duminică, 17 ianuarie 2016

STRELEȚ A GREȘIT. PLDM-UL SE DESTRAMĂ. LIBERAL DEMOCRAȚII ADEVĂRAȚI RĂMÂN EUROPENI




PLDM-ul a decis că nu îl va vota pe reprezentantul PDM la funcția de prim ministru și că va trece în opoziție. O mișcare politică eronată, căci decizia a fost luată cu votul a jumătate din cei 134 prezenți în sală (73), cealaltă jumătate a optat ca partidul să meargă la guvernare. După această hotărâre mai multe organizații teritoriale au declarat că intenționează să părăsească partidul. Președintele în exercițiu al PLDM, domnul Streleț, a anunțat că la 20 martie 2016 va avea loc un congres extraordinar la care se va alege un nou președinte al formațiunii, dar până atunci, în interiorul formațiunii va începe un proces de lustrație, persoanele bănuite că au probleme cu justiția vor date afară din partid.

Îl dați afară și pe fondatorul PLDM, domnule Streleț?

Ședința Consiliului Politic al PLDM a avut loc pe fundalul a două demonstrații în favoarea dizolvării Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, pe de-o parte manifestația comună a Partidul Socialiștilor și a formațiunii conduse de Usatâi, iar de cealaltă parte mitingul în favoarea alegerilor anticipate organizat de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Chiar dacă fac parte din tabere politice oponente, discursul a fost unul comun – declanșarea alegerilor anticipate. Pentru a le reuși aceasta, de pe scene diferite, cei doi lideri, Igor Dodon și Andrei Năstase au declarat că  vor declanșa acțiuni de protest și nesupunere în fața Parlamentului moldovean în ziua în care candidatul la funcția de prim ministru va cere votul de investire.
 
În același timp, doi din liderii majorității nou formate în Parlamentul de la Chișinău, domnul Lupu și domnul Ghimpu, au dat asigurări că majoritatea creată este stabilă și că guvernul condus de Pavel Filip va fi investit. Cei doi au declarat la o emisiune televizată în săptămâna 18-24 ianuarie premierul desemnat va purta negocieri cu fracţiunile parlamentare, iar apoi Parlamentul va vota Guvernul şi programul de activitate al acestuia.

Tot despre stabilitatea noii majorități parlamentare au vorbit și reprezentanții celor șapte deputați liberal democrați care au semnat pentru desemnarea lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru. Indiferent de amenințările la care sunt supuși cei șapte vor vota pentru guvernul condus de Pavel Filip. "Valeriu Streleț este încă profund frustrat de faptul că nu are mandat de deputat, că nu este prim-ministru, suspectăm că el încearcă să folosească PLDM în scopuri personale și chiar să-l distrugă”, a declarat deputatul PLDM Ion Balan, precizând că vorbește în numele a șapte colegi de-ai săi. După ședința Consiliului Politic Național al PLDM Valeriu Streleț a declarat că partidul le-a cerut deputaților care au semnat constituirea noii majorități parlamentare să-și retragă semnătura, în caz contrar vor fi excluși din partid.

Așa arată ancadramentul politic moldovenesc. Cu ape deja împărțite.  Formațiunile politice cărora ultimul Barometru de Opinie Publica le-a arătat că beneficiază de simpatia cetățenilor, preferă alegerile anticipate: Partidul lui Usatâi, Partidul Socialiștilor, al domnului Dodon, Partidul Platforma DA cu Andrei Năstase în frunte, Partidul Popular cu domnul Leancă  și PLDM-ul (care spera ca va intra intr-un bloc electoral comun). 

Domnul Streleț spune că PLDM-ul va trece în opoziție, domnia sa își dă seama de implicații? Domnul Streleț a transformat o formațiune politică stindard al integrării europene într-una care - mâine, poimâine - va organiza proteste comune cu socialiștii domnului Dodon și cu simpatizanții domnului Usatîi. De ce?

