marți, 23 februarie 2016

LUCINSCHI, PETRENCO ȘI DODON. POSIBILI ALIAȚI?



Pe șase februarie PLDM-ul domnului Streleț a anunțat că este gata să participe la proteste alături de Partidul Socialiștilor, Platforma DA și partidul domnului Usatîi. Motivul ar ține de dorința mai multor structuri regionale liberal democrate de a părăsi acest partid. Liderii de la Chișinău ai partidului consideră că dizidența de care dau dovadă liderii lor regionali ar fi una provocată din exterior și că „asupra liderilor locali ai PLDM s-ar face presiuni pentru a provoca plecarea lor”. 

Sâmbătă, 20 februarie, vicepreședinții PLDM, Valeriu Streleț și Liliana Palihovici precum și deputatul liberal democrat Chiril Lucinschi s-au întâlnit cu șeful Delegației UE în Republica Moldova. Cei trei s-au plâns oficialului european că, „în Moldova un singur partid a acaparat toată puterea în stat"  și că „acest lucru este un precedent periculos”. Nu este pentru prima dată când deputatul Chiril Lucinschi apare în public alături de vicepreședinții acestei formațiuni politice. Domnul Streleț și domnul Lucinschi sunt nemulțumiți pentru faptul că după șase ani în care au împărțit împreună cu liberalii și democrații moldoveni funcțiile de conducere în statul moldovean, în prezent nu li se mai oferă nimic. Păi, de bună voie și nesiliți de nimeni, au trecut în opoziție. De ce ar trebui să le fie oferite funcții? 
După ce liberal democrații au rămas cu ochii la ușă, domnul Streleț și domnul Lucinschi propun ca șefii de instituții să fie aleși prin concurs. Măi să fie! Asta vine de la partidul căruia, în ultimii șase ani, i-a revenit funcții la CEC, la BNM, la CCA, la ANRE și la SIS? În acești șase ani de ce oare nu s-a plâns niciodată de monopolizarea puterii în stat?

Echipa domnului Streleț este în criză de imagine. Acest lucru s-a întâmplat treptat, dar startul a fost dat la 15 octombrie 2015, după reținerea domnului Filat. De atunci, o parte din instituțiile media, care contribuiau la menținerea unei imagii pozitive a liberal democraților, au început să aibă dificultăți. Postul de televiziune Vocea Basarabiei și-a trimis colaboratorii în șomaj tehnic. Firesc. Potrivit Declaraţiei cu privire la transparenţa proprietăţii depusă la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, proprietarul legal al acestei instituții media, tot el și administrator al firmei Caravita, se află în arest suspectat în dosarul furtului de la BEM.

Pe 6 noiembrie, Judecătoria sectorului Buiucani din municipiul Chișinău l-a condamnat pe proprietarul Caravita la cinci ani privațiune de libertate. Totodată, instanța de judecată a hotărât ca persoanele juridice — companiile „Caravita" și „Business Estate Investments" – să fie obligate la  restituirea sumei de 2 milioane 793 de  mii 229 de euro în folosul Băncii de Economii. O sumă exorbitantă! Arterele de finanțare a trustului mediatic care îl simpatiza pe domnul Filat au dispărut. Fostul proprietar al Vocii Basarabiei, domnul Săhărneanu, afirmă că Vocea Basarabiei este scoasă la vânzare. Înclin să-i dau dreptate. 

Situația administratorului legal al Vocii Basarabiei (tv și radio) este dificilă. De curând, agențiile de presă notau că, domnul Ion Rusu, proprietar al Caravita (și legal al VB) a cerut o condamnare mai blândă. Ședința de judecată în care s-a făcut auzită această dorință s-a desfăşurat cu ușile închise. Procurorul care intrumentează acest caz a declarat că ședința s-a ținut departe de ochii presei din cauza caracterului confidenţial al declaraţiilor. Ce declarații ar fi putut fi atât de condifențiale? Că doar, pe 6 noiembrie 2015, instanţa de judecată l-a recunoscut ca vinovat de spălare de bani pe domnul Rusu? Atunci domnia sa a recunoscut că a camuflat provenienţa a aproximativ 2 800 000 de euro și că beneficiarul companiilor menţionate a fost liderul PLDM, Vladimir Filat. Cerința pentru o condamnare mai blândă a domnului Rusu să se bazeze pe o colaborare mai profundă a domniei sale cu procurorii care administrează dosarul în care este inculpat domnul Filat?  

