joi, 10 decembrie 2015

ION STURZA PRIM MINISTRU? DE CE NU?



Pe Facebook domnul Mihai Ghimpu îl critică pe președintele moldovean, Nicolae Timofti. Liderul liberal informează că șeful statului moldovean a decis să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru al țării înainte de formarea unei majorități parlamentare.
Să fi decis domnul Timofti așa ceva? Nu știm. Dacă e adevărat, ordinea acțiunilor este nefirească. 

Purtătorul de cuvânt al Președinției moldave, domnul Vlad Țurcanu, l-a contrazis pe domnul Ghimpu și a declarat presei că președintele Timofti se va încadra în termenul legal și că decizia în privința desemnării este rezultatul discuțiilor pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare.  

 Furtul miliardului nu este doar o problemă financiară pentru Republica noastră, ci și una politică. De o lună și ceva batem pasul pe loc! (...) De ce Președintele, în loc să facă tot posibilul ca PLDM să pună mai presus interesele cetățenilor, viitorul lor și nu supărarea, a hotărât să desemneze candidatura la funcția de prim-ministru înainte de a avea formată o majoritate parlamentară? În ce să crezi? În urgentarea formării Guvernului sau în forțarea alegerilor anticipate?”, s-a întrebat retoric domnul Ghimpu. Lamentările domniei sale au continuat. Ce înseamnă alegeri anticipate pentru viitorul nostru cred că nu e cazul să vă vorbesc. Furtul miliardului a fost mai mult unul politic, și anume de a compromite viitorul european. Iată de ce unii (adică PLDM-ul ?) nu vor formarea unei majorități parlamentare proeuropene și investirea Guvernului, iar președintele statului, având încă timp îndeajuns, se grăbește să nominalizeze candidatura la funcția de prim-ministru”, a mai adăugat liberalul. 

Ce mesaj a transmis domnul Ghimpu publicului? Primo – pentru că nu participă la formarea unei majorități PLDM-ul este anti-european și, secundo, dacă va nominaliza candidatura la funcția de prim ministru, președintele Timofti va fi la fel. Care a fost motivul acestor acuzații? Baterea pasului pe loc!

Nu știu dacă președintele moldovean are de gând să nominalizeze un candidat la funcția de prim ministru mai înainte de formarea unei coaliții majoritare pro-europene în Parlamentul de la Chișinău. Domnul Ghimpu știe mai multe decât mine și s-ar putea ca la urechea domniei sale să fi ajuns zvon despre intenția președintelui. Nu iese fum fără foc. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, domnul Timofti le-ar forța mâna deputaților și i-ar obliga la progres. Până în prezent, domnul Timofti nu a lăsat să se înțeleagă că are vână politică. Dacă va pune în aplicare acest șantaj înseamnă că șeful statului moldovean nu face trebușoara asta de unul singur și că are cel puțin  acceptul unei formațiuni politice pentru a pune în aplicare această amenințare. 

În declarația sa de pe rețeaua de socializare, domnul Ghimpu a pomenit de două ori furtul miliardului și a sugerat că este o problemă de responsabilitate politică. Domnul Ghimpu are dreptate. Dar această responsabilitate nu-i aparține. Altele sunt păcatele domniei sale. În perioada în care miliardul a dispărut, Partidul Liberal nu se afla la guvernare. Cabinetul Leancă a beneficiat de susținerea politică a deputaților din PLDM, PDM și PLR (Partidul Liberal Reformat). Liderul liberalilor este însă îngrijorat de rezultatul sondajului Barometrului de Opinie Publică, potrivit acestor date, Partidul Liberal nu s-ar număra printre formațiunile politice care vor accede în legislativul moldovean. În urma unor posibile alegeri anticipate, pragul viitorului Parlament va fi trecut de șase formațiuni politice – Partidul politic Partidul Nostru, Platforma Civică Demnitate și Adevăr, Partidul Socialiștilor, Partidul Popular European,  Partidul Comuniștilor și, la limită, Partidul Democrat.