Răspunsul la această întrebare a fost dat de către liderul în exercițiu al PLDM în seara zilei de 17 decembrie, când s-a aflat la emisiunea Puterea a Patra, a postului de televiziune N4. Atunci, Valeriu Streleț a lăsat să se înțeleagă că, la viitorul congres de alegere al președintelui PLDM își va depune candidatura. Comportamentul și declarațiile făcute de domnul Streleț demonstrau că în interiorul PLDM există un vacuum decizional și că această formațiune politică de fapt, nu are un lider adevărat. Amintesc că decizia Consiliului Politic Național al PLDM de a trece în opoziție a fost luată la limită, cu votul a jumătate din cei 134 prezenți în sală (73), cealaltă jumătate a optat ca partidul să meargă la guvernare.
 
Afirm că plasarea PLDM-ului în opoziție este o mișcare politică greșită. Această decizie, de a nu participa la guvernare, afectează interesele comunităților locale, a celor 285 de primari PLDM dar și al conducătorilor raioanelor în care PLDM-ul, în urma alegerilor locale, deține întâietatea (12) și anunță scindarea acestui partid. Domnul Streleț nu s-a gândit la viitorul PLDM-ului, s-a gândit doar la interesul personal. Domnul Streleț a înțeles că deputații PLDM, prin acțiunile lor sunt mai privilegiați decât el, căci au o mai mare putere decizională. Deputatul PLDM, Ion Balan, are dreptate atunci când declară că domnul Streleț este profund frustrat de faptul că nu are mandat de deputat, că nu este prim-ministru. Frustrările amintite de domnul deputat Ion Bălan țin de relația pe care domnul Streleț a avut-o cu firma Caravita. Domnia sa are o singură dorință, garanții pentru viitorul său politic, un obiectiv pe care liderul în exercițiu al PLDM încearcă să îl atingă prin plasarea în opoziție a PLDM-ului. Această decizie a fost făcută doar în scopul personal al domnului Streleț, probabil, domnia sa pleacă de la premisa că declanșarea alegerilor anticipate ar fi un mod de a șterge posibile urme care ar conduce către domnia sa. 

Nominalizarea lui Pavel Filip pentru funcţia de premier poate pune capăt incertitudinii politice de trei luni şi să elimine pericolul alegerilor anticipate, scriu jurnaliștii de la Reuters. Adevărat. Căderea în alegeri anticipate ar crea spectrul reorientării politice a Republicii Moldova. Cu o Moldovă în care politicieni nu se sfiesc să demonstreze că își iau periodic indicațiile de la Moscova și nu au nici o jenă în a arăta că sunt oamenii fie ai lui Putin, ori ai diverse servicii, clanuri, grupări politice, economice și mafiote, nu mai aduci Chișinăul aproape de Europa.
Cei care acum vor să ne convingă de justețea alegerilor anticipate, în iunie 2015, încercau să ne convingă să nu îl votăm pe domnul Chirtoacă, ori să nu participăm la alegerile locale. A milita, înflăcărat pentru alegeri anticipate în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum au făcut deputații PLDM, Tudor Deliu și Maria Ciobanu, înseamnă a renunța la implementarea Acordului de Asociere la UE, înseamnă a fi de acord cu planurile Moscovei de destabilizare a Moldovei, înseamnă a da mâna cu socialiștii lui Dodon și cu Usatâi. 

De la București, liderul liberalilor, doamna Gorghiu, afirmă că prin investirea unui nou guvern la Chișinău se pune capăt crizei politice. Domnul Băsescu și domnul Ponta au sugestionat același lucru. Deputații liberali în frunte cu Mihai Ghimpu, cât și cei democrați în frunte cu Marian Lupu au înțeles că viscolul politic de la Chișinău poate fi oprit. Deputații PLDM care fac parte din noua majoritate creată și-au dat și ei seama de asta. Apropierea de Europa se poate face doar atunci când în Moldova este stabilitate. E ceva rău în stabilizarea Moldovei?

De asta, atunci când va purta negocieri pentru formarea noului cabinet de miniștri, premierul desemnat va fi obligat să discute și cu noua fracțiune a PLDM. Cea care nu se gândește la Valeriu Streleț, ci la oamenii din teritoriu, la primarii și la președinții de raion ai PLDM. Ei sunt adevărații liberal democrați.