miercuri, 6 iulie 2016

DE CE LUI ROGOZIN I-A FOST DOR DE MOLDOVA



Marți, 5 iulie, la Chișinău, a sosit o delegație guvernamentală a Federației Ruse condusă de vicepremierul Dimitri Rogozin. În cadrul acestei vizite oficiale, care are loc cu ocazia ședinței în format extins a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, părțile vor discuta aspecte ale cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, posibilitățile de dezvoltare ale acestora, problemele existente, precum și alte chestiuni legate de relațiile bilaterale dintre două state.

Înainte de a sosi în capitala moldavă oficialul rus a postat pe Facebook următorul text: "Сегодня начинается рабочий визит в Кишинев и Тирасполь. Молдавия заинтересована в российском рынке для своего вина, мы заинтересованы в снятии блокады с Приднестровья" (Astăzi începe vizita de lucru în Chișinău și Tiraspol. Moldova e interesată de deschiderea pieții ruse pentru vinurile ei, noi suntem interesați de ridicarea blocadei economice din regiunea transnistreană). 

O postare destul de corectă. Preocupările moldovenilor sunt cunoscute: eliminarea barierelor tarifare şi netarifare existente în comerțul dintre cele două state și simplificarea accesului producției agroalimentare și vinicole moldovenești în Federația Rusă. Din iulie 2014, Federaţia Rusă a interzis importul de fructe şi legume din Republica Moldova. În august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Treptat Rusia a ridicat embargoul la fructe şi legume pentru câteva întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Preocupările rușilor sunt la fel de cunoscute: obținerea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul unui stat moldovenesc neutru. Partea rusă consideră că rezolvarea conflictului înghețat de pe Nistru poate fi realizată doar prin acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, lucru care ar permite Tiraspolului să aibă un cuvânt greu de spus în politia externă a statului moldovean. De fapt, Federația Rusă nu a renunțat niciodată la Planul Kozak și vrea în continuare federalizarea Moldovei.

La sosirea pe aeroportul din Chișinău, oficialul rus a fost întâmpinat cu proteste. Semn că, la Chișinău nu s-a uitat că domnul Rogazin a luptat, cu arma în mână, de partea separatiștilor transnistreni în conflictul de pe Nistru. 

După întâlnirea cu ministrul moldovean al economiei, oficialul rus a declarat presei că i-a fost tare dor de Chișinău și că este bucuros că relațiile dintre Moldova și Federația Rusă intră în normalitate. Potrivit lui Rogozin, partea rusă a prezentat oficialilor moldoveni o Foaie de Parcurs pentru revenirea la relațiile comercial-economice, iar grupul de lucru interguvernamental își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie. Ministrul moldovean al Economiei, domnul Calmîc, s-a arătat convins că Moldova și Rusia pot aprofunda la relațiile economice, iar Acordul de asociere cu Uniunea Europeană nu va împiedica acest lucru. „În pofida faptului că Moldova are semnat Acordul de Asociere cu UE, noi îl vedem ca unul complementar la Acordul de Comerț Liber în cadrul CSI. Ținem mult la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii noștri tradiționali”, a declarat domnia sa. După întâlnirea cu presa, oficialul rus a plecat la Tiraspol unde urma să se întâlească cu reprezentanții administrației transnistrene, după revenirea la Chișinău, va purta negocieri cu cu prim-ministrul Pavel Filip. 
 
Observăm că vicepremierul Rogozin acordă o mai mare atenție regiunii transnistrene. Are și de ce! Dincolo de Nistru, tensiunile politice sunt suficient de mari, în condițiile în care pe 18 septembrie vor avea loc alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, iar în regiune locuiesc un număr mare de cetățeni ruși, sosirea unui arbitru era mai mult decît necesară. Tensiunile, la prima vedere politice, care au apărut între Evghenii Șevciuk, liderul executivului de la Tiraspol, și șeful Sovietului Suprem, Vadim Krasnoseliskii, au la origine confruntarea economică dintre compania Sheriff și Evghenii Șevciuk, o confruntare care are deja trei ani vechime și a început odată cu decizia lui Șevciuk de majorare a prețului la gaz. În regiunea de peste Nistru, firma Sheriff, Krasnoselskii și Partidul Obnovlenie sunt asociați cu Smirnov și persoane din anturajul lui, comentatorii politici transnistreni consideră că doar Rogozin, mai apropiat de Șevciuk, ar fi cel care ar putea liniști părțile. 

Prin vizita domnului Rogozin în Republica Moldova, Federația Rusă împușcă doi iepuri dintr-o dată – liniștește tensiunile interne din regiunea transnistreană, vicepremierul rus a fost de acord să implice specialiștii ruși în rezolvarea crizei valutare din regiune și dă speranțe Moldovei că va deschide piața rusă pentru produsele agricole moldovenești. 

Oficialii moldoveni, la rândul lor, au acceptat propunerea rusă referitoare la o foaie de parcurs pentru revenirea la relațiile comercial-economice dar au făcut tot posibilul ca în ziua în care reprezentantul Moscovei era prezent în Moldova, la Chișinău să sosească și delegația Fondului Monetar Internațional. Tot în această zi a venit în Republica Moldova și noul ambasador al României, domnul Daniel Ioniță. Semnalele, desigur, au fost citite și de ruși. 

Premierul moldovean, domnul Filip, a scris pe pagina sa de Facebook că prioritatea săptămânii, nu este vizita domnului Rogozin ci reluarea finanțării externe, vizita delegației FMI. "Săptămâna aceasta începe o vizită cheie la Chişinău a misiunii FMI: vom lucra împreună cu colegii de la Fond pentru un acord care să reia practic finanţarea externă a ţării. Aceasta este prioritatea săptămânii actuale şi a celei viitoare, fiind vorba atât de un moment cheie cât şi de încununarea eforturilor din ultimele luni" scrie primul ministru. 

Șeful Guvernului de la Chișinău, Pavel Filip, a discutat despre reluarea dialogului politic moldo-rus cu omologul său, Dimitri Medvedev, la  reuniunea șefilor de state din CSI de la Bișkek, care a avut loc la începutul lunii iunie. Nu ar avea de ce să acorde mare importanță unuia care în anul 1991 a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituțional al Republicii Moldova.

Desigur, între Prut și Nistru, situația economică nu este una pe care am putea să o numim fericită. Fostul ministru moldovean al finanțelor, domnul Negruța, afirmă că bugetul de stat ale Moldovei poate face față doar datoriilor curente, guvernul face o echilibristică riscantă. De aici și graba cu care partea rusă invocă „normalitatea” relațiilor bilaterale dintre Moscova și Chișinău: pentru deschidera oportunităților  comerciale Moldova ar trebui să facă mai multe concesii pe dosarul transnistrean. 

Va ridica domnul Rogozin în aceste zile embargoul la produsele agricole moldovenști? Nici pomeneală. Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Nu cred că oficialii moldoveni vor sări în capcana întinsă de oficialii ruși. Ministrul Economiei, domnul Calmîc, a declarat anterior că discuțiile trebuie să conducă la concesii reciproce. 
Vor reuși decidenții politici de la Chișinău să evite federalizarea Moldovei? Transformarea Mării Negre într-un lac rusesc pare a spune că nu. Abia supă summit-ul NATO din Varșovia vom putea intui un răspuns mai precis la această întrebare. 

Dansul abia începe. Domnului Rogozin i-a fost dor de Moldova tocmai pentru acest dans - unul care dă multă adrenalină! Or cum bine știm domnia sa e dependent de asta.