vineri, 29 aprilie 2016

24 DIN 44. MULT ORI PUȚIN?



La o sută de zile de guvernare Guvernul Filip a prezentat raportul de activitate. „Oamenii au o grijă mai mică pentru facturile la energie: am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetăţeni. Tarifele la gaze au fost micşorate cu 10,9%. Pregătim, de la 1 mai, creşterea salariului minim garantat pe economie 1900 la 2100 lei. Oamenii trebuie să primească salarii decente”, a declarat premierul Filip în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Guvern. Șeful executivului moldovean a spus că, în viitorul apropiat, va fi demarat un proces de restructurare a Guvernului, potrivit căruia o treime din ministere şi agenţii vor fi lichidate. Premierul Filip a spus că Guvernul este hotărât să facă reforme”, ‘’partenerii externi au încredere în actualul cabinet de miniștri’’ dar a recunoscut că într-o sută de zile nu se pot face miracole”.


Un bilanț al activității executivului de la Chișinău a fost făcut și de către eurodeputatul Siegfired Mureșan. Domnia spune că din cele 44 de acțiuni prioritare pe care Guvernul și Parlamentul moldovean și le-au asumat au fost îndeplinite 24 iar pentru 20 dintre acestea termenul de implementare a fost depășit. ‘’Au fost realizate unele progrese în domenii importante, precum combaterea corupției și sectorul bancar, acest lucru arată voință din partea autorităților (…)’’, spune europarlamentarul român. 


Domnul Mureșan a văzut partea plină a paharului – din 44 de acțiuni prioritare au fost îndeplinite 24. Mult? Puțin? Probabil destul de mult. Prea puțin, consideră alții. Sunt convins că primul ministru moldovean are dreptate – s-a făcut atât cât s-a putut: într-o sută de zile nu poți face miracole! Să nu uităm, aceste o sută de zile vin în urma unei crize politico-economice profunde, o criză marcată de  ample proteste stradale. 


Președintele liberalilor moldoveni, domnul Ghimpu, a fost cel care a adus aminte de modul in extremis în care a fost investit guvernul Filip și a spus că pentru rezolvarea problemelor acumulate a fost destul de puțin timp. „Cred că executivul a avut o activitate reuşită. Este un început bun. Timp, pentru a rezolva problemele a fost puțin. Într-o noapte nu se rezolvă totul”, a afirmat domnul Ghimpu. Liderul liberal punctat corect - actualul cabinet de miniștri a fost format într-o situație delicată, cu o mulțime furioasă în stradă care și-a dorit distrugerea instituțiilor statului.  


În ședința legislativului moldovean, cabinetul de miniştri condus de domnul Filip a fost criticat de către opoziție. Liderul socialiștilor moldoveni, domnul Dodon, a spus că nu vede dezvoltarea statului moldovean și că va insista ca guvernul Filip să fie demis. Deputații liberal democraţi au spus și ei că cele o sută de zile de existență a guvernului sunt un eşec și că „Moldova are nevoie de o altă guvernare”.

Deputații PLDM, care pe 24 aprilie s-au raliat protestelor organizate de opoziția extr-parlamentară sunt consecvenți declarațiilor făcute la mitingul unde s-a cerut alegeri anticipate. La protestele din duminica Floriilor (24 aprilie), deputatul PLDM, doamna Maria Ciobanu, a cerut permanentizarea protestelor până la debarcarea guvernului Filip. La finele acestei demonstrații, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, domnul Andrei Năstase, declara că şi-ar dori menținerea mișcării protestatare pentru că doar în acest mod ar putea fi declanșate alegeri anticipate.
 

Orice critică obiectivă este un pas către progres. Actualele cârcoteli politice au însă un singur scop - menținerea unei tensiuni sociale care ar da naștere protestelor care ar distruge instituțiile statului moldovean. De ce și-ar dori cineva slabirea totală a instituțiilor statale moldovene? Pentru că doar în cazul unor instituții slabe, opoziția politică ar putea declanșa anticipatele! 


Domnul Chifu are dreptate atunci când afirmă că a vorbi despre anticipate înseamnă a îndemna populația la violență.  "În momentul de față a vorbi despre alegeri anticipate înseamnă a face apel la violență ca să le obții. Nu există altă variantă, decât să distrugi toate instituțiile statului, să ignori Constituția, să o arunci pe geam ca să faci alegeri anticipate", a spus, foarte corect, domnul Chifu. Opoziția, parlamentară sau extraparlamentară, își dorește o mișcare de protest violentă care ar arunca destabiliza definitiv Moldova și ar arunca-o în haos.  


Acesta este motivul pentru care opoziția vede doar partea goală a paharului reformelor moldovene.  Eu o văd partea cea plină: în ianuarie exista riscul de a nu fi plătite salariile și pensiile, astăzi vorbim despre măsuri de creștere a veniturilor cetățenilor; din Foaia Europeană de Parcurs s-a reușit implementarea a 24 de puncte, asta înseamnă deblocarea dialogului Republicii Moldova cu partenerii europeni; acest lucru a fost posibil unei bune colaborări între Guvern și Parlament, o conlucrare care anterior a dat suficiente rateuri; anunțata reducere a numărului de ministere, a birocrației și combaterea corupției înseamnă deschidere pentru implementarea unor reforme importante, pentru modernizarea statului moldovean, adică determinare pentru o Moldovă mai aproape de Europa.  


Opoziția crede că acest lucru nu va fi posibil. E dreptul domniilor lor! Cetățeanul obișnuit a văzut fapte palpabile – scăderea prețurilor la produsele energetice, creșteri salariale și a constatat că, încet-încet, stabilizarea Moldovei are loc. Chiar dacă opoziția a făcut eforturi pentru a insufla moldovenilor o neîncredere în viitorul lor, acest lucru nu a reușit – o demonstrează numărul redus de participanți la protestele opoziției. 


Dacă își dorește să păstreze intactă  încrederea cu care este investit, domnul Filip și echipa sa guvernamentală, va trebui să renască Moldova. Cum? Prin implementarea reformelor cerute de partenerii externi și prin aplicarea a cât mai multe proiecte de protecție socială. De asta, în scurt timp, rolul ministrului Muncii și Protecției Sociale, doamna Stela Grigoraș, va fi unul foarte important – domnia sa va avea grijă de familia Moldovei.  Hristos a înviat!