luni, 24 noiembrie 2014

SECURITATEA MOLDOVEI ȘI "INOCENȚA" DOMNULUI USATÂI



Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti va convoca astăzi, 24 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova pentru a discuta provocările şi pericolele la adresa securității statului moldovean în ajunul şi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Președinției moldovene, Vlad Ţurcanu, a sugerat că la această şedinţă Serviciul de Informații și Securitate va prezenta dovezi ale faptului că în ultima lună a fost remarcată o activizare a forțelor care urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova  în ajunul alegerilor parlamentare, aceste acţiuni au loc pentru a pune în pericol securitatea de stat a Republicii Moldova. 

Neliniștile președintelui moldovean sunt cât se poate de întemeiate. Portalul de știri Actualități.md anunță că liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon a ajuns la un acord cu Renato Usatâi cu privire la denunțarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit lui Dodon, liderul informal al Partidului Patria, Renato Usatîi, și-a anunțat disponibilitatea de a sprijini inițiativa socialiștilor de denunțare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Liderul socialist a declarat presei de la Chișinău că, dacă va accede în Parlamentul Republicii Moldova, va pune în dezbatere această inițiativă  pe ordinea de zi a primei ședințe a noului legislativ moldovean. Potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică, Partidul Patria ar avea opt la sută din intențiile de vot ale cetățenilor moldoveni, socialiștii având doar șapte la sută. Șansele de denunțare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană vor fi în creștere dacă Partidul Comuniștilor ar acumula un procent ridicat de voturi. Denunțarea Acordului de Asociere ar  pune punct liberei circulații a cetățenilor moldoveni în spațiul Uniunii Europene.

Prezent la masa rotundă cu tema „Alegerile parlamentare din 30 noiembrie și perspectivele europene ale Republicii Moldova”, analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a declarat că, ”pentru îndeplinirea planului de a opri Moldova din drumul ei european, Moscova îi are ca aliați pe Igor Dodon şi Renato Usatîi. La rândul său, într-o notă recentă de blog, deputatul liberal Valeriu Munteanu afirmă că FSB-ul rusesc ar fi responsabil de consilierea politică a lui Usatîi. „Mafia rusă vrea în parlamentul de la Chișinău pentru a pune la adăpost afacerile pornite cu banii furați de la Căile Ferate din Federația Rusă. Domnul Munteanu a avut acces la notele informative trimise domniei sale de către Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. 

O ultimă investigație jurnalistică dedicată lui „Don Renato” afirmă că Rolls Royce-ul lui Usatâi, în luna august 2013, ar fi accidentat mortal un cetățean.  La prima vedere s-ar părea că a avut loc un accident rutier cu tamponarea unui biciclist, pe care făptașii au vrut să-l mușamalizeze, declarând inițial că victima a căzut singură de pe bicicletă. Datorită faptului că la fața locului erau mai multe persoane, victima a fost ajutată și transportată la spital. În esență adevărul este cu totul altul. S-a stabilit că în seara de 18.08.2013, la volanul automobilului cu numărul de înmatriculare C RU 1 se afla în avansată stare de ebrietate, proprietarul acestuia – cetățeanul Renato Usatâi, împreuna cu cetățeanul Dobrea Serghei. Victima a fost luată în automobilul ”Rolls Royce Ghost”, pentru a fi transportata la spitalul raional Căușeni, însă, de-facto, acesta a decedat pe drum. Analizând situația creată, Renato Usatîi și Dobrea Sergiu, mituind medicii din spitalul raional Căușeni, au găsit pe o altă persoană de aceiași vârstă, un cetățean care era deja internat în spital cu leziuni corporale rezultate în urma căderii de pe bicicletă, care și-a dat acceptul pentru a fi înregistrat ca fiind persoana pe care Usatii Renato a accidentat-o. Cetățeanul decedat a fost transportat și îngropat în regiunea transnistreană”.

Nu știu dacă cele afirmate mai sus de jurnaliști este adevărat. Poate da. Poate nu. Știu însă că domnul Usatâi a recunoscut public că și-a vândut, pentru patru milioane de lei, automobilul de lux Rolls Royce-ul. Să fi avut oare probleme financiare? Ori poate, automobilul a fost vândut pentru a nu fi supus expertizelor tehnice? Sau poate-i aducea aminte de nefericitul accident? Habar nu am. Știu însă că, în Republica Moldova mai avem voie încă să ne punem întrebări.

Nu sunt eu cel care trebuie să le dea răspuns. Există destule instituții care pot și au competențele necesare pentru a face lumină. Rămân însă a fi de acord cu cele spuse de către directorul Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, Viorel Chetraru, în anul 2012. La întrebarea jurnaliștilor referitoare la omul de afaceri Renato Usatâi, generalul Chetraru era scurt pe doi:din punctul nostru de vedere, Usatâi este un personaj contradictoriu, cu o reputație îndoielnică. Este implicat în mai multe scandaluri și situații de conflict. A fost văzut de mai multe ori în compania unor indivizi importanți din lumea interlopă„.

În condițiile în care există suficiente forțe externe care vor să destabilizeze situația din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție sunt instituțiile care pot să-i spună șefului statului moldovean, dar și opiniei publice, cât de îndoielnice sunt acțiunile publice ale domnului Usatâi. Nu vreau ca peste o vreme, să nu mai avem voie a ne pune întrebări. În același timp nu uit că, potrivit prezumției nevinovăției, până la proba contrarie, controversatul domn Usatâi rămâne a fi inocent.