marți, 13 ianuarie 2015

MOLDOVA E CHARLIE?



Douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, 7 ianuarie, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete, la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo. Știrea a ajuns la urechile tuturor.

Puțini au plecat urechea la faptul că, după acest atac terorist Guvernul de la Londra a anunţat suplimentarea măsurilor de securitate la graniţele Regatului Unit, că Italia și-a intensificat măsurile de securitate și că poliţia spaniolă a iniţiat un plan de protecţie în aeroporturi, gări şi centrale electrice. 

Știrile acestea, ne arată că între libertăți şi nevoia de siguranţă, guvernele Uniunii Europene au ales deja îngrădirea drepturilor. Semn că Europa începe să se apere. Miniștrii de interne din 11 țări europene și ministrul american al justiției, s-au reunit la Paris, unde au căzut de acord să consolideze cooperarea în ceea ce privește controlul deplasării străinilor și lupta împotriva extremismului. Prevenirea terorismului presupune controlul tuturor celor care nu sunt cetățeni europeni. Printre ne-europeni îi putem enumera și pe cetățenii moldoveni.

Cei peste 50 de conducători de state prezenți duminică la Paris, au înțeles că trebuie să aplice măsuri de consolidare a securității și siguranței la nivel național și internațional. Pe culoarele de la Bruxelles se vorbește deja despre întărirea controlului la granița externă a Uniunii Europene. Adică  pe Prut, între România și Republica Moldova.
Directorul Serviciului Român de Informaţii a spus că situaţia generată de evenimentele din Franţa arată o nouă dimensiune a ameninţărilor teroriste, care pune în pericol securitatea naţională a României dar şi ordinea publică. La București se vorbește deja despre alocarea unor fonduri mai mari pentru bugetul instituțiilor românești de inteligență.

În contextul în care oficialii europeni au posibilitatea de a înăspri regulile de circulație liberă ale cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană, Moldova, trebuie să demonstreze partenerilor europeni că este gata să se alăture eforturilor europene de combatere a terorismului și consolidarea securității regionale. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova are posibilitatea să facă o analiză la rece a riscurilor care pot apărea în acest domeniu și să ia măsurile necesare pentru contracararea lor. Este mai ușor de a preveni aceste riscuri decât să faci față crizelor. Cele întâmplate în Ucraina au arătat acest lucru.

Moldova are cadrul legal pentru a combate extremismul și terorismul. Există voința politică pentru ca acest lucru să fie făcut. Și există și înțelegerea faptului că, dintr-un stat consumator de securitate la granița Uniunii Europene, moldovenii ar putea să se transforme într-un generator de securitate. 

Ce ar trebui pentru toate astea? O nimica toată – deputații noului Parlament să acorde în regim de urgență mandat de securitate serviciului inteligent moldovenesc. Un mandat care ar  face posibilă și monitorizarea agenților de influență care luptă împotriva apropierii Chișinăului de Uniunea Europeană. Un mandat pentru liniștea noastră dar și a Europei. 

Odată aplicate măsurile de prevenire a fenomenelor extremiste și teroriste, e posibil ca la Bruxelles să se conștientizeze faptul că și moldovenii aparțin spațiului european și că dreptul lor la liberă circulație în Europa este căpătat pe bună dreptate. 
Abia când serviciul inteligent moldovean va căpăta acest mandat de securitate, se va putea spune că și Moldova e Charlie!