duminică, 5 aprilie 2015

UN ÎNDEMN OPORTUN - BĂSESCU ȘTIE CE ȘTIE, DAR NU POATE SPUNE



Ziaristul român Bogdan Chirieac scrie că, la începutul lunii mai,  Federația Rusă va ataca Ucraina. Domnul Chireac face trimitere, la generalii americani care au vizitat de curând Bucureștiul. Mult mai aproape de zona de conflict decât alte țări, România trebuie să se aștepte la o serie de diversiuni din partea Rusiei neprietene. România este cu atât mai vulnerabilă cu cât Republica Moldova, al doilea stat românesc, este penetrată politic, economic și cultural de Moscova. Unii spun că acțiunile DNA împotriva corupției ar avea legătură cu eliminarea centrelor de putere rusești din România. E prea devreme să tragem această concluzie”, afirmă domnul Chirieac.   

Ziaristul român a intuit relativ corect. Pe zece aprilie 2014, doamna Nuland avea un discurs în fața Congresului american unde afirma că, în țările Europei de Est, lupta cu corupția trebuie să devină o prioritate. Expunerea doamnei Nuland pornea de la constatarea faptului că anexarea Crimeei a fost posibilă datorită corupției la nivel înalt prezentă în Ucraina. "Se atestă una și aceeași tendință îngrijorătoare în multe țări din Europa Centrală și în Balcani. Tendință îngrijorătoare ca aspirațiile cetățenilor să fie călcate în picioare în interesul oligarhilor corupți, care folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția politică, pentru a cumpăra politicieni și mass-media, pentru a slăbi independența justiției și drepturile ONG-urilor în aceste state”,  sublinia în urmă cu un an Victoria Nuland.

Doamna Nuland arăta cu degetul punctele slabe ale noilor democrații din regiune – coruptibilitatea politicienilor, manipulările efectuate de către instituțiile mass-media și interesele divergente ale oligarhilor locali. La un an distanță de anexarea Crimeei constatăm că în România anului 2015, DNA-ul reține marii corupți,  iar NATO este gata să întărească capacitățile de apărare ale Republicii Moldova. Semn că aproape toate cele punctate de doamna Nuland au fost puse în aplicare. Mai mult decât atât - zilele trecute politicienii de la București au eliminat o hotărâre a Parlamentului României din 2 mai 2007 care limita la 3000 numărul maxim al soldaților americani care se pot afla pe teritoriul statului român. Acum Statele Unite ale Americii pot disloca în România câte trupe vor.

În articolul domniei sale, Război lângă România , Bogdan Chirieac nu era convins că acțiunile DNA ar avea legătură cu eliminarea centrelor de putere rusești care acționează în România. Posibil că nu toate acțiunile DNA au o asemenea conexiune. Dar cu siguranță, printre cei reținuți se numără și persoane care ar putea fi implicate în acțiuni subversive la adresa statului român. Că poate fi vorba despre așa ceva, o spune domnul George Maior, la Realitatea TV – SRI și DNA au o colaborare foarte bună. Domnul Maior a explicat că SRI oferă către DNA informații pentru combaterea corupției.  Așadar e foarte posibil, așa cum afirma la zece martie 2014 doamna Nuland, ca la adăpostul corupției să existe suficiente legături care duc spre centrele ruse de informații.

Domnul Bogdan Chirieac este îngrijorat de soarta României. Îl interesează mult mai puțin ce se va întâmpla cu Republica Moldova. Pe care o consideră o vulnerabilitate. Domnia sa are dreptate atunci când notează că Republica Moldova este penetrată politic, economic și cultural de Moscova – dar Moldova era șvaițer și în urmă cu 25 de ani. Din pricina acestei vulnerabilități România ar trebui să își revizuiască relațiile cu Republica Moldova? Nu cred. Să fie Moldova o amenințare reală pentru România? Mai degrabă o sursă de instabilitate. Cea mai mare amenințare pentru România este Crimeea, cu arsenalul rusesc dislocat acolo. Dar România este în acest moment în cea mai bună situaţie din întreaga ei istorie, e vorba de apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă garanții solide de securitate şi prosperitate. De asta în fața dramaticelor evenimente din regiune, România este protejată.  

Domnul Chirieac ne spune că în luna mai Rusia va invada Ucraina. Informația i-ar fi venit pe surse. Am putea să îl credem. Fostul consilier al președintelui Putin, Andrei Ilarionov nota în presa rusă că majorarea bruscă a cheltuielilor din domeniul militar în perioada ianuarie februarie 2015 demonstrează faptul că Moscova se pregătește pentru purtarea unor acțiuni militare de lungă durată. Așa că, da, ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar împreună cu aliații săi, statul român își poate purta de grijă. 

În schimb, se pare că soarta Moldovei pare a fi decisă. Prezent la Chișinău, Eric Rubin, oficial al Departamentului de Stat, declara la sfârșitul lunii martie 2015, că Statele Unite văd Moldova într-un stat comun cu regiunea transnistreană. Dacă această viziune de reglementare a conflictului este agreată de partea rusă, Moldova va deveni un stat federal cu trei subiecți – Transnistria, Găgăuzia și Moldova. Dacă Moldova va deveni un stat federal, așa cum a lăsat să se înțeleagă domnul Rubin, trupele ruse dislocate în Transnistria vor deveni o permanență. Transnistrizarea Moldovei va însemna transformarea statului moldav într-o regiune tampon între interesele americane și ruse din regiune.

Dacă privim prin această cheie, îndemnul fostului președinte al României, domnul Băsescu,  de a cuteza să gândim la unirea dintre România și Republica Moldova, este unul oportun. Cel mai bun scenariu al Bucureștiului pentru a nu accepta transformarea Moldovei într-o zonă gri ar fi într-adevăr unirea. Dar ea, vorba domnului Băsescu, trebuie cerută. Cine va face acest lucru? Chișinăul ori Bucureștiul? Domnul Iohannis, domnul Ponta? Ori poate domnul Bogdan Chirieac? Mare mi-ar fi mirarea.. 

FOTO - Vadim Șterbate/Observatorul de Nord