miercuri, 24 decembrie 2014

GHIMPU, CONSENSUL NAȚIONAL ȘI RĂBDAREA CELORLALȚI



Liderul liberal democraților moldoveni Vlad Filat recunoaște că negocierile nu sunt deloc simple. Vreau să vă spun că negocierile dintre PLDM, PD și PL nu sunt deloc simple. De la bun început am convenit să nu vorbim prea mult în fața presei, dar să muncim că să formăm o coaliție funcțională. La etapa actuală, nu contează viteza, calitatea este determinantă. Vrem o guvernare stabilă pentru următorii 4 ani”, a precizat președintele PLDM.

După mai bine de 20 de zile de negocieri încă nu se știe dacă cele trei partide pro-europene de la Chișinău au reușit să împartă funcțiile cheie în stat. Prezenți la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, reprezentanții PLDM, PDM și PL au lăsat să se înțeleagă că negocierile sunt în impas, existând mai multe subiecte la care nu se poate ajunge la un numitor comun. Cele mai mari bătăi de cap țin de subiectul care se referă la evitarea blocajului pentru alegerea președintelui și partajarea portofoliilor ministeriale.

Declarațiile făcute de către liderii liberalilor moldoveni, că nu acceptă o alianță cu Partidul Comuniștilor, deci nu acceptă votul  comuniștilor moldoveni pentru alegerea în 2016 a șefului statului moldovean ne spune că echipa domnului Ghimpu este cea care blochează tratativele. Domnul Mihai Ghimpu le-a transmis partenerilor de discuții că, în cazul în care PLDM și PD optează pentru funcțiile de premier și președinte al Parlamentului, liberalii cer funcția de președinte al țării. 

E cât se poate de sigur că domnul Ghimpu nu dă vrabia din mână pentru cioara de pe gard, de asta putem presupune că liberalii doresc demisia președintelui Timofti și numirea domnului Ghimpu în calitate de șef al statului.  Scenariul, teoretic, ar fi posibil – cele trei partide pro-europene împreună cu votul Partidului Comuniștilor au suficiente mandate pentru a demite șeful statului moldovean și alegerea domnului Ghimpu. Doar că PLDM și PDM nu sunt de acord cu varianta propusă. Cele două partide consideră că funcția de președinte nu trebuie partajată politic, iar la finalul mandatului actualului președinte, în 2016, urmează să fie identificată o candidatură de compromis, care să fie acceptată inclusiv de PCRM, fără voturile căruia nu există majoritatea suficientă
.
Încăpățânarea liberalilor moldoveni pare a fi o strategie de negociere. Nu sunt convins că liderul liberalilor moldoveni și-ar dori să ajungă în fruntea Moldovei cu ajutorul voturilor echipei domnului Voronin. Mai degrabă poziționarea liberalilor seamănă mai mult cu pregătirea terenului pentru a se plasa în opoziție. Dar în acest caz, domnul Chirtoacă pierde susținerea echipei pro-europene la viitoarele alegeri locale. Nu cred că domnul Ghimpu va risca atât de mult. În fața unui contracandidat la fotoliul de primar al Chișinăului ca domnul Urechean, domnul Chirtoacă pierde cu siguranță alegerile!

Tactica de negocieri a liberalilor pare a fi câștigătoare – le dai șah partenerilor pentru a accepta condițiile impuse. Dacă aceste condiții nu vor fi acceptate se va pleca într-o confortabilă opoziție. În aceste condiții putem afirma că liberalii sunt cei care împing partidele pro-europene să facă coaliție cu Partidul Comuniștilor. Pentru ca mai apoi să le poată mai ușor acuza. 

Semnalul transmis clasei politice de la Chișinău în discursul de investire al domnului Iohannis vorbește despre un consens național. Klaus Iohannis a propus partidelor parlamentare românești, dar şi ”tuturor actorilor sociali” şi mediului academic ”un consens naţional” privind susţinerea integrării europene a Republicii Moldova. mesajul președintelui român e cât se poate de clar – un consens național este necesar și în Republica Moldova. Un consens național în Moldova înseamnă un guvern de uniune națională în care miniștrii liberali să se găsească alături de cei comuniști. Este singura posibilitate pentru ca statul moldovean să poată face față provocărilor care vor urma din partea Federației Ruse, singura șansă de coeziune a societății moldovene. De asta, liberalii, potrivit rezultatului obținut, ar trebui să se mulțumească cu ceea ce este al lor. Comuniștii moldoveni fără a face nazuri au declarat deja că sunt gata să fie în opoziție constructivă. 

Șahul pe care îl practică liberalii este unul egoist, unul în folosul acestei formațiuni politice. Domnul Ghimpu dansează pe răbdarea liderilor formațiunilor pro-europene. Ori poate domnul Ghimpu crede că în eventualitatea unor anticipate Partidul Liberal ar câștiga 61 de mandate pentru a alege singur președintele?