vineri, 26 iunie 2015

ALEGERILE ANTICIPATE SE AMÂNĂ. ÎN VIITORUL GUVERN VOR FI ȘI LIBERALI



Doamna Natalia Gherman este premierul interimar al Republicii Moldova. Președintele Timofti a anunțat că după anunțarea rezultatelor turului doi al alegerilor locale, (ele au loc duminică 28 iunie) va trece la consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a desemna candidatul la postul de prim ministru. Președintele moldovean a procedat în mod înțelept. Domnia sa a ținut cont de faptul că, Partidul Liberal, care este așteptat la consultări cu Alianța politică Moldova Europeană (PLDM și PDM), este implicat în bătălia electorală pentru conducerea primăriei de Chișinău.

Această bătălie s-a transformat într-o profundă stare de agitație și de neliniște. Tensiunea societății a crescut la maximum, iar odată cu asta a crescut nivelul de adrenalină și pofta de confruntare. Cele două formațiuni politice, liberalii și socialiștii moldoveni, și-au aruncat simpatizanții pe baricade conflictuale. În Chișinău nu se mai vorbește despre administrarea orașului ci despre cursul de dezvoltare a Moldovei. În aer miroase a sânge. Discursul propagandist a reușit să acopere defectele de administrare a municipiului Chișinău. Trezirea conștiinței naționale românești a avut loc cu puțin înainte de 14 iunie, data primului tur al alegerilor locale. Nu a fost deloc o întâmplare.

Iulian Fota, ex-consilierul președintelui Băsescu pentru probleme de securitate, declara că, reluarea temei unioniste la Chișinău este în acest moment cel puțin ciudată. Domnul Fota are parțial dreptate – deșteptarea patriotică a simpatizanților liberali a avut drept scop mobilizarea lor la alegeri și câștigarea Primăriei Chișinău din primul tur. Nu s-a reușit. De ce? Discursul patriotic pro-românesc a trezit spaime în rândul vorbitorilor de limba rusă, iar aceștia s-au prezentat în mod conștiincios la urne pentru a alege reprezentantul socialiștilor. Așa că, momentul de deșteptare națională a avut doar doi beneficiari - candidații electorali Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanâi. Ăsta e motivul eșecului înregistrat de ceilalți concurenți.
Din punct de vedere legal, pentru negocierea și aprobarea viitorului cabinet de miniștrii, deputații au la dispoziție doar 90 de zile. Altfel, domnul Timofti este în drept să stabilească data alegerilor parlamentare anticipate.

Liderul liberal democraților moldoveni, domnul Filat a conștientizat primul acest lucru. „Formarea unei coaliții majoritare este indispensabilă, iar desemnarea cât mai urgentă a unui prim-ministru trebuie să fie prioritatea numărul unu” a declarat domnul Filat. 
Necesitatea unor schimbări radicale pe scena politică a fost recunoscută și de președintele Parlamentului moldovean, democratul Andrian Candu. Era vorba despre reconfigurarea coaliției minoritare într-una majoritară și atragerea liberalilor la guvernare. 

Pe 11 iunie, domnul Ghimpu anunța că nu va participa la coaliția anticipată de liderii PLDM și PD. Liderul PL îi acuza pe liberal-democrați si democrați că ei sunt cei care, prin lipsa de voință politică față de implementarea reformelor, compromit vectorul european al Moldovei.

Domnul Ghimpu vorbește de fapt despre o revenirea condiționată la guvernare. Dar aceste condiționări la adresa Partidului Democrat și Partidului Liberal Democrat din Moldova pot fi făcute doar în momentul în care primăria Chișinăului ar aparține încă odată liberalilor moldoveni. Abia atunci domnul Ghimpu ar avea un ascendent asupra foștilor săi colegi. Un ascendent care i-ar da privilegiul de a dicta condițiile sale pentru participarea la formarea noului Cabinet de Miniștri. Lipsit de această autoritate domnia sa ar pierde statutul de primus inter pares și ar deveni egal printre cei egali. Rezultă că asocierea liberalilor la viitoarea guvernare depinde de rezultatul alegerilor locale din Chișinău. Fără primăria Chișinăului, echipa condusă de domnul Ghimpu ar fi mai docilă și gata pentru participarea la formarea noii majorități parlamentare. În mod paradoxal, pentru liberali, eventualitatea pierderii alegerilor locale în Chișinău ar fi benefică. Îi vor aduce acolo unde nu se află - în Cabinetul de Miniștri.

Rezultatul alegerilor din 14 iunie ne arată că nici o fracțiune parlamentară nu își dorește în acest moment alegeri anticipate. Nici măcar socialiștii. Pentru anticipate, contextul geopolitic și militar spune că anul este prost. Jocul de șah practicat de politicienii moldoveni este unul al poziționărilor pentru anul care vine. Asta e miza. Dar acest lucru se știe și la Palatul Victoria și la Cotroceni. De asta domnul Iohannis l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu ca șef al SIE. Că domnul Ungureanu cunoaște în amănunt ce se întâmplă în spațiul adiacent României. Iar la o adică, DNA-ul are adresele tuturor cetățenilor români. Fie ei și cu domiciliul în străinatate.

Așa că alegerile anticipate se amână. Nici un deputat nu își dorește asta. Anticipatele nu convin - deputații vor fi lipsiți de imunitate, de relații și pe deasupra nu vor mai primi, la viitoarea pensie, adaosul financiar pentru funcția de deputat. Pentru a primi acest adaos, legea spune că mandatul de deputat trebuie să fie neîntrerupt. În Moldova interesele personale sunt mai importante decât cele de partid.   
Cu siguranță cei 101 de deputați moldoveni își doresc un adaos financiar consistent la viitoarea pensie. De asta, cu toții, inclusiv liberalii, cu sau fără primăria de Chișinău, după anunțarea rezultatelor turului doi al alegerilor locale vor trece la formarea noului guvern de coaliție. Va fi domnul Candu prim ministru? Chiar nu știu.