miercuri, 12 august 2015

DESPRE UNIRE. ȘI PREMIERUL STRELEȚ O VREA



Domnul Băsescu a declarat la tabăra de vară a reprezentanților comunităților românești din vecinătatea României că soluția de viitor a Republicii Moldova este unirea cu România dar fără teritoriile statului moldovean de dincolo de Nistru; interesul ar fi atât al Chișinăului cât și al Bucureștiului. ”Este o soluţie de egal interes atât pentru România cât şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte. (…) O construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism, iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat”, a afirmat, marți, 11 august 2015, la Izvorul Mureșului fostul șef al statului român.

Declarațiile unioniste ale domnului Băsescu nu surprind pe nimeni. Domnia sa a mai făcut așa fel de declarații. Cea mai popularizată a avut loc cu o zi înaintea începerii summit-ului de la Vilnius, în noiembrie 2013, acolo unde Republica Moldova a primit unda verde pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Aflat la un post de televiziune, domnul Băsescu a spus că viitorul proiect de țară al statului român este unirea cu Republica Moldova. Domnul Băsescu e consecvent – cereți unire și vi se va da”, a spus, la Chișinău, președintele român! 

Declarația făcută la Izvorul Mureșului are un specific aparte – domnul Băsescu afirmă, cu subiect și predicat, că România se va uni cu Republica Moldova dar fără teritoriile statului moldav aflate dincolo de Nistru. O unire fără Transnistria!  Este reiterarea românească a proiectului Belkovski. 

Lansată în anul 2004, propunerea politologului rus Stanislav Belkovski, afirma că rezolvarea problemei transnistrene este simplă - regiunii separatiste ar trebuie să i se acorde independență, iar Moldova ar trebui să se unească cu România. În 2004, Belkovski conducea Institutul de Strategie Națională de la Moscova și făcea parte din cercul de apropiați ai lui Putin (într-un interviu din acea perioadă afirma că Putin ar fi de acord aproape în totalitate cu acest proiect).

La Izvorul Mureșului domnul Băsescu a mai spus că, ”România în mod egal are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene ca populaţie, suprafaţă şi resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Viitorul României, un viitor temeinic, se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

Replica Chișinăului oficial nu a întârziat. Premierul moldovean Valeriu Streleț a afirmat că unirea cu România este imposibilă. „Unirea cu România este o iluzie. Frații noștri de peste Prut au propriile lor probleme. Ei au făcut anterior niște calcule privind costurile unirii. Nu cred că sunt mulți entuziaști care să admită o scădere bruscă a veniturilor lor, indiferent că se află la București sau Pitești, de dragul creșterii nivelului de viață a cetățenilor moldoveni”, a declarat Streleț. Noul premier moldovean a spus că moldovenii ar trebui să își rezolve singuri problemele. „Nu suntem copii, așa că ar trebuie să ne valorificăm potențialul intern și să nu umblăm cu mâna întinsă în speranța că cineva ne va înfia sau ne va ajuta”, a adăugat Streleț. Premierul moldovean dă de înțeles că moldovenii trebuie să își facă singuri ordine la ei acasă. Și bine face - că doar nu vor veni vecinii să ne strîngă mizeria din curte!

Este evident că declarația domnului Băsescu se află în strânsă legătură cu afirmațiile secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland din articolul publicat în New York Times – Moldova, un stat captiv aflat pe marginea prăpastiei. Fostul premier al Norvegiei, consideră că statul moldovean se află pe marginea prăpastiei și că anume aici se va înregistra următoarea criză de securitate a Europei, iar consecințele acestei crize se vor extinde dincolo de frontierele statului moldovean. Motivul izbucnirii acestei crize de securitate ar fi corupția endemică și aflarea statului moldovean în mâinile oligarhilor

Buna sincronizare a domnului Băsescu cu afirmațiile făcute de înaltul oficial european are la prima vedere doar plusuri. Devine clar că o cale de a evita prăbușirea Moldovei în gol ar fi unirea cu România – un plan care să fie asumat atât de politicienii de la Chișinău cât și cei de la București. Dar să nu fi știut domnul Băsescu că autoritățile de la Chișinău nu-i agreează propunerea? Ba da. Atunci care să fie motivația reiterării acestui plan? 

Două detalii dau răspunsul la această întrebare. Articolul secretarului general al Consiliului Europei a apărut în presa de peste ocean, în New York Times. De ce acolo și nu în presa din Europa? Cel de al doilea amânunt este mai vechi și ține de declarația din ianuarie 2014 făcută de doamna Victoria Nuland la București. Referindu-se la declarațiile unioniste ale președintelui Băsescu, Victoria Nuland a spus: Statele Unite susțin integritatea teritorială a Moldovei și dreptul ei de a-și alege viitorul și drumul. Am susținut Parteneriatul Estic și drumul european ales de Republica Moldova. România trebuie să fie mândră de rolul ei de mentor. Statele Unite și România sunt partenere pentru a susține o Moldovă independentă, suverană și democrată.

Articolul domnului Jagland a apărut în presa de peste ocean pentru a atrage atenția factorilor de decizie americani despre problema existentă la frontierele Uniunii Europene. Ex-premierul norvegian este un politician pragmatic, domnia sa știe cât de complicată este birocrația de la Bruxelles. A preferat să tragă un semnal de alarmă acolo unde cunoaște că se merită. Americanii nu vor tolera apariția unui focar de instabilitate la granița României, un pilon al politicii americane în estul Europei. De asta discretele semnale pe care le transmite noul premier moldovean către Washington sunt importante. 

La rândul său, domnul Băsescu este un politician foarte abil. A le vorbi oligarhilor moldoveni despre unire înseamnă a le aminti cât de bine funcționează DNA-ul românesc. A vorbi despre unire înseamnă a transmite speranța că unirea va avea loc și că nici un mogul mediatic moldovean nu o poate interzice.Domnul Băsescu știa care va fi reacția Chișinăului oficial. Dar domnia sa cunoaște foarte bine și poziția Chișinăului neoficial. Să ne aducem aminte de lungile întâlniri ale  domnul Băsescu cu domnul Filat. Despre ce oare s-a vorbit? Cunoaște cineva? A mai avut vreun alt lider de partid din Republica Moldova întâlniri atât de lungi cu președintele României? Domnul Ghimpu, cumva? Domnul Lupu? 

Unirea Republicii Moldova cu România va avea loc. Nu în varianta Belkovski – o variantă rapidă care ar fi ca un cuțit înfipt în spatele Ucrainei.(Renunțarea la regiunea transnistreană oare ce ar însemna? Apariția unui nou protectorat rus în regiune? Alipirea regiunii separatiste la Ucraina?) Într-un viitor previzibil, o Moldovă reformată va face parte din Uniunea Europeană. Așa că moldovenii nu ar trebui să dispere. Un ajutor extern destinat Republicii Moldova va fi oferit. Reformele vor trebui executate. Unirea se va face încet, dar sigur. Exact așa cum își dorește și premierul Streleț. Atunci vom fi cu toții acasă – iar oligarhii la DNA.

.