duminică, 14 decembrie 2014

WASHINGTONUL VREA UN GUVERN DE UNIUNE NAȚIONALĂ LA CHIȘINĂU ?



Cele trei partide care au demarat negocierile pentru formarea unei coaliții pentru Europa în Parlamentul de la Chișinău, PLDM, PDM și PL, nu dețin majoritatea parlamentară necesară pentru a alege, în 2016, șeful statului moldovean. Majoritatea constituțională de 61 de voturi necesare în 2016 pentru alegerea președintelui moldovean poate fi obținută doar printr-o alianță cu opoziția. În cazul în care aceste voturi nu vor fi găsite Republica Moldova s-ar putea confrunta cu alegeri parlamentare anticipate. 

Pe 4 decembrie notam că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi evitate dacă formațiunile politice pro-europene ar oferi  comuniștilor moldoveni conducerea unor instituții de control. Lansam ipoteza că pentru acest control politic, opoziția comunistă ar putea participa la alegerea președintelui statului moldovean. Ipoteza lansată de mine se baza pe întâlnirea avută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola cu președintele Voronin.  Domnul Tapiola a verificat atunci disponibilitatea comuniștilor de a participa la acest viitor act politic.

Răspunsul la întrebările domnului Tapiola a fost dat de către domnul Oleg Reidman – domnia sa a spus că PCRM ar fi de acord să sprijine alegerea viitorului preşedinte al Republicii Moldova în 2016, iar în schimbul acestui sprijin s-ar mulţumi cu foarte puţin: Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi. Pentru ca disponibilitatea comuniștilor de a colabora cu noua majoritate parlamentară să fie bătută în cuie, decizia plenarei Comitetului Central din 13 decembrie spune că  PCRM va colabora cu partidele pro-europene. Așadar, putem concluziona că misiunea ambasadorului european la Chișinău s-a încheiat cu succes. 

Misiunea domnului Moser a fost mai grea. Pe 12 decembrie, ambasadorul american în Republica Moldova, William H. Moser s-a întâlnit cu președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.  După convorbirile avute, domnul Ghimpu a pus piciorul în prag: Nu am dreptul să împing Partidul Liberal către sinucidere. Nu e proprietatea mea este speranța cetățenilor”. Am convingerea  că domnul Ghimpu putea reacționa în acest mod doar dacă ambasadorul american ar fi adus în discuție participarea comuniștilor moldoveni la formarea unui guvern de uniune națională.

Cu siguranță prezența Partidului Liberal, a Partidului Liberal Democrat și Partidului Democrat într-o alianță cu PCRM ar fi una foarte greu de explicat simpatizanților formațiunilor politice necomuniste, o alianță in extremis dar ea nu este încă exclusă de către Bruxelles și Washinghton.
E posibil ca în discuția avută cu domnul Leancă, Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euro-asiatice, Victoria Nuland să fi atins și aceste nuanțe. Îndemnul diplomatului american de a forma un guvern profesionist cu oameni integri pentru edificarea unei Moldove Curate ține de continuitatea reformelor și după anul 2016. Recentul dialog strategic moldo-american poate fi intensificat doar în condițiile existenței unui guvern care continuă reformele anunțate anterior. Are Chișinăul oameni integri care ar putea aplica toate aceste reforme? Adunate, rezervele de cadre ale partidelor pro-europene ar putea găsi un număr suficient. Controlul pe care l-ar putea deține comuniștii asupra unor instrumente de control în statul moldovean ar oferi societății moldovene  siguranța că noua coaliție nu va derapa de la traseul european.  


Președintele Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu, a recunoscut că noua majoritate parlamentară deține suficiente mandate pentru a investi noul Cabinet de Miniștri și alegerea noii conduceri a Parlamentului. Domnul Ghimpu a declarat că partidele din noua coaliție parlamentară  trebuie să agreeze o modalitate de alegere a șefului statului pentru ca în anul 2016 parlamentarii să nu ajungă în imposibilitatea de a alege președintele. Așa e! Acesta e punctul cel mai greu al negocierilor – alegerea viitorului șef al statului moldovean va fi asigurată prin participarea PCRM la vot? Ori nu? Își vor respecta, peste doi ani, comuniștii moldoveni promisiunea făcută? Cine garantează pentru ei?
 
Ideea liberalilor moldoveni de a continua negocierile în prezența presei, a societății civile și a mediatorilor europeni și americani poate oferi un răspuns la toate aceste întrebări. În aceste condiții, dacă își doresc participarea comuniștilor la procesul de administrare al statului moldovean, mediatorii internaționali vor avea puterea de a explica necesitatea includerii comuniștilor în  viitoarea majoritate parlamentară ori în guvernul de uniune națională. Mediatorii americani și europeni ar putea fi garantul bunelor intenții ale comuniștilor.  

Prezența comuniștilor într-o alianță in extremis cu pro-europenii moldoveni poate fi explicată doar prin amenințările de securitate la adresa statului moldovean. Confirmate indirect de șeful administrației de la Comrat, Mihail Furmuzal, amenințările s-au materializat la începutul anului 2014 prin referendumul din Gagauzia – un proiect pilot de separare al Crimeei de Ucraina. „Referendumul din Găgăuzia, prezența la care a fost de 70 la sută, l-a precedat pe cel din Crimeea. A fost un fel de proiect-pilot, pe care l-au urmat acolo”, a declarat Mihail Formuzal. Declarația domnului Furmuzal ne transmite faptul că teritoriul Moldovei ar putea fi folosit și pentru alte proiecte în viitor. Proiecte care ar putea avea o evoluție nefericită pentru autoritățile statului moldovean. 

Rezolvarea ecuației politice interne din Republica Moldova este așadar în strânsă legătură cu situația politică din Ucraina. Zilele acestea Departamentul de Stat american a îndemnat ca statele lumii să înceteze a mai face afaceri cu Rusia. Sistarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă înseamnă declanșarea unui război economic Moscovei. De asta, declarația deputatul rus Mihail Emelianov, că Rusia va trebui să trimită în mod oficial trupe în Ucraina nu trezește dubii. 

Adunate, toate aceste semne ne fac să credem că pe viitor atenția Statelor Unite și a Uniunii Europene va fi îndreptată către Rusia și Ucraina. De aici și motivația oficialilor europeni și americani pentru construcția unui guvern de uniune națională la Chișinău. Când la ușa Moldovei va bate Putin, acest Cabinet de Miniștri ar avea suficientă reprezentare pentru a genera stabilitate. Dacă asta este intenția domniilor lor, cred că diplomaților americani și europeni le mai trebuie ceva – un semnal și de la București.  

Foto - Internet
Traducere - deschide, am venit să te salvez