luni, 23 mai 2016

CINE ARE DREPTATE? DODON SAU PETRENCO?



                                                                       Mizanscenă

Comunitatea LGBT din Republica Moldova, (lesbiene, gay, bisexuali şi transgenderi) a organizat duminică, 22 mai, un marș de sensibilizare a opiniei publice față de drepturile minorităților sexuale. Organizatorii au preferat ca demonstrația să se desfășoare, în tăcere, sub lozinca „Fără Frică”. Motivația ar ține de faptul că, potrivit organizatorilor, „doar în tăcere ne putem auzi frica de orice gen, iar libertatea începe din interior: cînd depășim frica, devenim liberi”. Marșul LGBT a început în fața unui magazin universal din centrul Chișinăului și ar fi urmat să ia sfârșit în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Manifestanții au fost atacați însă de preoți și enoriași care promovează valorile unei familii tradiţionale. 

În aceiași zi, 22 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău, Partidul Socialiștilor împreună cu o serie de organizații neguvernamentale a organizat un Festival al Familiei. Festivalul s-a dorit a fi o replică la marșul minorităților sexuale. Participanții au subliniat că în ziua de 22 mai, enoriașii Mitropoliei Moldovei îl comemorează pe Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni, motiv suficient pentru promovarea valorilor creștine și a familiei tradiționale, fortificarea instituției familiei, precum și educarea moral-spirituală a tinerei generații. Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a spus că, în cazul în care locuitorii Republicii Moldova vor permite să le fie impuse valorile occidentale, statul moldovean nu va mai avea viitor. ”Sîntem categoric împotriva valorilor pe care încearcă să ni le impună SUA, Europa și alte state. Sîntem prietenii Europei, prietenii SUA, dar noi avem propriile tradiții și valori. Credem că familia este fundamentul societății. Ne pronunțăm împotriva înregistrării minorităților sexuale în Moldova.(...)Consider că promovarea homosexualismului ar trebui să fie obiect al răspunderii penale. Noi avem copii, familii, tradiții – toate acestea trebuie să le păstrăm. Dacă nu vom ști să le păstrăm, Moldova nu are viitor”.

Din cauza organizării Festivalului Familiei, reprezentanții comunității LGBT și-au modificat itinerarul inițial și nu au mai ajuns în PMAN.

Tapiola simpatizantul LGBT?
Comentând cele întâmplate, șeful Delegației UE la Chișinău, domnul Tapiola a spus că îi pare rău că societatea moldavă nu dă dovadă de toleranță pentru cei din jur. Domnul Tapiola a adăugat că doar toleranța și acceptul celor din jur este calea corectă spre succes în societate iar acest lucru ar fi binevenit pentru oricine. „Respectându-i pe alții nu faci nimic altceva decât să te respecți pe tine”, a concluzionat domnul Tapiola.   

Ambasadorul Tapiola ne spune că toleranța și acceptul pe care îl acordăm celor din jurul nostru sunt modele firești de comportament într-o societate europeană. Sunt de acord cu domnia sa sa și spun că tolerăm până la un moment. Desigur susțin că, în orice societate, dreptul la întruniri, dreptul la manifestații publice, dreptul la libera exprimare și alte drepturi democratice, trebuie să fie respectate. În același timp, consider că viața sexuală este o chestiune privată, singura motivație pentru a flutura în public preferințele sexuale ține de prozelitism. Atât timp cât nu o face public, nu mă interesează dacă Ion se sărută cu Vasile, ori cu Ana. 

Domnul Tapiola îi acuză pe moldoveni de intoleranță și sugerează factorilor decizionali că persoanele LGBT ar trebui să fie acceptate în societate. Cred că atât timp cât, din apartenența lor la această comunitate nu fac un act de bravură, nimeni nu le exclude. Observ că domnul Tapiola este simpatizantul acestei comunități. Altfel, nu ne îndemna să acceptăm aceste acte de popularizare a unor preferințe sexuale mai puțin comune. Până la urmă, această demonstrație asta a făcut – a fluturat, în fața conservatorului public moldovean, preferințe sexuale mai puțin firești. Finanțatorii acestei manifestații au dorit ca această prezentare să fie făcută “fără frică”. „Libertatea începe din interior: cînd depășim frica, devenim liberi”, au spus organizatorii.

Metafora sociologică
Ce  se ascunde în spatele îndemnului fără frică? Curajul de a protesta? Domnul Grigore Petrenco asta a înțeles. Domnia sa a condamnat gestul susținătorilor familiei tradiționale de a arunca cu ouă clocite în participanții la marșul LGBT și a îndemnat ca „mai degrabă să lupte împotriva regimului și să protesteze direct împotriva Plahotniuc”. Domnul Petrenco consideră că lipsa liderilor partidelor pro-europene de la marșul LGBT este o dovadă a faptului că în Moldova nu există partide pro-europene! Pentru ei, (Maia Sandu, Iurie Leancă n.r), populismul și necesitatea de a se conforma cu modul tradițional conservator al societății moldovenești este mai important decât drepturile omului”, scrie domnul Petrenco.

Dincolo de a fi fost formă de popularizare a comunității gay din Moldova, marșul „Fără Frică” a fost o metaforă sociologică. Este vorba de măsurarea potențialului de protest al societății moldovenești. Participarea, fără frică, la o  demonstrație organizată de gay exprimă potențialitatea de a lua parte la posibile mitinguri de protest îndreptate împotriva autorităților statului. Curajul arătat, că îți trebuie destulă îndrăzneală pentru a călca peste sterotipuri, este o mănușă aruncată sistemului de valori pe care se susține societatea moldovenească. Domnul Dodon are dreptate, cei care au avut acest curaj, vor participa, cu siguranță,  la protestele care își vor să dărâme această societate. Numărul lor, deocamdată e destul de mic. De asta, politicieni ca domnul Petrenco își doresc un număr cât mai mare de prozeliți.

Rămâne o singură întrebare: cine sunt finanțatorii campaniei care vrea să-i vadă pe moldoveni protestând fără frică? 

Atenție, în țara în care cetățenii nu mai au respect și teamă față de instituțiile statului, se instaurează anarhia.