marți, 9 iunie 2015

GUVERNUL NU CADE. ÎNTOARCEREA FIULUI RISIPITOR




Când doi se ceartă, al treilea câștigă, spune un proverb românesc. Zilele acestea zicala este mai adevărată ca oricând. Duminică, 7 iunie 2014, simpatizanții Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” și cei ai Partidului Liberal și-au aruncat cuvinte grele. Ambele formațiuni, una politică alta a societății civile sunt pro-europene și au convingeri de dreapta. Altercațiile verbale au pornit de la suprapunerea locației desfășurării evenimentelor planificate, ambele tabere și-au dorit Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. 

Violențe evitate. Felicitări IGP-ului

Liderii Platformei Civice au anunțat mai de demult că intenționează să organizeze un protest în centrul Chișinăului. Liderii liberali au anunțat același lucru. Nici una dintre părți nu a vrut să renunțe la locație. Întâlnirea electorală anunțată de liberalii moldoveni era programată inițial să aibă loc între orele 10 și 12. Domnul Ghimpu a anunțat că evenimentul liberalilor se va desfășura pe tot cuprinsul zilei de 7 iunie. La această întâlnire au participat în jurul a două mii de simpatizanți liberali (datele MAI).

La chemarea societății civile, în centrul capitalei moldovene au venit aproape nouă mii de persoane (datele MAI). Mai puțini ca alte dăți dar suficient de mulți pentru a-i fluiera și apostrofa pe cei de alături.  Discursurile celor două tabere au abundat de acuzații. Liberalii au  învinuit reprezentanții Platformei Civice de provocare, iar la rândul lor, liderii Platformei i-au învinuit de același lucru pe liberali. Pentru a evita altercațiile violente, Poliția a format un cordon uman între cele două tabere.

Contextul politic.

Concurenții electorali au intrat pe ultima sută de metri a alegerilor locale din Republica Moldova. ”Cine participă în alegerile locale, Platforma DA ori Partidul Liberal? La o săptămână înaintea alegerilor locale, cine trebuie să aibă un miting în PMAN, Platforma DA ori Partidul Liberal? Cine trebuie să apere capitala Moldovei de invazia roșie liberalii ori cei din societatea civilă?” Retorica întrebare a domnului Ghimpu de pe Facebook este plină de adevăr. Dar, atât timp cât partidele pierd sprijinul popular, viitorul protestelor rămâne deschis. Igor Boțan nu exclude că vocea celor adunați în Platforma “Demnitate și Adevăr” se poate transforma într-un partid politic. Robustele proteste organizate de către reprezentanții societății civile vin să pregătească terenul pentru organizarea unui viitor partid care, în cazul unor alegeri anticipate, ar avea șansa să treacă în Parlament. 

Partidul Liberal versus Platforma „DA” 

Fotografiile date de sondajele de opinie publică arată că partidele pro-europene ar pierde în fața partidelor pro-ruse. Comentatorii fenomenului politic moldovenesc afirmă că pentru menținerea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere este necesar un suport parlamentar mai larg. Așadar, e aproape sigur că la sfârșitul lunii iunie, după alegerile locale, vom avea parte de o mare reconfigurare politică. Pentru a negocia noua formă a coaliției parlamentare formațiunile politice pro-europene așteaptă rezultatul alegerilor locale și al bătăliei pentru fotoliul primarului de Chișinău. Gâlceava din Piața Marii Adunări naționale a redus punctajul electoral al domnului Chirtoacă. În eventualitatea pierderii primăriei de Chișinău, liberalii moldoveni sunt forțați să fie mai maleabili și dispuși pentru a forma mai repede o majoritate parlamentare. O competiție de viitor a liberalilor cu Partidul DA provoacă insomnii. E clar, nopțile domnului Ghimpu nu sunt liniștite. 

Moțiunea de cenzură

Construirea unei noi coaliții parlamentare pune sub semnul întrebării colaborarea neformală a Partidului Comuniștilor cu Alianța Moldova Europeană. Acesta este motivul principal pentru care liderul comuniștilor, domnul Voronin a declarat că va înainta Parlamentului o moțiune de cenzură. Domnul Voronin a spus că fracțiunea parlamentară din care face parte pregătește o moțiune de cenzură împotriva ministrului Apărării, Viorel Cibotaru. Domnului Voronin nu i-au căzut la inimă declarațiile ministrului apărării referitoare la riscurile de securitate în care se află statul moldovean. Dar ministrul Cibotaru are perfectă dreptate. Ultimele acțiuni întreprinse de domnia sa vin să crească capacitatea de apărare a statului moldovean. Cu siguranță, domnul Voronin, știe acest lucru și, patriot fiind, îl apreciază în tăcere. Amenințările cu moțiunea au apărut în contextul unei posibile renașteri a Alianței pentru Integrare Europeană - liderul comunist presupune că, o posibilă condiție a domnului Ghimpu pentru a redesenarea coaliției este încetarea oricărui tip de colaborare cu PCRM-ul. Cu rezultate relativ modeste în alegerile locale și fără suficiente pârghii de control comuniștii moldoveni s-ar devaloriza rapid. De asta, moțiunea nu va fi înaintată prea repede. Acest Guvern mai are încă potențial, încă nu a epuizat toate resursele”, a declarat recent pentru Europa Liberă fruntașul comunist Artur Reșetnicov. Chiar dacă unii vor să cadă, domnul Gaburici va rămâne în fruntea Guvernului. O spune și fruntașul liberal democrat Valeriu Streleț pentru Europa Liberă. „O resetare a coaliției este evidentă dar asta nu înseamnă că viitorul prim-ministru nu ar putea fi tot Chiril Gaburici”, a spus domnia sa . 

Posibile soluții

Corect. Căderea guvernului ar deschide Cutia Pandorei. Lungile discuții pentru impunerea unui nou șef de cabinet ar scoate săbiile din teacă și ar provoca trântirea ușilor. În urma acestui gest ar avea de câștigat doar formațiunile pro-ruse.

Partidul Liberal are soarta fiului rătăcitor. Liderii Alianței politice Moldova Europeană au conștientizat că participarea liberalilor la guvernare, cu sau fără primărie, este necesară.  În același timp, domniile lor cunosc plusurile pe care le dă menținerea unei relații bune cu echipa comunistă. Constructiva opoziție a comuniștilor moldoveni vine să asigure acel echilibru inter-etnic de care Moldova are absolută nevoie.
Soluția este simplă – reconfigurarea Cabinetului de Miniștrii cu atragerea  liberalilor la guvernare și menținerea comuniștilor în rolul de opoziție constructivă. Și desigur implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. 

În rest, toate alte declarații și acțiuni au încărcătură strict electorală. Până la alegerile locale a rămas mai puțin de o săptămână.