luni, 13 iunie 2016

DEMNITATEA, ADEVĂRUL, POLITICA ȘI DRAGOSTEA DE MAMĂ



Jurnalistul moldovean Vadim Ungureanu a fost bătut din nou. Dacă până acum ziaristul de investigație era agresat de către activiştii Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr", acum agresorii au fost chiar liderii acestei formațiuni, Andrei şi Vasile Năstase. Gestul politicienilor moldoveni a avut loc la o întâlnire a acestora cu locuitorii orașului Cimișlia. Jurnalistului i-a fost interzis accesul în sala Casei de Cultură din localitate unde avea loc evenimentul. La insistența acestuia de a intra în instituția publică Andrei Năstase și Vasile Năstase l-au lovit de mai multe ori. Totul s-a întâmplat în public – localnicii au rămas stupefiați. În sală au avut acces doar jurnaliștii unui post de televiziune la care lucrează soția domnului Năstase, instituție media care se află în siajul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr". Nu este pentru prima dată, când activiștii acestei formațiuni politice folosesc pumnii la adresa acestui jurnalist. La începutul lunii mai, unul dintre ei l-a lovit pe reporter în abdomen.

Care este motivul aversității celor doi politicieni față de jurnalistul moldovean?

Răspunsul este simplu – domnul Ungureanu face parte din echipa de jurnaliști moldoveni care au realizat o investigație referitoare la resursele financiare ale Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Potrivit datelor adunate de aceștia, mama lui Andrei Năstase, i-a împrumutat firmei „Euroleasing”, ce aparține lui Victor Țopa, aproape un milion și jumătate de lei. Recent, acești bani i-au fost returnați bătrânei. La auzul acestei informații, mama politicianului moldovean a rămas surprinsă și a spus că, de fapt, nu se bucură de o suficiență financiară și adună bani ca să își facă o intervenție chirurgicală. La întrebarea reporterului dacă a știut despre suma enormă de bani care s-a aflat pe contul ei bancar, aceasta a răspuns că nu știe nimic despre acești bani și că Andrei Năstase nu i-a spus nimic despre transferul bancar efectuat în numele ei. "Doamne, care zice așa ceva? Să-l ardă Dumnezeu! Cine v-a spus minciuna asta? - Fiul dvs a spus - A spus așa ceva? Spuneţi-i că nu e drept, nu mi-o pus nimic", declara în fața camerei de filmat mama politicianului moldovean.

Dezvăluirile au fost făcute pe portalul on-line moldova24.info. Investigația jurnalistică dezvăluie schemele de spălare de bani ale lui Victor Țopa și rolul lui Andrei Năstase, care est finul lui Țopa, în această acțiune. Echipa de jurnaliști susține că, pe lângă un milion și jumătate de lei, pe conturile mamei lui Andrei Năstase au mai fost transferate alte șase milioane de lei. Într-o emisiune de televiziune, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a recunoscut că a transferat mai multe sume de bani pe conturile mamei şi ale soacrei sale. "Eu mi-am muncit banii aici și în străinătate, apoi i-am adus acasă. O parte din ei mi-am construit casă, mi-am cumpărat un teren. O altă parte din ei am pus pe contul mamei mele și tot aceeași sumă, cam aceeași sumă am pus-o pe contul soacrei mele", a spus politicianul moldovean la postul de televiziune N4.

Potrivit investigației jurnalistice, banii au o proveniență dubioasă. "Banii despre care vorbim sunt, de fapt, banii spălați din aviația civilă, atacul raider asupra BEM și ASITO. De pe firmele offshore banii erau transferați în conturile mamei și soacrei lui Andrei Năstase. Ulterior, erau transferați către firma Euroleasing, care aparține lui Victor Țopa, ca mai apoi să îi întoarcă pe contrurile mamei și soacrei lui Năstase înapoi. Andrei Năstase a spălat acești bani și i-a transformat în lichidități", spun jurnaliștii moldoveni.

Obstinația cu care  domnul Andrei și Vasile Năstase atacă îl atacă pe jurnalistul Vadim Ungureanu vine să ne spună că descoperirile rezultate în urma investigației jurnalistice sunt veridice. Cât de lipsit de demnitate și adevăr sunt domnii Năstase, împreună cu cei doi Țopa, Victor și Viorel, dacă încearcă să intre în politica moldovenească având atâtea schelete în dulap? Schelete care, iată au fost găsite cu ușurință de un jurnalist arțăgos și destul de insistent! Comportamentul celor doi este atât de primitiv încât, la gândul că ar putea ajunge factori de decizie în Moldova, te trec fiorii!
Imaginați-vă comportamentul domniilor lor în cazul în care, prin absurd, ar ajunge deputați. Sunt sigur că la adăpostul imunității parlamentare, cei doi, vor fi și mai agresivi, iar sala de ședințe a Parlamentului moldovean, probabil,  se va transforma în sală de box!

Domnul Andrei Năstase încearcă să ascundă proveniența fluxurilor financiare de care beneficiază formațiunea politică pe care o conduce. Dar modul prin care se finanțează un partid este unul dintre cei mai importanți factori pentru  transparența proceselor politice din interiorul acestuia și pentru comportamentul său politic. Un flux financiar neclar pune formațiunea politică sub incidența unui comportament politic incert iar atunci, societatea civilă, comunitatea experților politici și jurnaliștii de investigație vor avea tot dreptul de a deveni din ce în ce mai insistenți în aflarea provenienței acestui flux financiar. De asta, perseverența domnului Ungureanu trebuie salutată. La fel cum trebuie salutată sinceritatea mamei domnului Năstase care, fără să vrea, i-a făcut politicianului moldovean o favoare – i-a îngropat din start toată cariera politică. Căci moldovenii, cunoscuți pentru grija lor pentru familie și părinți, nu vor simpatiza un politician care nu are grijă de mama lui. Cu siguranță, nu vor simpatiza un politician care nu este îngrijorat de starea de sănătate a mamei sale!

Așa că, domnului Năstase i s-a făcut o favoare – pentru că nu a căzut de foarte sus, domnia sa nu s-a lovit mai deloc. Pe alții, care s-au aflat la înălțimi mai mari, îi doare mai rău. Vezi cazul Vlad Filat.   


 Foto - simbol