marți, 21 aprilie 2015

MOLDOVA – FINLANDA EUROPEI DE SUD EST?



Aflați în sărbătorile pascale – Învierea Domnului și Paștele Blajinilor, moldovenii nu au avut timp pentru știrile care-i înconjoară. Nu a contat că șeful Statului Marelui Stat Major al Armatei Ruse a amenințat România, că Atena e pe cale să semneze un acord prin care va primi bani de la  Moscova  ori că, americanii sunt îngrijorați de mișcările Rusiei. Firi mai molcome, moldovenii au ciocnit ouă roșii, au băut vin și au mâncat pască. Și ca de obicei, cu masa plină, și-au plâns de milă.

Premierul României, domnul Ponta, a spus zilele trecute că este îngrijorat de amenințările oficialilor ruși la adresa Bucureștiului dar că, atât timp cât România este membru al NATO, statul român este în siguranță și își asumă responsabilitățile pe care le are în cadrul alianței militare din care face parte. 

Jurnaliștii de la Der Spigel scriu că oficialii greci ar putea semna în curând un acord cu Moscova prin care ar putea încasa aproape cinci miliarde de euro. Miza este uriașă, ea reprezintă, pe de-o parte, banii de care Grecia are urgenta nevoie pentru a evita falimentul, iar pe de altă parte, finanțarea pentru gazoductul Turkish Stream. Dacă noul gazoduct va fi terminat Rusia ar livra, începând din anul 2019, gaze naturale către Uniunea Europeană prin Turcia. Asta ar întării și mai mult pozițiile rușilor în sud-estul Europei. 

Nu e de mirare că potrivit rezultatelor ultimului Barometru de Opinie Publică de la Chișinău, cetățenii moldoveni vor mai degrabă cu Rusia și nu cu Uniunea Europeană. Firi atavice, au nas bun și simt repede mirosul puterii. Să fi știut despre asta domnul Băsescu când a venit, la început de aprilie, la Chișinău? Probabil, căci fostul președinte al României, îndemna să ne gândim serios la unirea dintre România și Republica Moldova. Atunci Băsescu nu ne-a spus prea multe. 

A dat amănunte pe 17 aprilie, la Realitatea TV când a spus că Republica Moldova nu va fi membru al Uniunii Europene și că statul român a pierdut influența politică pe care o avea la Chișinău. Domnul Băsescu a precizat că, Moldova, o țară în care România a investit mult efort politic, se poate transforma pentru București "într-un eşec de proporţii". Domnul Băsescu a precizat că, neimplicându-se în procesele de formare ale cabinetului de miniștrii de la Chișinău, statul român a pierdut influența pe care o avea în Moldova. Domnia sa a mai spus că Rusia "nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Republicii Moldova spre Uniunea Europeană" şi că, după cele întâmplate în Ucraina, și oficialii de la Bruxelles au înţeles că "au atins linia roşie pe care Moscova nu o mai acceptă să fie trecută". 

Clasa politică de la Chișinău a înțeles aceste dedesubturi ale geopoliticii încă din martie 2014 - atunci când Parlamentul de la Moscova a luat decizia de a interveni în Crimeea. Iar apoi, pe 17 aprilie, când Vladimir Putin, a spus că cetățenii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și decidă singuri soarta, politicienii moldoveni au înțeles că lucrurile sunt urâte rău. 

Și domnul Băsescu, pe 1 martie 2014, atunci când Putin a decis  să trimită trupe militare în estul și sudul Ucrainei, a înțeles că situația în regiune devine complicată și că proiectul de țară al statului român – unirea cu Moldova, se duce pe apa sâmbetei. În urmă cu un an, domnul Băsescu afirma că România nu va fi afectată de cele întâmplate și că noua confruntare se va încheia cu apariția unui nou conflict înghețat. Nu a fost chiar așa, interesele statului român au fost, în mod indirect, alterate. Anexarea Crimeii a dus la apariția unei crize economice care a schimbat viziunea electorală a moldovenilor și a făcut posibilă obținerea unui alt rezultat la alegerile parlamentare din Republica Moldova.  

Acum domnul Băsescu a sugerat că România nu a putut să se implice în procesele de formare a unei coaliții parlamentare. E important de știut - nu a putut, ori nu i s-a dat voie? Pentru că nu a reușit să includă partidul domnului Ghimpu la guvernare, domnul Băsescu a spus că România a pierdut influența în Republica Moldova. Domnul Băsescu știe că, de fapt, România a pierdut Republica Moldova în urmă cu un an, atunci când Putin a anexat Crimeea. 

Domnul Băsescu înțelege acum că singura posibilitate pentru ca România să rămână un factor decident în Moldova ar fi declanșarea proceselor de unificare. Dar politicienii moldoveni, care pe timpuri au fost investiți cu așa misiune, au dat trădat și au dat bir cu fugiții. Acesta e marele eșec românesc în Moldova – el se datorează factorilor locali, care au irosit resursele primite și au turnat gogoși la București. De asta, în aceste momente, soarta Republicii Moldova e decisă în altă parte. Domnul Băsescu nu putea spune toate aceste lucruri. Ar fi fost o recunoaștere că investițiile politice de odinioară au dat chix.

Așa că, de la o vreme premierul moldovean Chiril Gaburici se întâlnește des cu șeful regiunii transnistrene Evghenii Șevciuk. La sfârșitul lunii martie 2015, adjunctul șefului Biroului pentru Europa și Eurasia al Departamentului de Stat, Eric Rubin, afirmaStatele Unite văd Moldova într-un stat comun cu regiunea transnistreană. Iată motivul principal al acestor întrevederi. 

Chiar dacă nu se declară în mod oficial, dacă reîntregirea Republicii Moldova se va realiza, noua Moldovă va deveni un stat tampon între interesele americane și cele ruse. O țară neutră care își va menține suveranitatea dar care va fi obligată să acționeze în politica externă în așa fel încât să nu deranjeze interesele Federației Ruse în regiune. Moldova se va schimba – ea s-ar putea transforma într-o Finlandă a Europei de Est. O fi de bine, o fi de rău? Nu știu. Văd doar că, unii politicienii moldovenii se culturalizează din mers și învăță…finlandeza. Sper să nu uite româna.  



Foto - Castelul din Turku, Finlanda, construit în anul 1280 este cea mai veche clădire aflată încă în uz în nordul Europei.