joi, 27 octombrie 2016

PLAHOTNIUC ÎI DĂ ȘAH LUI DODON



Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu și-a anunțat retragerea din cursa electorală. Liderul democrat a argumentat acest gest politic afirmând că, prin această acțiune, vor crește șansele candidatului pro-european Maia Sandu de a ajunge președinte. „Obiectivul PDM nu este pur și simplu să câștige o întrecere electorală, ci să câștige un candidat pro-european. (…) Pornind de la un bazin electoral mai larg, candidatul PAS are șanse mai mari să câștige scrutinul electoral. Obiectivul PDM este ca scrutinul să fie câștigat de un candidat pro-european. Pentru a avea o mai mare siguranță ca un candidat de dreapta să câștige alegerile, am decis să mă retrag din campania electorală”, a declarat Marian Lupu. Președintele democraților moldoveni spune că această retragere a fost una tactică și că îndeamnă electoratul să sprijine „candidatul de dreapta cu cele mai mari șanse”.

Nimeni nu s-a așteptat la această mișcare politică. Deruta a fost atât de mare încât, pentru o vreme, Maia Sandu și Igor Dodon nu au avut replică. 

Candidatul partidelor protestatare, Maia Sandu, și-a revenit mai repede și a declarat că nu are nevoie de sprijinul Partidului Democrat. Într-o conferință de presă liderul PAS a spus că sprijinul PDM îi sperie electoratul și că retragerea lui Marian Lupu „este un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. (…) Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de acest sprijin.” 

Pe de altă parte, Igor Dodon, pe rețelele de socializare, a notat că gestul politic al președintelui democrat a demonstrat că „Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc.” „De la bun început, am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului și a ieșit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who”, afirmă liderul socialist. Igor Dodon adaugă că, după această acțiune, socialiștii se vor mobiliza și mai mult: “Vom informa cetățenii, vom ridica toți oamenii la votare. Vom lupta să învingem din turul întâi, cât americanii nu au pus în funcțiune toată mașinăria lor de manipulare și falsificare a alegerilor”.

Câteva întrebări se impun. Să aibă dreptate Igor Dodon, că liderul PAS este omul americanilor în Republica Moldova? Sau are dreptate Maia Sandu care spune că, PDM-ul îi sperie electoratul și de asta ar putea să nu câștige alegerile prezidențiale? Poate ajunge Maia Sandu președintele statului moldovean fără ajutorul resurselor de care dispune PDM?

Andrei Țurcanu (poet, critic literar și ex-politician moldovean) scrie pe Facebook că „fără resursele administrative al PDM, Maia Sandu nu are nici o șansă în fața lui Igor Dodon.” El adaugă: Acum, ca niciodată, e nevoie de strângerea într-un singur coș a tuturor voturilor posibile (pentru Maia Sandu)! Nu avem altă alternativă. Asta e realitatea, ne place sau nu”.

Nu cred că Maia Sandu este sprijinită de oficialii americani – nu am văzut nicăieri ca cineva din administrația americană să pomenească numele ei. Nu cred că, fără sprijinul PDM, Maia Sandu ar putea câștiga alegerile prezidențiale. Formațiunea politică pe care o conduce nu și-a deschis filiale în toate raioanele Republicii Moldova, iar cele existente nu sunt atât de puternice. Pe de altă parte, Partidul Democrat din Moldova dispune de o structură puternică în toate raioanele moldovenești. Să recunoaștem – Partidul Socialiștilor are structuri trainice în teritoriu iar Igor Dodon, potrivit sondajelor de opinie, are suficientă simpatie electorală. Sprijinul pe care îl oferă PDM-ul doamnei Sandu reduce din această simpatie și o poate face să câștige fotoliul de președinte al Republicii Moldova.

Partidul Democrat a reacționat la mesajul prin care Maia Sandu declină orice ajutor venit din partea lui Marian Lupu. „Partidul Democrat din Moldova a luat act de modul eronat în care candidatul Maia Sandu a perceput retragerea lui Marian Lupu din competiția electorală. Considerăm că este o reacție emotivă și inadecvată, care transmite un mesaj agresiv electoratului PDM și îl bulversează. Ne exprimăm speranța că electoratul nostru va trata cu înțelegere acest moment și va vota duminică în favoarea continuării parcursului european al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis de PDM. 

Ce ar trebui să înțelegem din acest comunicat de presă? Că deși retragerea din cursa prezidențială a liderului PDM a fost percepută cu neîncredere de către candidatul Maia Sandu, electoratul PDM este îndemnat să voteze pentru ea. Această chemare politică plasează Partidul Democrat din Moldova în fruntea partidelor pro-europene moldovenești, acest lucru, din punct de vedere tactic, este important. Nimeni nu poate să-i acuze pe democrații moldoveni de anti-europenism ori că, așa cum a procedat Iurie Leancă, nu au dat curs oficialilor europeni.

Retragerea din cursa electorală a președintelui PDM este un gest de maturitate politică. Orice s-ar spune Partidul Democrat și-a demonstrat seriozitatea și responsabilitatea față de continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. Cheltuielile de campanie pe care le-au avut democrații moldoveni vor fi floare la ureche în comparație cu pierderile pe care le va suferi Moldova în cazul nefericit în care Igor Dodon va anula Acordul de Asociere cu UE.  

Gestul conducerii PDM, poate fi surprinzător pentru unii, dar Marian Lupu și Vlad Plahotniuc au demonstrat că pot face un pas înapoi pentru ca Moldova să facă doi pași înainte. Șahul pe care Plahotniuc l-a dat lui Dodon face ca, orice proteste, fie ele de stânga ori de dreapta, să fie excluse.