joi, 19 noiembrie 2015

ȘI-AU DAT MÂNA PENTRU ANTICIPATE ?



Miercuri, 18 noiembrie, biroul permanent al PLDM a dat publicității o declarație în care participarea deputaților liberal democrați la formarea unei coaliții de guvernare este condiționată de îndeplinirea de către PDM a trei condiții: 1.Scoaterea instituţiilor de drept ale statului moldovean, justiţia şi sistemul judecătoresc, din subordinea partinică a PDM. 2.Formarea unui guvern tehnocrat care să aibă în fruntea sa un prim ministru neafiliat politic. 3.Demisia actualului președinte al Parlamentului moldovean, domnul Candu. 
În declarație este reafirmată idea potrivit căreia Partidul Democrat din Moldova poartă întreaga responsabilitate pentru criza politică, economică şi socială în care se află Republica Moldova. 

Punctul de vedere al celor vizați nu s-a lăsat așteptat, Partidul Democrat a difuzat un comunicat de presă în care se afirmă că pretextele liberal democraților sunt ridicole. “Condițiile pe care le-a enunțat astăzi Valeriu Streleț nu sunt altceva decât încercări de a acoperi o altă realitate, faptul că cei din PLDM nu sunt capabili să-și depășească emoțiile și să vină la discuții” .
În comunicat se mai arată că Partidul Democrat din Moldova a luat act de declarația politică a liberal democraților și a concluzionat, că “PLDM se menține pe aceeași poziție de a refuza dialogul”. 

Condițiile înaintate de către decidenții liberal democrați erau atât de îndrăznețe încât nici măcar simpatizanții PLDM nu au crezut că ele vor fi realizate. Solicitările nu au fost deloc simple – dacă ar fost acceptate, Partidul Democrat ar fi pierdut aproape tot  avantajul obținut în urma negocierilor pentru formarea AIE-3.
Prin ieșirea lor la rampă, liberal democrații au vrut să sublinieze că liderii Partidului Democrat dau dovadă de rigiditate politică și că anume domniile lor sunt cei care nu vor să cedeze. E o modalitate care mai are încă succes la propriul electorat, dar și la simpatizanții externi ai domniilor lor. Probabil, dacă aceste cerințe  ar fi fost chibzuite și s-ar fi aflat într-o zonă apropiată  de dorința de a pune capăt confruntărilor politice, răspunsul Partidului Democrat ar fi fost un altul. 

Acțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost una îndreptată către exterior. O mișcare subtilă care a avut ca scop crearea unor realități favorabile domniilor lor și a presupus atenționări făcute reprezentanților Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii acreditați la Chișinău. Domnul Streleț, a știut că răspunsul Partidului Democrat va fi unul de refuz. Pe asta a mizat căci doar așa putea transmite publicului  dar și observatorilor occidentali ideea: Vedeți? Ei sunt vinovați pentru declanșarea alegerilor anticipate! 

La Chișinău, reprezentanții occidentali sunt puși la o grea încercare. Ambasadorul Statelor Unite a declarat, cu subiect și predicat, că ar fi bine ca Moldova să nu aleagă calea alegerilor anticipate, că vor veni alţii. Același lucru se spune de la Bruxelles. Frica păzește bostănăria. Dar a fi împotriva anticipatelor înseamnă a susţine guverne care s-au dovedit a avea doar o fațadă pro-europeană, înseamnă a menține statul moldovean în aria captivități descrisă de domnul Jagland, înseamnă scăderea drastică a încrederii cetățenilor moldoveni în vectorul de dezvoltare european.

