vineri, 27 noiembrie 2015

ȘI DACĂ MARIAN LUPU ARE DREPTATE?


Liderii partidelor pro-europene de la Chișinău au fost invitați, miercuri, 25 noiembrie la sediul Delegației UE din Republica Moldova să participe la o video conferință cu oficiali europeni reprezentanți ai familiilor politice din care fac parte. La conferință, din partea europenilor, au participat preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, președintele Delegației Comisiei Parlamentare de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea, și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius. Cei trei le-au solicitat politicienilor moldoveni să renunțe la orice fel de condiții pentru a forma o coaliție pro-europeană în Parlamentul moldovean.  

Politicienii moldoveni au spus că înțeleg situația, dar acțiunile lor au fost cu totul inverse. Joi, 26 noiembrie, deputații PLDM și-au acuzat din nou foștii colegi de alianță că nu vor să scoată instituțiile de justiție de sub control politic și au părăsit sala de ședințe a legislativului moldovean. Referitor la îndemnurile venite din partea reprezentanților UE, deputații PLDM au afirmat că vor analiza discuțiile purtate cu liderii europeni în cadrul partidului.
 
Între timp, după consultările avute cu șeful statului moldovean, liderul Partidului Democrat, domnul Lupu, a anunțat că până la data de 10 decembrie PDM va propune un candidat la funcția de prim-ministru. Marian Lupu afirmă că PDM este gata să preia responsabilitatea de a guverna în Moldova”. Anterior, întrebat despre formarea unei posibile coaliții de guvernare, Andrian Candu, președintele Parlamentului moldovean, a declarat că: ”PDM a discutat despre importanța formării unei largi majorități, indiferent de culoarea partidelor, pentru formarea unui guvern de unitate națională”.

Majoritatea declarațiilor recente făcute de liderii politici moldoveni demonstrează că asta va fi formula viitorului guvern. Un guvern de uniune națională - un guvern al consensului pentru salvarea Moldovei. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat convins că, în cinci-zece zile, partidele pro-europene ar putea conveni asupra formării noului guvern. Chiar dacă și-a îndemnat foștii colegi PLDM să se așeze la masa de negocieri, liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a lăsat să se înțeleagă că Moldova are nevoie de un guvern funcțional, că "este o ultimă șansă pentru a se instala un guvern profesionist". De asemenea domnul Voronin a declarat că va participa la formarea unui  guvern de centru stânga.

Un guvern de unitate națională oferă posibilitate PCRM-ului să își justifice în fața alegătorilor săi coabitarea cu partidele pro-europene. La rândul lor, pro-europenii de la Chișinău prin formula găsită, a guvernului uniunii naționale, pot justifica în fața reprezentanților Uniunii Europene alianța cu stânga liberală a domnului Voronin. Formarea unui guvern al Uniunii Naționale poate fi legitimată și prin apariția teroriștilor la Bălți, (fie ei chiar și în șlapi) dar și prin intensificarea atenției politologilor ruși pentru Republica Moldova

Domnul Voronin afirmă că una dintre condițiile liberal-democraților înaintate foștilor colegi de coaliție ar ține de revizuirea procesului domnului Filat. PLDM a dezmințit declarația și a catalogat-o drept mincinoasă. Probabil liberal democrații au dreptate. Dar nu înțeleg ce e reprobabil în a recunoaște că soarta întemeietorului PLDM nu le este indiferentă? Cel puțin una dintre condițiile înaintate pentru participarea PLDM-ului la tratativele pentru formarea unei majorități parlamentare vorbesc despre această ne-indiferență a domniilor lor.Moldova trebuie să aibă un prim-ministru neafiliat politic, iar instituțiile statului, care se află în captivitate, să fie scoase de sub influența politicului. Totodată, liberal-democrații cer ca președintele Parlamentului, Andrian Candu să-și dea demisia” declara recent domnul Streleț.

Nu îmi închipui ca domnul Candu să își dea demisia din funcția pe care o ocupă, tot așa cum nu pot să cred că PDM va renunța la funcțiile care i-au revenit la negocierile trecute. E clar că asumându-și rolul de formațiune politică care va înainta primul ministru, domnul Lupu va împărți către PCRM și PPE felia de tort care a aparținut liber-democraților. Pentru că se ferește de alegeri ca dracul de tămâie, dar și pentru a păstra intactă felia guvernamentală care i-a revenit Partidului Liberal, liberalul Ghimpu va participa la coabitarea parlamentară cu domnul Voronin. Domnul Marian Lupu a adăugat că „există deja opinia că liberal democrații și-a format strategia pentru a duce Moldova către alegeri anticipate"
.
Așa că PLDM-ul nu va participa la formarea guvernului de uniune națională. Nici socialiștii domnului Dodon nu o vor face. Discuțiile dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu au dat roade. Socialiștii moldoveni au spus că insistă pentru alegerile anticipate, pentru alegerea președintelui prin vot direct și pentru reconsiderarea modului și a direcției de guvernare a Republicii Moldova. 

Nu pot să nu-i dau dreptate liderului Partidului Democrat din Moldova, liberal democrații și-au format o strategie. Au ales varianta electorală? Probabil. Vom ști cu siguranță dacă este așa sau nu, după ziua de duminică, 29 noiembrie, atunci când Platforma civică „Demnitate și Adevăr", a anunțat mobilizare generală la proteste stradale. Dacă domnul Streleț și echipa, vor fi prezenți în stradă, atunci domnule Lupu, să știți că aveți dreptate! I-ați ciuruit!

2 comentarii:

  1. In cazul alegerilor anticipate am avea aceleasi partide in rezultat, dar poate chiar si mai rau, am putea sa ne trezim cu o alianta pro-rusa cu participarea chiar a celora din PLDM. Caci dupa cum vedem acum PLDM-ul este mai mult cointeresat sa-l salveze pe Filat de la inchisoare decit sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor cetatenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn, presupun ca PLDM-ul este interesat de iesirea institutiilor de justitie din siajul unor formatiuni politice moldovenesti doar pentru ca fondatorului PLDM sa-i fie asigurata o justitie echitabila. (Nu sunt pe deplin convins de necesitatea ca domnul Filat sa stea in Penetenciarul 13 si nu sub arest la domiciliu - in timp ce denuntatorul, domnul Ilan Shor este in libertate) Si de unde ati luat-o domnia voastra ca scopul partidelor politice este de a rezolva problemele cetatenilor? Scopul unui partid politic este de a lua puterea in stat si de a se mentine cat mai mult la putere. Iar pentru a realiza acestea oricare formatiune politica va face apel la demoagogia potrivit careia au venit sa faca bine cetatenilor. :)

      Ștergere