Motivația criticilor aduse de domnul Ghimpu șefului statului moldovean ține de interesele Partidului Liberal. Domnul Ghimpu nu vrea alegeri anticipate, domnia sa dorește păstrarea status quo-ului existent. Liderul liberal nu vrea nici varianta zero de negociere (pe care o solicită PLDM-ul) – varianta zero ar înseamnă declanșarea unor negocieri la care liberalii ar trebui să cedeze din felia tortului guvernamental deținut. De aici și acuzația  adusă liberal-democraților – „PLDM-ul compromite viitorul european”. 

Repet – nu iese fum fără foc. Sugerata amenințare a domnului Timofti convine doar unei singure formațiuni politice – Partidul Democrat din Moldova. La începutul lunii septembrie, liderul neformal al acestei formațiuni, domnul Plahotniuc a sugerat că democrații sunt pregătiți de alegeri și că, atât timp cât sunt solicitate de către un număr mare de cetățeni nu vede nici o problemă în declanșarea lor.
În același timp,  echipa condusă de domnul Lupu este pregătită și să își asume guvernarea, a spus-o deputatul PDM, domnul Sergiu Sârbu. După șase ani de guvernare a venit timpul ca funcția de premier să revină democraților. Ceea ce înseamnă că, dincolo de ce arată sondajele sociologice, Partidul Democrat e partidul balama – partidul care se poate plia pe orice formulă de dezvoltare a situației politice din Republica Moldova. Un plus major.

Domnul Ghimpu afirmă că liberal democrații își doresc alegeri anticipate. Fals. Și nu fac trimitere la datele ultimei cercetări sociologice. Afirm doar că PLDM-ul nu este pregătit pentru alegeri anticipate. După reținerea, la 15 octombrie 2015, a liderului PLDM o parte din instituțiile media care simpatizau această formațiune politică au început să aibă dificultăți. Postul de televiziune Vocea Basarabiei și-a trimis colaboratorii în șomaj tehnic. Firesc. Potrivit Declaraţiei cu privire la transparenţa proprietăţii depusă la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, proprietarul legal al acestei instituții media este domnul Igor Cijov, tot el și administrator al firmei Caravita se află în arest suspectat în dosarul furtului de la BEM.
Pe 6 noiembrie, Judecătoria sectorului Buiucani din municipiul Chișinău l-a condamnat pe proprietarul Caravita la cinci ani privațiune de libertate. Totodată, instanța de judecată a hotărât ca persoanele juridice — companiile „Caravita" și „Business Estate Investments" – să fie obligate la  plata unei amenzi în valoare de 150 de mii de lei. În afară de aceasta, judecata a decis ca aceste firme să fie lichidate și a recunoscut cererea „Băncii de Economii" de a percepe de la cele două companii mijloace financiare în sumă de 2 milioane 793de  mii 229 de euro în folosul băncii.În condițiile în care liberal democrații nu mai dispun de suportul mediatic de altă dată este greu de presupus că membrii Consiliului Național Politic al PLDM vor vota pentru provocarea alegerilor anticipate. Domnul Streleț nu este sinucigaș. Domnul Streleț și echipa de deputați ai PLDM au o singură dorință – garanții pentru viitorul lor politic.

Așa că domnul Ghimpu trebuie să ne spună cine sunt acei unii care nu vor formarea unei majorități parlamentare proeuropene și investirea Guvernului” . Oare nu cumva pentru a termina odată și pentru totdeauna cu toți incomozii săi inamici politici, partidul balama al domnului Marian Lupu este cel care vrea să provoace alegerile anticipate? 
Repet – Partidul Democrat din Moldova este formațiunea care nu are nimic de pierdut. Datele sociologice dar și poziționarea strategică a acestei formațiuni politice în provincie arată că acest partid trece pragul electoral cu un procent mai mare decât cel exprimat de sondajul BOP.  
Își dorește echipa PDM-ului alegeri anticipate? Doar in extremis. Adică doar în cazul în care candidatul tehnocrat pe care îl vor propune la funcția de prim ministru nu va fi acceptat. Rămâne să sperăm că el va fi Ion Sturza.( Capul listei electorale a PDM la alegerile parlamentare din anul 2001 a fost Ion Sturza. În perioada respectivă Vlad Filat era unul dintre finanțatorii marcanți ai PDM.)