sâmbătă, 14 martie 2015

McCAIN A GREȘIT. ȘEVCIUK ȘI GABURICI ADUC PACEA ÎN REGIUNE



Prim-ministrul Chiril Gaburici s-a întâlnit sâmbătă, 14 martie, la Chişinău cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Cele două părți au semnat un protocol prin care mărfurile moldovenești vor putea fi transportate prin regiunea transnistreană până în anul 2016. Cei doi au stabilit ca în cel mai scurt timp să fie organizată o întrunire a tuturor șefilor grupurilor de lucru. S-a decis ca, în scurt timp, să fie reluate și negocierile în formatul 5+2. Gaburici și Șevciuk au discutat și despre libera circulație a populației din localități de pe cele două maluri ale Nistrului. „Am stabilit ca de sărbători populația de pe ambele maluri ale râului Nistru să circule liber în ambele sensuri”, a declarat Șevciuk.
Întâlnirea de la Chișinău vine să detensioneze situația dintre cele două maluri. Ultima întrevedere dintre prim-ministru și liderul separatist al administraţiei de la Tiraspol a avut loc la sfârșitul lunii octombrie 2013. Atunci, ex-premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Evgheni Şevciuk, în Germania, la o conferinţă internaţională privind reglementarea conflictului transnistrean. Întâlnirea nu a fost urmată de o relansarea discuțiilor privind relansarea negocierilor politice dintre cele două maluri.

Transnistria a revenit în atenţia cancelariilor occidentale după agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei în estul acestei ţări.
Surse media din Ucraina arată că oficialii ucraineni se arată tot mai îngrijorați faţă de existenţa la granița lor de vest a unei regiuni secesioniste unde sunt prezente forțe și importante cantități de muniție și armament ale Federației Ruse. Îngrijorările au apărut şi în contextul în care mediile de informare vorbesc despre un scenariu al Moscovei de a crea Noua Rusie, o entitate care ar trebui să fie creată din regiunile din estul şi sudul Ucrainei, la care s-ar alipi şi regiunea transnistreană. Potențiala amenințare este luată în serios de autoritățile de la Kiev, forțele armate ale Ucrainei au început să sape un șanț de-a lungul frontierei cu Republica Moldova, pe segmentul controlat de republica secesionistă.

La toate acestea se adaugă și informația făcută publică de către senatorul-senatorul american John McCain prin care avertiza că forțele militare ruse din regiunea transnistreană ar putea ataca orașul ucrainean Odessa. În același timp, deputatul rus Vladimir Jirinovski, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate de la postul public rus Rossia 1, că Moscova își va apăra concetățenii din regiunea transnistreană. Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia a subliniat că, Rusia este obligată să se implice dacă la Nistru va izbucni un război. 

Transnistria se confruntă însă cu mari probleme economice, generate mai ales de faptul că Rusia, din cauza crizei interne, a încetat, să o mai sprijine financiar. Presa a scris că veniturile la bugetul regiunii sunt de patru ori mai mici decât cheltuielile, iar Evgheni Şevciuk a anunţat recent că salariile şi pensiile vor fi reduse şi vor fi achitate cu întârziere. Mai mult, gazul metan nu mai este furnizat gratis, iar pensionarii nu mai pot călători fără să plătească pe mijloacele de transport în comun. Salariile din sectorul public au fost reduse, de vara trecută, cu 20%, iar plata suplimentelor la pensie, până în martie a fost sistată. Abia la începutul lunii martie Federația Rusă a transferat regiunii separatiste suma de 522 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 8,6 milioane de dolari americani pentru adaosurile lunare la pensii.
Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declara , într-un interviu pentru agenţia rusă Tass, că "prognoza pentru economia (transnistreană) pentru primul semestru (din 2015) este negativă", adăugând că industria a înregistrat pierderi, iar în unele cazuri a oprit producţia. Date oficiale arată că exporturile din ianuarie către Rusia erau de 3,5 ori mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2014, iar comerţul cu Ucraina şi Republica Moldova a stagnat. 

Reluarea contactelor cu autoritățile de la Chișinău reprezintă o înțelegere a faptului că la Tiraspol s-a înțeles că relaxare poverii economice a regiunii separatiste poate veni și din partea Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că domnul Șevciuk nu își dorește angajarea regiunii transnistrene într-un conflict din care nu poate ieși victorios. Izolat deja de către ucraineni, departe de Moscova, domnia sa conștientizează că trebuie să fie în relații prietenoase cu Chișinăul. Relativ recent, domnul Şevciuk a recunoscut că 30% din exporturile transnistrene sunt efectuate către UE. Oficialii de la Bruxelles au renunţat la taxarea bunurilor provenind din regiunea separatistă însă înţelegerea în anul 2016 va expira. 

Anunțarea de către domnul Șevciuk că în cel mai scurt timp șefii grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol vor avea o întâlnire de lucru poate fi un semnal că domnia sa își dorește o realiniere la Acordul de Liber Schimb semnat anul trecut de către UE cu Republica Moldova și Ucraina, lucru care ar face posibilă o stimulare a comerțului regiunii cu Europa. Analiștii economici afirmă că, "dacă până la sfârşitul anului 2015, regiunea transnistreană nu se reorientează către Uniunea Europeană, cu scopul de a păstra aceste scutiri de taxe, sectoarele textil şi metalurgic, dar şi alte industrii, vor fi afectate dur". În briefingul de presă de la Chișinău, Șevciuk a fost cât se poate de clar - „în condițiile în care spectrul sărăciei amenință ambele maluri ale Nistrului, un climat economic pozitiv pentru ambele părți face posibilă rezolvarea problemelor existente”.
 
Putem spune că mandatul premierului Gaburici a început cu dreptul? Deși în timpul conferinței de presă a dat dovadă de prea mult tact, domnul Șevciuk acționând în rolul de primă vioară, premierul moldovean a reușit să-l convingă pe liderul de la Tiraspol că e momentul unei „încălziri” a relațiilor dintre cele două părți. E drept, în acțiunea de a detensiona situația din regiune, domnul Gaburici a fost ajutat și de contextul economic delicat în care se află regiunea transnistreană. Important e că i-a reușit. Reluarea discuțiilor cu Tiraspolul înseamnă și reducerea riscurilor de securitate. Cu sigurață cei doi au discutat și despre aceste lucruri. Iar în acest caz, având de partea sa sprijinul partenerilor euro-atlantici, domnul Gaburici a fost mai convingător. Reducerea riscurilor de securitate în regiune  înseamnă că nimeni nu va ataca pe nimeni iar forțele militare ruse dislocate în regiunea transnistreană nu vor ataca regiunea Odessa. Prin întâlnirea lor, Șevciuk și Gaburici aduc pacea în regiune. Iar asta contează.