marți, 16 iunie 2015

E BINE. CHIRTOACĂ NU A PIERDUT IAR CHIȘINĂUL NU E TOATĂ MOLDOVA



Alegerile locale au luat sfârșit. În municipiul Chișinău, candidații Partidului Liberal și ai Partidului Socialiștilor au trecut în turul doi. Chiar dacă nu cunoaștem în acest moment care va fi administratorul capitalei moldovene știm că în 24 de raioane ale Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat dețin majoritatea. Așa că e bine. Chirtoacă nu apierdut, iar Chișinăul nu e toată Moldova. Partidul Socialiștilor are majoritatea în doar patru raioane, formațiunea domnului Usatâi în două, iar blocul electoral condus de Iurie Leancă a luat majoritatea în raionul de baștină al domniei sale – Cimișlia. Partidul Comuniștilor a înregistrat cel mai slab rezultat din ultimii ani, ei dețin majoritatea doar într-un singur raion. Partidul Liberal nu are majoritate în nici un raion al statului moldovean.

Renato Usatâi nu este primarul Chișinăului, așa cum titra portalul românesc Jurnalul Național, domnia sa a câștigat alegerile în municipiul Bălți. Acolo unde va trebui să demonstreze că este capabil de administrarea unui oraș. Victoria domnului Usatâi, singura mai fermă a formațiunilor politice pro-ruse, era așteptată – Bălțiul nu a fost niciodată cu tradiții pro-românești.

Peste două săptămâni, pe 28 iunie, un al doilea tur de scrutin va avea loc nu numai în Chișinău ci și în alte 458 de localități moldovene. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că în aceste localități nici un candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. 

Vor unii ori nu, din punct de vedere statistic alegerile locale au fost câștigate de liberal democrați. În 13 raioane ei se află pe primul loc, în 10 raioane - pe locul doi și în patru raioane – pe locul trei. Din primul tur ei au reușit să își impună 181 de primari și 258 de consilieri raionali. Iar un număr de 226 de candidați ai acestei formațiuni politice vor lupta pentru funcția de primar în turul doi de scrutin.Cu siguranță unii dintre ei vor ajunge primari. 

Chișinăul nu înseamnă Republica Moldova. Da, este orașul în care românismul nu a cedat. De asta, Consiliul Municipal nou ales este unul pro-european. Formațiunile pro-europene au împreună 26 de mandate, forțele pro-ruse - 25.Iar a fi pro-european înseamnă a fi și pro-român.
  
 Imediat după aflarea rezultatelor alegerilor liderul liberal-democrat a declarat că liberal democrații vor demara negocieri cu partidele de orientare pro-europeană pentru formarea unor coaliții în consiliile locale. Domnul Filat a declarat că ”la fel de importantă este ducerea la bun sfârșit a negocierilor demarate în vederea formării unei majorități parlamentare cu Partidul Liberal”.


Domnul Ghimpu nu s-a grăbit să dea curs invitației lansate de liderul liberal-democrat. Motivația este clară – liberalii se concentrează asupra bătăliei pentru Chișinău. Șeful liberalilor moldoveni a sugerat că, pentru păstrarea cursului european al Moldovei, în coaliția de guvernare e nevoie și de Partidul Liberal,  dar a propus ca negocierile să fie începute după alegerea primarului capitalei. „Haideți să ducem la bun sfârșit victoria în capitală”, a îndemnat domnia sa. 

Domnul Ghimpu are partea sa de adevăr. Cu siguranță, în aceste zile liberalii au participat la o serie de consultări informale pe marginea formării viitoarei coaliții de guvernare. Comportamentul liberalilor la viitoarele negocieri depinde de felul în care foștii colegi de alianță vor acorda susținerea lor domnului Chirtoacă dar și de modul în care vor fi configurate conducerile raionale, acolo unde liberalii nu au reușit să obțină majoritatea. Domnul Ghimpu, a aruncat pisica moartă în grădina Partidului Democrat și a spus cu subiect și predicat că liderii Partidului Democrat ar prefera mai degrabă o alianță cu Partidul Comuniștilor, decât cu liberalii.”Nu este clar cine și cu cine vrea alianță”, a precizat domnul Ghimpu. 

Strategia politică adoptată de liberali pare a fi o echilibristică pe marginea prăpastiei. Jocul cu răbdarea foștilor colegi de alianță poate face ca domnul Chirtoacă să piardă pe 28 iunie, în turul doi, o anumită cotă de alegători de pe segmentul centru-dreapta. În același timp, crește probabilitatea de a-i supăra pe democrați, care deja programează absorbția primarilor comuniști – de ce nu ar face-o și cu puțini primari liberali existenți în provincie?    
  
Supărat foc, liderul socialiștilor moldoveni a amenințat partidele pro-europene și a spus că va orice pentru a câștiga Chișinăul. „Nu vă îmbătați cu apă rece. Faptul că ați obținut un rezultat bun în teritoriu nu înseamnă că lumea vă vrea pe voi. Ne vom mobiliza și mai mult pentru a câștiga municipiul”, a spus Igor Dodon.

În acest context, existența unor convorbiri informale între cele trei părți este bine motivată. Dar, până pe data de 28 iunie domnul Ghimpu va avea un discurs sever la adresa democraților și liberal-democraților. E firesc – pentru domnia sa alegerile continuă. Negocierile dintre cele trei formațiuni politice, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal vor demara a doua zi. E tot atât de firesc.Așa că e bine - Chirtoacă nu a pierdut, iar Chișinăul nu e toată Moldova.

FOTO - AGORA

Un comentariu: