luni, 27 iulie 2015

DACĂ MAIA NU E VOTATĂ, ACORDUL RĂMÂNE ORI NU VALABIL?



Maia Sandu a enunţat câteva condiţii care ar face Guvernul pe care l-ar conduce mai funcţional, e vorba de  schimbări în cadrul Băncii Naţionale și a organelor de drept. După cele anunțate, Mihai Ghimpu, a criticat-o dur. În seara zilei de 24 iulie curent, liderul liberal a făcut mai multe declaraţii agresive la adresa candidatului liberal democraților la funcţia de premier: „Eu nu vreau la guvernare o păpușă frumoasă, vreau una deșteaptă”,   „Maia Sandu a sărit calul”, „Maia Sandu nu trebuie să-mi vie ca un rege, R. Moldova nu e monarhie”, „Ea trebuie să îndeplinească ideile mele, nu eu pe ale ei”, „Nu-i mai deșteaptă decât noi”, a declarat indignat liderul liberal.

În acelaşi timp, alţi lideri ai PL şi-au exprimat satisfacţia faţă de candidatura Maiei Sandu, dar şi faţă de condiţiile înaintate de Maia Sandu pentru a accede la guvernare.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL, scrie într-o postare pe rețelele de socializare că: „liberalii au acceptat necondiționat candidatura propusă la funcția de prim ministru”. Dorin Chirtoacă a scris că: „Ne bucură faptul ca Maia Sandu susține solicitarea PL cu privire la procurorul european. (…) Am spus clar, din start, PLDM-ului că nu avem obiecții cu privire la propunerea ca Maia Sandu să fie Prim- ministru și că o votăm împreună cu Guvernul AIE 3, în conformitate cu acordul AIE 3 și programul de guvernare”, a scris primarul general al Chișinăului.

Prevederile conținute în Acordul de funcționare al noii alianțe cuprind puncte clare referitoare la ceea ce poate ori nu poate să facă viitorul premier moldovean. Normele inventate de exponenții celor trei partide semnatare ale acestui acord nu sunt altceva decât nişte regulamente de siguranță pentru cei trei lideri politici. Independența inițiativelor anunțate de doamna Sandu vorbește despre faptul că în mânușa-i de catifea se ascunde un pumn de oțel. 

Logica comportamentului doamnei Sandu este de partea ei. Doamna Sandu a explicat că nu a înaintat condiții  referitoare la constituirea noului guvern, așa cum a fost acuzată. Nu am cerut să formez eu Cabinetul de miniştri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuşi, ca trebuie să pot să am un cuvânt de spus asupra componenţei. Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică şi financiară a statului şi să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obţinerea unui program cu Fondul Monetar Internaţional atâta timp cât Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Naţională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea şi stabilitatea sistemului bancar”, a precizat Maia Sandu.

Între timp, cei de la administrația președintelui Nicolae Timofti au anunțat că întâlnirea pe care șeful statului moldovean o avea cu fracțiunile parlamentare pentru nominalizarea candidatului la funcția de șef al statului au fost încă odată amânată. E clar – cele trei formațiuni politice nu au ajuns la un consens în privința candidaturii doamnei Sandu la funcția de premier. 

Oare cum ar reacționa simpatizanții domnului Marian Lupu dacă reprezentanții PLDM ar chema candidatul PDM la președinția Parlamentului moldovean, l-ar testa și în final ar zice „nu ne place, aduceți altul”? Ar renunța PDM-ul la candidatura domnului Candu? Cine știe?

Să renunțe PLDM-ul la candidatura doamnei Sandu? Comentatorul politic Vitalie Ciobanu afirmă că renunțarea la candidatura doamnei Sandu, ar fi pentru echipa liberal democrată o umilință care ar preface viitorul politic al acestei formațiuni politice în praf și pulbere. Posibil ca domnul Ciobanu să aibă perfectă dreptate. 

Dar ce se va întâmpla dacă domnul Ghimpu va rămâne inflexibil? Președintele Timofti, desigur ar putea să o desemneze în calitate de prim ministru pe doamna Sandu. În ziua votării, vom vedea cu toții ce valoare are acordul semnat de cei trei lideri politici pro-europeni. 

Dar ce se va întâmpla dacă deputații vor primi comanda să nu voteze candidatura doamnei Sandu? Vor risca deputații liberali și cei democrați să voteze pentru ea în ciuda ordinului primit de liderii lor de partid? Nu cred. Și dacă nu va fi votată, Acordul de constituire al AIE 3 va rămâne valabil?  Ori vor fi reluate negocieri pentru rescrierea acordului? Nu știm. 
Ar putea fi acuzat PLDM-ul că insistând pe candidatura doamnei Sandu a provocat în mod special această criză? Cu siguranță. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu