luni, 11 ianuarie 2016

BĂSESCU ADEVĂRATUL PĂPUȘAR AL POLITICIENILOR MOLDOVENI?



Președintele Nicolae Timofti a invitat liderii fracțiunilor parlamentare la consultări. E semn că sărbătorile de iarnă au luat sfârșit. Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a reacționat primul: socialiștii nu vor veni la consultări pentru că ele nu au nici un rost. Domnul Dodon consideră că unica soluție pentru a scoate țara din captivitate este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Iar alegerea unui Guvern, oricare ar fi el, va menține captivitatea asupra Republicii Moldova”.  Anunțat de multă vreme, obiectivul principal al socialiștilor este cel de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, liderul socialist subliniază : „acum, ca niciodată, suntem aproape de realizarea acestui obiectiv”.

Pe ce se bazează domnul Dodon când afirmă asta? Pe realitatea anunțată de către domnul Iurie Țap: PLDM este gata să participe la crearea unei noi majorități parlamentare doar dacă va beneficia de dreptul de a desemna candidatul la funcția de premier ?
Cuvintele domnului Iurie Țap, „suntem gata să continuăm tratativele (…) doar în baza deciziei Consiliului Politic Național care a fost în data de 13 decembrie 2015”, spun că vom asista la o discuție a surdului cu mutul – nici una dintre părțile implicate în negocieri nu vor sta să asculte punctul de vedere al celuilalt. 

Să aibă oare liberal democrații dreptul de a desemna primul ministru? La o privire superficială ar părea că da: ar fi vorba de faptul că guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la trei luni de funcționare a acestuia și ar trebui să existe o continuitate politică a guvernării, iar aritmetica parlamentară, rezultată în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014, a plasat atunci PLDM-ul ca fiind fruntașul partidelor pro-europene din Republica Moldova. 

Doar că realitățile politice moldovenești s-au schimbat: povestea de succes despre Moldova pe care doamna Macovei a vândut-o popularilor europeni era un mit, iar liberal democrații nu erau atât de imaculați pe cât se credea. În momentul în care deputații moldoveni au ridicat imunitatea liderului PLDM și au admis reținerea lui, supoziția de inocență a domnului Filat (și a întregii echipe) a fost redusă la zero.
Demisia guvernului Streleț a pornit de la dorința PLDM de a-l scoate pe domnul Filat de sub acuzațiile care-i erau aduse și reîntoarcerea creditului de încredere deținut. De asta, după reținerea liderului lor, noua conducere a liberal democraților a anunțat că, principala condiție pentru funcționarea viitoare a alianței de guvernare o reprezintă resetarea principală a Procuraturii și a altor instituții ale justiției. Domnul Streleț a cerut  demiterea șefului CNA, acțiunea a fost considerată a fi un amestec al politicului în procesul de justiție, iar dacă la Chișinău acest lucru s-a văzut, la București, nu s-a dorit să se constate. 

Această mod selectiv al Bucureștiului de a își oferi simpatiile/nesimpatiile pentru partidele politice moldovenești a făcut/face posibilă o evaluare greșită a fenomenului politic moldovenesc. Că e așa a recunoscut-o public ex-consilierul pentru securitate al președintelui Băsescu, Iulian Fota : …am vândut tuturor (occidentalilor n.a.) Moldova ca o poveste de succes iar politicienii de la Chișinău, ne-au arătat, într-un an, că povestea s-a fâsâit. Dacă acum mai dăm greș cu Moldova, cine ne mai crede?  Cine „noi”, a întrebat moderatorul de la B1TV? Domnul Fota a răspuns – „noi, România”. Domnul Fota a spus indirect că administrația Băsescu a închis ochii la diferite acțiuni ale unor politicieni moldoveni influențând în acest mod evoluția proceselor politice din Republica Moldova. 