Și domnul Chiril Lucinschi are probleme. Financiare. Domnul Lucinschi declară că, ‘’în domeniul afacerilor media nu sunt perspective’’ și că dorește să își vândă o bună parte din afacerile pe care le are în acest domeniu. Potrivit portalului newsmaker, printre cumpărători ar fi persoane aflate în anturajul PSRM, care recent au lansat postul de televiziune NTV și care vor să își mărească „puterea mediatică”. Domnul Lucinschi neagă că ar vinde socialiștilor. Dar în afara domnului Dodon, care este singurul care are atât interes cât și putere financiară pentru a investi, în plină criză, în spațiul media îl mai văd interesat de media doar pe domnul Usatîi.  

Toate aceste mișcări pe care le face conducerea PLDM au loc cu cinci săptămâni înaintea Congresului PLDM, acolo unde urmează să fie decis viitorul partidului şi aleasă o nouă conducere. Această întâlnire extraordinară a fost anunțată pentru data de 20 martie 2016. Anterior, domnul Streleț a spus că, „în această perioadă, PLDM va trece printr-un proces profund de evaluare a situaţiei interne, de promovare a unor principii de lustraţie internă în partid şi de neacceptare în componenţa partidului a persoanelor care au probleme cu justiţia”. Potrivit lui Streleț, toţi membri de partid care au probleme cu justiţia, inclusiv actualul preşedinte al PLDM, domnul Filat, ar trebui să renunțe la calitatea de membru al PLDM. De fapt, domnul Streleț și domnul Lucinschi aşteaptă demisia lui Vladimir Filat pentru a putea candida la această funcție. Asta este descifrarea frământărilor interne ale acestui partid. Domnul Streleț a declarat în mod public că va candida pentru funcția de președinte al acestei formațiuni. Domnul Lucinschi a ezitat să facă acest anunț. Desele apariții ale domniei sale alături de vicepreședinții PLDM vorbesc despre faptul că nu a mai rămas mult până când îl va face. 

Devine clar că între liderii PLDM se desfășoară o tăcută luptă pentru șefia acestui partid. Liderii locali ai PLDM au fost primii care și-au dat seama despre asta și, o bună parte din ei, nu au vrut să participe la aceste bătăli intestinale. De aici și dorința lor de a părăsi, de bunăvoie, o formațiune politică care are serioase probleme de imagine și de credibilitate. Liderii locali ai PLDM nu își doresc ca numele lor să fie asociat cu cei care sunt gata să se alieze cu socialiștii domnului Dodon. 
Probabil, în vâltoarea luptei pentru postul de președinte al PLDM, există probabilitatea ca domnul Lucinschi să propună conducerii PLDM proteste comune alături de PSRM. Cârcotașii din PLDM spun că desele apariții ale domnului Dodon la postul de televiziune controlat de domnul Chiril Lucinschi sunt dovada simpatiilor lui pentru politicile promovate de Partidul Socialiștilor. 

Domnul Dodon, nu-i așa, are de ce să fie simpatizat. Domnia sa a fost cel căruia i-a reușit să elibereze din arest preventiv grupul, nu tocmai pașnic, de manifestanți condus de Grigore Petrenco. O acțiune populistă cu care deja socialiștii se laudă. Decizia de eliberare din arest preventiv și punerea sub arest la domiciliu a fost luată de judecători după ce fracțiunea deputaților socialiști din Parlamentul Republicii Moldova a depus garanții în favoarea lui Grigore Petrenco și ai celor șase susținători ai săi. La ultima ședință de judecată a grupului Petrenco, în fața Judecătoriei Râșcani sute de oameni au protestat violent în favoarea acestui grup și au susținut eliberarea lui din arest.
Probabil că decizia de eliberare din arest a luat în calcul reducerea riscurilor de confruntare a demonstranților cu apărătorii ordinei publice. Probabil, judecătorii au plasat responsabilitatea pentru acțiunile viitoare ale acestui grup pe umerii Partidului Socialiștilor. Domnul Dodon are de dus o sarcină grea - ce va face în cazul în care, in extremis, domnul Petrenco decide să încalce prevederile arestului la domiciu și să dispară? În cazul acestui nefericit scenariu, cum vor argumenta judecătorii neobișnuita lor decizie?

Așa că, mă aștept ca, în scurt timp, domnul Dodon să vorbească la televiziunea domnului Lucinschi, despre eliberarea lui Petrenco și despre noile responsabilități ale PSRM-ului - eliberararea domnului Filat, că doar s-a creat un precedent. Ce va face domnul Streleț, dacă domnul Lucinschi va propune un protest alături de socialiștii lui Dodon și de Grigore Petrenco pentru eliberarea domnului Filat? Cred că domnul Streleț nu ar accepta această propunere - nu beneficiază de armura imunității parlamentare. Presupun că inițiativa va trece în mâinile domnului Chiril Lucinschi și va fi intens folosită. Nici un judecător nu îi va schimba domnului Filat forma de reținere, dar manifestațiile pe această temă vor fi un subiect că organizatorul merită să fie președintele a ce a mai rămas din PLDM. Oare îl va crede cineva?