vineri, 3 aprilie 2015

CINE SE TEME DE PREMIERUL GABURICI?



Presa din Republica Moldova continuă să se întrebe dacă premierul Gaburici a avut ori nu diplomă de bacalaureat. La mai bine de o lună după apariția știrii că premierul moldovean a absolvit studiile medii pe timpul în care Moldova nu avea implementat examenul de bacalaureat, o parte a presei dintre Prut și Nistru se întreabă în baza cărui document prim-ministrul a fost înmatriculat la studii superioare în cadrul Academiei de Studii Economice şi Universitatea Slavonă. Un comunicat de presă emis de Guverndă răspunsul la această întrebare: "Înmatricularea la instituțiile de învățământ superior a avut loc, conform cadrului legal de la acea vreme". Absolut corect. Este vorba de diploma ori certificatul de absolvire al școlii medii.

Este dreptul instituțiilor media de a dezbate calitatea studiilor pe care le are primul ministru moldovean. Dar nu înțeleg de ce atenția publicului este îndreptată anume spre această dezbatere – diploma premierului – în timp ce în societatea moldavă au loc procese mult mai importante. Este vorba de procesele electorale din regiunea găgăuză și doleanța doamnei Irina Vlah de a deschide cursuri de studiere a limbii române în regiune, de creșterea nivelului de simpatie pentru Partidul Socialiștilor, de scoaterea banilor din bănci în direcția Federația Rusă ori de incendiul din trenul de pe cursa Chișinău - Ocnița tren recondiționat în timpul când liberalii se aflau la conducerea ministerului transportului.

Este clar că se dorește distragerea atenției publicului de la evenimente mult mai importante. Concentrarea interesului populației pe existența ori neexistența diplomei de bacalaureat a primului ministru e semn că, prin acțiunile domniei sale, premierul Gaburici, deranjează unor forțe politice din Moldova.  O trecere în revistă a acțiunilor întreprinse de premierul moldovean ar putea să ne explice cine sunt cei nemulțumiți. Domnul Gaburici a fost de două ori la Bruxelles unde a reușit să obțină continuarea suportului financiar pentru Republica Moldova, a reușit să oprească scăderea leului moldovenesc și să stopeze creșterea prețurilor,  a convins oficialii NATO să își deschidă un birou permanent în Republica Moldova și să continue procesele de colaborare ale Armatei Naționale cu NATO, a deblocat formatul de negocieri 5+2 și în urma întâlnirii cu Evghenii Șevciuk  a dat startul unei redresări economice a regiunii din stânga Nistrului.

Toate aceste acțiuni au un numitor comun - vin să întărească parcursul european al Moldovei și să mențină stabilitatea și pacea în regiune.

Publicația Ziarul de Gardă a realizat o investigație despre firmele deținute de noul premier și domeniile de activitate ale acestora. Potrivit Registrului de Stat al agenților economici, domnul Gaburici figurează ca fondator la 3 firme: ”M-Docs” SRL, ”Halat-Auto” SRL și ”Green Property” SRL. Nici una dintre aceste firme comerciale nu au avut contacte cu bugete publice formate din taxele cetățenilor. Deci, domnul Gaburici este independent din punct de vedere financiar iar bunăstarea domniei sale nu a depins de legături cu bugetele statului moldovean.  

Cui îi încurcă un premier independent financiar care nu are în trecut nici un contact cu bugete publice formate din taxele cetățenilor?

Succesului domnului Gaburici este simplu – munca. Este singurul premier care și-a început activitatea de foarte jos.  ”Am început cu poziția de agent în vânzări la „Moldcell” care a continuat cu responsabilitatea de a crește rețeaua de vânzări în regiuni, după care am fost responsabil de canalele de distribuție, apoi am fost director de vânzări, ulterior mi s-au dat și vânzările corporative, iar în 2008 am fost numit director general”, a declarat domnul Gaburici pentru VIP Magazin.

Munca pe care a depus-o l-a făcut pe domnul Gaburici să intre și în grațiile liderului comuniștilor moldoveni, domnul Voronin. Iar acest lucru presupune faptul că premierul Gaburici  asigură alinierea comuniștilor moldoveni la parcursul de apropiere al Moldovei de Europa. PCRM-ul și-a asumat rolul opoziției constructive, pentru asta este firesc să le revină șefia unor agenții aflate sub control parlamentar. PCRM-ul este gata să voteze măsuri de protecție a statului moldovean de propaganda rusă diseminată în spațiul audiovizualului moldav. Recent domnul Voronin a spus cît se poate de clar – Rusia ar trebui să ne lase pe noi în pace!

Toate acțiunile întreprinse de pactualul premier au avut drept scop stoparea unor scenarii de dezvoltare a alegerilor anticipate. De asta domnul Gaburici este cu siguranță o persoană cheie pentru stabilitatea cursului european al Moldovei dar și o țintă a celor care sunt interesați de alegeri anticipate.

Cine stă în spatele campaniei de discreditare a premierului Gaburici? Cei care se tem de el. Cei care își doresc alegeri anticipate. I-ați ghicit?

Foto - IPN