Președintele Nicolae Timofti a calculat greșit atunci când l-a desemnat pe omul de afaceri Ion Sturza la poziția de prim ministru. Era clar că Sturza nu are acoperirea politică necesară pentru a ocupa această funcție. Cine l-a îndemnat pe domnul Timofti să facă acest pas? Bucureștii ori Chișinăul? Și Ion Sturza a calculat strâmb atunci când a crezut că ar putea primi un vot de încredere din partea Parlamentului moldovean. Cine a fost cel care l-a îndemnat pe Sturza să se implice în jocul politic de la Chișinău, domnul Băsescu? Probabil. Susținerea pe care fostul președinte al statului român i-a arătat-o domnului Sturza arată că, între Prut și Nistru, Băsescu este adevăratul păpușar.

Concurența dintre domnul Băsescu și domnul Ponta, două personaje care au ocupat funcții foarte înalte în ierarhia statului român, a avut consecințe nefaste pentru evoluția Republicii Moldova. Domnul Băsescu trebuie să își asume partea domniei sale de responsabilitate pentru evoluția nefericită a unor evenimente de la Chișinău. Administrația Băsescu a acordat domnului Filat un sprijin impresionant, cu siguranță, liderul PLDM a întors aceste servicii. Dar asta nu ar trebuie să îl împiedice pe Traian Băsescu să vadă cu ochiul liber că o parte a PLDM-ului își dorește alegerile anticipate. 

Dar anticipatele ar avantaja, potrivit sondajelor, partidul lui Renato Usatâi, Partidul Socialiștilor și Partidul Platforma DA. Care ar fi în caz de anticipate profitul PLDM-ului? Categoric, nici unul. Exact acesta este motivul pentru care participanții la ședința Consiliului Politic Național al PLDM s-au împărțit în două tabere, unii care au insistat pe dreptul liberal democraților de a înainta candidatul la funcția de premier, iar alții au propus ca aritmetica parlamentară actuală să fie acceptată iar dreptul de a desemna premierul să fie cedat PDM, dar să solicite funcția de președinte al Parlamentului, precum și dreptul de a alege cel puțin patru ministere în cadrul următorului Guvern. Ar fi o bună soluție pentru ieșirea Moldovei din situația de criză în care se află. Participarea liberal democraților la o formulă de guvernare într-o mare coaliție alături de Platforma Social Democrată, Partidul Liberal și deputații neafiliați, ar da aritmeticii parlamentare un total de 71 deputați. Suficienți pentru a salva Moldova de criză la sfârșitul lunii martie, atunci când se încheie mandatul președintelui Timofti. Ar fi o garanție că reformele pot începe iar ajutoarele externe pot fi deblocate. 

Domnul Băsescu consideră că stabilizarea Republicii Moldova ar putea fi făcută doar de către Ion Sturza. Dar Sturza, dintr-un total de 101 deputați a avut susținerea doar a liberal democraților, 19 la număr. Puțini, foarte puțini. Să nu fi știut fostul președinte al României că mizează din start pe o carte necâștigătoare și că această miză ar putea arunca spațiul dintre Prut și Nistru în haos? Ori, cel mai probabil, domnia sa are alte planuri în minte?

Planurile domnului Băsescu, de declanșare a anticipatelor, au fost aruncate în aer. După ședința Consiliului Republican al Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu a anunțat că liberalii sunt gata să participe la formarea unei coaliții parlamentare alături de Platforma Social Democrată (PDM plus 14 deputați ex-PCRM). Conform deciziei luate, liberalii vor participa fără condiții la negocieri cu toți deputații care doresc implementarea Acordului de Asociere. Domnul Ghimpu a înțeles că miza domnului Băsescu, nu aduce folos Moldovei ori formațiunii liberale. Anunțul liderului liberal a deschis o poartă de conciliere și pentru alți deputați ai PLDM. Sunt sigur că în scurt timp o bună parte dintre ei vor proceda la fel. Nu cred că își dorește cineva să stea în opoziție alături de Partidul Socialiștilor.

PS
De ce și-a dorit Băsescu anticipatele în Moldova? Răspunsul într-o notă viitoare.