marți, 1 septembrie 2015

CE VA FI PE 6 SEPTEMBRIE?



Platforma civică Demnitate și Adevăr îndeamnă cetățenii moldoveni să participe la un miting pașnic de protest organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pe data de 6 septembrie. „Unda de şoc provocată de ridicarea dramatică a preţurilor pentru electricitate şi gazele naturale este consecinţa directă a jafului secolului, comis de guvernanţii Republicii Moldova în ultimii şase ani. Fiecare cetăţean va resimţi de-a lungul anilor nu doar impactul direct al scumpirilor energiei electrice şi carburanţilor, ci şi multiple replici ale scumpirilor în lanţ a produselor şi serviciilor de primă necesitate. De asta răspunsul trebuie să fie puternic şi solidar, un protest civic pentru eliberarea ţării din captivitatea clanurilor guvernante corupte”, afirmă Igor Boțan, unul dintre liderii acestei platforme civice.

Pe de altă parte, comentatorul politic moldovean Roman Mihăeș afirmă că protestele Platformei DA pot aluneca pe panta violențelor și se pot transforma într-un Maidan moldovenesc. Domnul Mihăeș aduce în sprijinul afirmațiilor domniei sale faptul că încă două formațiuni, de această dată politice, Partidul Socialiștilor și Partidul Casa Noastră-Moldova au anunțat că se vor alătura acestor proteste.  Domnul Mihăeș afirmă că alăturarea socialiștilor conduși de domnul Dodon și ai simpatizanților domnului Grigore Petrenco ar fi un semn al faptului că „ceilalți conducători ai Platformei DA au acceptat preluarea acestor proteste de către structurile rusești. Ţinând cont de profilul agresiv al simpatizanţilor lui Dodon şi Petrenco, e de aşteptat ca acţiunile de protest să degenereze în acte de violenţă. ” Ar putea protestul să se transforme într-unul violent așa cum afirmă domnul Mihăeș ? Probabil. 
 
De fapt asta e temerea tuturor, a clasei politice, a protestatarilor și a forțelor de ordine: să nu apară vreun descreierat care să provoace mulțimea la dezastre. 

Artificiile și cântecele nu pot ascunde îngrijorările pentru ziua de mâine. Discuțiile din cadrul recepției oferite de președintele Timofti cu ocazia Zilei Independenței, unde am avut onoarea să particip, s-au referit tocmai la asta. Ce se va întâmpla cu Moldova? Premierul Streleț este cel care trebuie să liniștească toate aceste temeri. Poate să o facă? Cu siguranță. 

Consultantul politic Mihnea Dumitru nota recent că actualul executiv moldovean are misiunea de a formula o strategie de supraviețuire.Această supraviețuire nu implică însă continuarea status quo-ului. La nivel public trebuie să se iasă din constanta impresie de provizorat politic. La nivelul economic, fără investiții străine majore sau reforme de substanță, starea de nesiguranță va continua și ar indica inclusiv provocări extrem de serioase pe termen mediu. Este un cerc vicios care trebuie rupt – și nu văd de ce Guvernul actual nu ar putea impune această o schimbare, cu susținerea tuturor forțelor pro-europene - lupta anticorupție, un deziderat strategic, de care se va lega și siguranța statului moldav”. Foarte corecte remarci. 

În condițiile în care cetățenii moldoveni spun în cor: „DNA, treci Prutul!”, e clar că populația dintre Prut și Nistru își dorește ca politicienii să înceapă lupta cu marii corupți și ca instituțiile de justiție să funcționeze independent de factorul politic. Tocmai pentru asta au făcut presiune oamenii care au ieșit și vor mai ieși pe străzile Chișinăului. 

Dreptul cetățenilor de a protesta este asigurat prin lege. La fel cum tot de lege este asigurat dreptul ofițerului de menținere a ordinii publice de a sancționa pe orice manifestant care depășește măsura. Așa e în Europa. Cum se numește alianța aflată la putere în Moldova?

Să existe o posibilitate ca printre manifestanți să se afle provocatori? Desigur. E misiunea ofițerilor din MAI și SIS de a-i descoperi din timp și de a-i anihila. Nu reușesc? Înseamnă că nu și-au făcut bine datoria.

Domnul Dodon profită de ocazie. Se alătură unui protest apolitic pentru a da protestului o anumită culoare. Cea a socialiștilor. Pentru a putea raporta că beneficiază în continuare de susținerea moldovenilor așa cum a fost în noiembrie 2014 la rezultatul alegerilor parlamentare. Că atunci nu a obținut susținerea așteptată, e meritul partidelor pro-europene.
Pe domnul Dodon îl doare la șapte metri în față de suferințele economice ale cetățenilor moldoveni – domnia sa este deputat. Igor Dodon vrea un singur lucru – alegeri anticipate. A spus acest lucru în conferința de presă din 25 august când a anunțat începerea unor proteste. Liderul socialist a spus că protestele PSRM vor începe la 27 august. „În decurs de câteva săptămâni vor fi organizate proteste în toate raioanele, apoi la Chișinău, pentru a pune capăt acestei guvernări oligarhice”, a spus domnul Dodon.

Sondajele de opinie arată că pentru apropierea Moldovei de Uniunea Europeană alegerile anticipate nu reprezintă o opțiune. Își doresc liderii Platformei civice Demnitate și Adevăr alegeri anticipate? Domnul Boțan cu siguranță nu își dorește asta. 

Ce e de făcut? Să interzicem protestele celor din Platforma DA de pe 6 septembrie pentru că ne-am dori să nu se unească cu cele ale domnului Dodon? Să-i interzicem domnului Dodon să profite de această situație? Ori interzicem prin lege dreptul cetățenilor de a protesta? 

Ori poate, dincolo de a interzice drepturile civile ale cetățenilor, ar trebui să avem încredere în munca pe care o fac ofițerii de la MAI împreună cu cei de la SIS? Poate tocmai lucrul bine făcut de către acești ofițeri operativi este cel care-i va scoate pe politicieni din necaz. Iar după 6 septembrie, când frica va trece iar mămăliga va rămâne ne-explodată, deputații moldoveni împreună cu domnul Streleț vor putea lansa primele semne care vor asigura, atât pe noi, cât și pe partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, că sunt făcuți pașii concreți pentru independența justiției. Că, până la urmă, de asta e vorba. 

Abia atunci banii de la FMI vor veni.