut loc din cauza Partidului Liberal Reformator. Potrivit lui, liberalii reformatori au blocat activitatea Cabinetului de Miniștri din Republica Moldova prin intermediul miniștrilor delegați. Cei doi miniștrii liberal reformatori au condiționat prezența la ședințele guvernului moldovean prin demiterea a doi vice miniștri delegați de aceiași formațiune politică -  Dorin Dușciac și Sergiu Stanciu, de la Ministerul Mediului și Ministerul Tineretului și Sportului. Dorin Dușciac și Sergiu Stanciu sunt considerați de PLR vice miniștri „răzvrătiți” pentru că ar fi semnatari ai declarației deputatului liberal reformator Ana Guțu, prin care a solicitat partidului din care face parte retragerea din cursa electorală.

Blocajul instituit de către Partidul Liberal Reformator activității Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a pus sub risc adoptarea unor mai multe hotărâri de Guvern, decizii necesare în procesul de administrare al statului moldovean. Încăpățânarea de a-i pedepsi pe cei doi vice miniștrii care au semnat apelul adresat liberal reformatorilor de a se retrage din cursa electorală demonstrează că logica jurnalistului Petru Păduraru de la ziarul Timpul, PLR, PNL și alte partide de dreapta joacă în alegeri împotriva Uniunii Europene, este adevărată. Dacă nu ne pasă de integritatea teritorială a Republicii Moldova, am putea să ne gândim măcar la integritatea noastră fizică. Pentru asta, ar trebui să încercăm să asigurăm o majoritate convenabilă în viitorul parlament al partidelor: PDM, PLDM şi PL. Adică, să fim uniţi. În această privinţă, pare destul de stranie prezenţa printre concurenții electorali a PLR sau PNL”, scrie Pavel Păduraru.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov într-un discurs recent trăgea un semnal de alarmă: „În perspectiva în care în rezultatul alegerilor nu va exista o majoritate clară apare pericolul ca unii actori politici să se folosească de moment și să provoace destabilizarea situației în țară. Realitatea este că astăzi se dorește împiedicarea creării majorității parlamentare, instalării guvernului și într-un final provocarea dezordinilor în masă, prin întărâtarea unor grupuri de populație împotriva altora”. 
O întorsătură atât de urâtă a alegerilor parlamentare din acest an ar duce și la dezghețarea conflictului transnistrean și ar arunca în aer toată regiunea. Un asemenea scenariu ar fi convenabil doar unui singur actor regional – Federația Rusă: provocarea prin intermediul formațiunilor politice nemulțumite de rezultatul alegerilor a dezordinii în masă care să culmineze cu împușcături la Nistru ar permite strategilor de la Kremlin, prin intermediul forțelor și armamentului dislocat în regiunea transnistreană, să prindă într-un clește Ucraina.    

Unul dintre actorii politici care ar putea adjudeca rolul nemulțumitului și ar putea chema populația în stradă ar putea fi domnul Usatâi. Prin concertele oferite publicului moldovean, domnia sa a demonstrat că are suficiente resurse financiare pentru a își organiza nemulțumirea față de rezultatul alegerilor. Iată de ce solicitarea deputatului liberal Valeriu Munteanu, ca  Procuratura Generală să întreprindă toate măsurile legale pentru investigarea implicării cetățeanului Usatâi în tentativa de omor la comandă săvărșită asupra cetățeanului Gorbunțov, este una justă și necesară. Atât pentru alegător cât și pentru concurentul electoral.

Nu am acces la sondaje de opinie pentru circulație internă – nu știu care vor fi procentajele pe care le vor avea în viitorul Parlament partidele politice mari. Un lucru este clar, în condițiile în care Federația Rusă amenință securitatea regională, singura scăpare din fața acestei agresiuni o reprezintă menținerea Moldovei pe actualul curs de dezvoltare – apropierea de Europa. 

De asta, experții de la Ministerul de Interne și de la Serviciul de Informații și Securitate ar trebui încă de pe acum să evalueze și să analizeze toate posibilele provocări, inclusiv cele de protest în urma alegerilor parlamentare. Dacă sare în aer, butoiul cu pulbere de pe Nistru, va reprezenta scânteia care va aprinde întreaga regiune. Exact pe asta mizează strategii de la Kremlin – în afara domnului Diacov, alți politicieni moldoveni s-au mai gândit la asta?