luni, 15 august 2016

MAREA NEAGRĂ DĂ ÎN CLOCOT. CE FACE PREȘEDINTELE TIMOFTI ?



Agențiile de presă anunță că miniştrii de externe rus şi german, Serghei Lavrov şi Frank-Walter Steinmeier, se vor întâlni pe 15 august, la Ekaterinburg, unde vor  discuta despre reglementarea situaţiei din Siria şi din estul Ucrainei, precum şi problemele care ţin de securitatea europeană şi de lupta împotriva terorismului.

Știrea a apărut la cîteva zile după ce forțele militare ucrainene au fost puse în stare de alertă după incidentul petrecut la frontiera Crimeei când, potrivit FSB, serviciile speciale ucrainene au încercat să pătrundă în regiune pentru a organiza în peninsulă acțiuni diversioniste. Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că foloseşte metode "teroriste" pentru declanşarea unui conflict în Crimeea, în timp ce Kievul susţine că Moscova caută pretexte pentru intensificarea conflictului militar. Vladimir Putin a declarat că, acest incident, nu poate să nu aibă urmări. Autoritățile ruse au anunțat că vor lua măsuri suplimentare de securitate în regiunea Crimeea şi că vor organiza exerciţii militare în Marea Neagră.

În același timp, premierul Medvedev a anunțat că Rusia ar putea rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, la rândul lui, ministrul de externe al Ucrainei, a anunțat că, în caz de necesitate, statul ucrainean ar putea introduce vize pentru-cetățenii Federației Ruse.

E clar, Marea Neagră dă în clocot. Dar atenție, acutizarea relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă a avut loc după întâlnirea lui Putin cu Erdogan. Cu siguranță, Putin s-a asigurat că Turcia nu se va amesteca în tensiunile dintre Kiev și Moscova. Potrivit experților militari, cea mai solidă putere regională la Marea Neagră este Turcia. Datorită prevederilor din Convenția de la Montreaux forțele navale americane, care ar fi putut descuraja forțele militare ruse, nu pot opera în regiune mai mult de 21 de zile. Parteneriatul strategic dintre Turcia și Federația Rusă exclude prezența forțelor navale americane în regiune și transformă Marea Neagră într-un lac rusesc. Fără asta, Moscova nu poate susține două conflicte simultane, în Ucraina și Siria.
 
Aici se află cheia în care trebuie citită vizita vicepreședintelui american, Joe Biden, în Turcia. Este prima vizită a unui politician american în Turcia, după lovitura de stat eșuată și lansarea campaniei guvernamentale de eliminare a  gulen-iștilor din instituțiile statului turc. Potrivit Convenției de la Montreaux, în cazul în care Turcia percepe situația prin care trece/a trecut ca o amenințare directă de război, iar eșuata lovitură de stat și răcirea relațiilor turco-americane, face probabil, posibilă o asemenea interpretare, Turcia are posibilitatea de a bloca circulația în strâmtoarile Bosfor și Dardanele pentru navele aparţinând ţărilor pe care le socoteşte la originea ameninţării respective. (Deci și pe ale forțelor navale militare americane) Excluderea forțelor navale americane din bazinul Mării Negre crează un dezavantaj forțelor militare ucrainene – în lipsa factorului descurajator, insurgenții separatiști din Donbas împreună cu forțele militare ruse ar putea forța preluarea orașului Mariopol. În ultima săptămână, mediile de informare ucrainene atestă o intensificare a luptelor din regiune. 

Acutizarea relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă, tensiunile din jurul Crimeei, transformarea relațiilor dintre Turcia și Federația Rusă într-un parteneriat strategic îndreptat, așa cum afirmă comentatorii politici, împotriva Uniunii Europene și SUA, sunt elementele creșterii factorilor de risc din regiune și posibila izbucnire a unei conflagrații în apropierea frontierelor Moldovei. 

Sunt motive suficiente pentru ca șeful statului moldovean să solicite convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru o analiză pertinentă a situației de risc în care se află statul moldovean. Și probabil, în acest context regional încordat, îndemnul politicianului Renato Usatîi,  la coalizare opoziției politice moldovene în vederea realizării unor acțiuni care ar pune capăt regimului de guvernare ar trebui să trezească și el suficiente dubii. 

FOTO - delegatia Republicii Moldova la funeraliile reginei Ana.