miercuri, 24 august 2016

PLATON EXTRĂDAT LA CHIȘINĂU. DE CE SE TEME USATÎI



Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, va efectua joi, 25 august, o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita va avea loc în contextul în care Guvernul a aprobat eliberarea, pe 24 august, a primei tranșe în valoare de 60 de milioane de euro din asistența financiară rambursabilă cu suma totală de până la 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova


Comentatorul român de politică externă, Armand Goșu spune că vizita este una decentă și reținută. Republica Moldova e un dosar prea important de politică externă pe agenda Bucureștiului - cred că mai degrabă în acest fel trebuie citită vizita premierului Cioloș la Chișinău. (…) România sprijină Moldova din rațiuni absolut cinice, pentru că e mai bine să ai stabilitate la granița estică, decât o instabilitate într-o țară cu trei milioane de locuitori. (…) La București,  circulă și acest folclor: dacă nu ajuți Republica Moldova în acest moment urgent, ea riscă să o apuce spre Rusia, să cadă din nou în brațele Rusiei. E un fel de șantaj pe care Moldova l-a practicat la adresa României de mulți ani, Chișinăul, atunci când alege, având a se mișca între două blocuri mari, face geopolitică.
 

Armand Goșu are dreptate – „cinismul”  relațiilor dintre România și Republica Moldova se datorează faptului că raporturile dintre cele două state au trecut de la faza sentimentală la cea a realismului pragmatic. Pentru dividende electorale, în 2015, premierul Ponta a fost prezent la Chișinău pe 27 august. Oare ce îl împiedică pe Dacian Cioloș să fie prezent pe 27 august la Chișinău, în rolul de salvator al Moldovei, mai ales că la această dată moldovenii celebrează 25 de ani de independență? Să fie vorba doar de o decență politică? Nu cred, relațiile dintre cele două state au depășit momentul decenței, Goșu vorbește despre un pragmatism politic rece și calculat. Ori poate, Bucureștiul este la curent cu faptul că manifestările de protest din 27 august ar putea depăși albia lor firească?     


Amintesc că simpatizanții Partidului Demnitate și Adevăr, ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și ai lui Renato Usatâi au anunțat participarea lor, pe 27 august, la un protest civic în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, cu sloganul „Nu mă tem”. În același loc, autoritățile moldovene vor organiza festivități dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova, tot atunci Ministerul Apărării va desfășura o paradă militară. 


În același timp, presa de la Chișinău, pe surse, scrie că, liderul PDA, Andrei Năstase, s-ar fi întâlnit la Moscova cu Renato Usatâi și că acesta i-ar fi organizat o întâlnire cu autoritatea criminală Grigore Karamalak, poreclit Bulgaru. Potrivit jurnaliștilor, la această întâlnire s-ar fi discutat scenariul evoluțiilor protestului din 27 august.



Nu știu dacă sursele jurnaliștilor moldoveni spun ori nu, adevărul. Țin însă foarte bine minte declarația lui Usatâi că, la Moscova, îl are ca vecin pe Grigore Karamalak. De asemenea, țin minte că, în luna octombrie 2014, publicația Ziarul de Gardă atrăgea atenția unui film apărut pe Youtube, în care generalul Alexei, în octombrie 1998, vorbea despre reținerea a mai multor membri din gruparea mafiotă a lui Grigore Karamalak, în imagini, printre reprezentanții grupării, este prezentată o persoană care se prezintă ca fiind Renato Usatâi și care seamănă cu primarul de Bălți și liderul formațiunii politice Partidul Nostru. Presa din Moldova a scris despre faptul că Renato Usatîi ar avea legături cu gruparea criminală din Federația Rusă „Solnțevskaia”. Nu dispun de date pentru a face această afirmație. În Chișinău sunt suficiente instituții care pot și trebuie să probeze veridicitatea acestei afirmații.



Dar, modul violent în care a reacționat recent Usatâi, dezlănţuirea de replici fără precedent la adresa prim-vicepreședintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, mă face să cred că, între Karamalak și Usatâi nu există doar o legătură de vecinătate și că, așa cum scriu jurnaliștii moldoveni, ar putea exista o relație de subordonare. Într-o postare video pe Facebook, Usatîi spune că Plahotniuc va fi prins în WC și omorât ca o prostituată. Un argou violent care nu are deloc ce căuta în discursul  politic.
Probabil agresivitatea cuvintelor lui Usatîi este în strânsă legătură cu știrea potrivit căreia omul de afaceri Veaceslav Platon va fi extrădat din Ucraina către Republica Moldova. Platon este acuzat de către instituțiile de drept din Moldova de implicare în frauda bancară de la Banca de Economii. În septembrie 2011, jurnaliștii moldoveni au descoperit că Platon s-ar afla în spatele atacului raider prin care proprietarul Universalbank, Gherman Gorbunțov, a fost deposedat de acțiunile majoritare de la această bancă, după această acțiune coproprietar al băncii a devenit Renato Usatâi. Extrădarea lui Platon în Moldova înseamnă o posibilă colaborare a acestuia cu organele de anchetă, unde ar putea dezvălui adevăratul rol al lui Usatâi în tenebrele combinații financiar bancare care au avut loc după 2010 în Moldova. 


Colac peste pupăză, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, anunță că va participa, alături de susținătorii săi, la protestul din 27 august din PMAN. Liderul socialist a spus că membrii partidului său vor ieşi de Ziua Independenţei în centrul Chişinăului cu tricouri purtând inscripţia „Iubesc Moldova”.


Observ că pe 27 august se încearcă o reeditare a evenimentelor din ianuarie 2016 când amestecul toxic din piață a vrut să ia cu asalt Parlamentul. Semnale suficiente pentru ca Dacian Cioloș să dea dovadă de precauție. Oponenții cabinetului Filip încearcă să transforme Ziua Independenței Republicii Moldova într-un maidan. Dacă le va reuși, va fi semn că nici după 25 de ani de independențâ Moldova nu a reușit să se debaraseze de oamenii Moscovei.   


Și da, aflați la răscruce de vânturi, vor ei sau nu, de un sfert de veac politicienii moldoveni sunt impuși să facă geopolitică. Cum le reușește, e altă poveste.