Ar părea că, cei care nu doresc alegerile anticipate s-ar teme de rezultatul formațiunii politice conduse de domnul Usatâi și de cel al socialiștilor moldoveni. Dar domnul Usatâi dă semne că nu se arată a fi entuziasmat de o revenire la Chișinău. Imediat după apariția în spațiul public a filmului erotic în care domnul Filat era în rolul principal, domnul Usatâi a părăsit Republica Moldova. Despre asta domnia sa a anunțat pe pagina sa de Facebook și a spus că merge la Moscova pentru investigații medicale pe motiv că s-a îmbolnăvit. Dar boala de care suferă primarul de Bălți a survenit după ce presa a sugerat că Usatâi ar putea fi sursa primară a acelei înregistrări. Nu știu dacă primarul de Bălți este atât de grav bolnav încât necesită să facă tratament la Moscova. Probabil. Cert este că domnia sa a preferat să își lase protestatarii pe mâna domnului Dodon, în timp ce el se întâlnește, bine mersi,  cu primarul moscovit Serghei Sobianin. Ori se arată, vesel nevoie mare, prin restaurante de lux. 

Că domnului Usatâi nu îi mai pasă de  soarta manifestanților din fața Ministerului Agriculturii – locul în care se află corturile deasupra cărora flutura steagul formațiunii pe care o conduce - o dovedește și faptul că de mai bine de o săptămână nu a mai apărut în fața lor . Ultima dată,domnul Usatâi și-a încurajat protestatarii pe data de 11 noiembrie, prin intermediul skype. Între timp se observă o nefirească simpatie a instituțiilor de justiție pentru primarul de Râșcani, Victor Bogatico, care după ce a fost reținut pentru luare de mită de către ofițerii CNA, a fost eliberat din izolator și se află în arest la domiciliu.  E drept, în susţinerea primarului de Râşcani, la Judecătoria Buiucani au venit protestatarii din “Orăşelul Moldovei”, care s-au arătat convinşi că dosarul penal este o răfuială politică. Observ doar că, în cazul Vlad Filat, presiunea străzii nu a funcționat – domnul Filat se află în Penitenciarul 13. Să mă aștept oare ca pe viitor domnul Usatâi să fie de acord ca primarul de Râșcani să migreze spre PDM? 

Nu cred că PLDM-ul va participa la formarea unei coaliții parlamentare alături de PDM. Nu cred că discretele presiuni care se fac din exteriorul Republicii Moldova asupra PDM îi vor face pe aceștia mai toleranți. Cred însă că, interesele personale ale deputaților, fie ei liberal democrați, fie comuniști ori socialiști vor fi deasupra intereselor formațiunilor politice din care fac parte. Despre posibila apariția a unor deputați transfugi care să voteze pentru un viitor guvern cu PDM în rolul vioarei întâia, vorbește toată lumea.  Dacă se va întâmpla așa ceva, cu toții vor arăta cu degetul către Partidul Democrat ca provocator al acestei migrații politice. Pentru că toată lumea crede așa, liderul maxim al Partidului Democrat nu va risca să aplice acest scenariu, unul prea evident, unul în care numele domniei sale, dar și al partidului va fi supus dizgrației publice. De ce ar face-o?  

Analiza la rece mă face să cred că, în eventualitatea unui guvern de coaliție, fie el cu participarea liberal democraților, fie fără, nici o formațiune politică nu își va dori funcția de premier al Moldovei. Cine va fi acel kamikadze care și-ar dori, la vreme de criză profundă, să preia controlul cabinetului de miniștri? Un control formal, căci fiecare ministru ar trebui să răspundă mai întâi în fața propriului lider de partid, abia apoi în fața premierului. Nici exemplul Bucureștiului nu este un exemplu aplicabil – sunt oare gata posibilii tehnocrați moldoveni să devină jertfă pe altarul public? Nu cred. Să fie domnul Candu un sinucigaș? Nu cred.

Așa că, pornind de la intransigentele condiții ale Partidului Liberal Democrat  și ajungând la răspunsul decidenților politici ai Partidului Democrat sunt din ce în ce mai încrezător că, încet, dar sigur, cele două formațiuni politice au bătut palma și ne duc spre alegeri anticipate.