vineri, 28 octombrie 2016

DODON PREȘEDINTE: NOVORUSSIA VECINĂ CU ROMÂNIA



Retragerea președintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, din cursa prezidențială în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu este considerată de aceasta „un măr otravit”. Metafora folosită sugerează că doamna Sandu se consideră a fi Alba ca Zăpada. „Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul Partidului Democrat. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă”, a spus doamna Sandu. De fapt, liderul PAS a dat cu piciorul în electoratul Partidului Democrat din Moldova. Atât primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, cât și fostul premier Iurie Leancă au spus, cu subiect și predicat, acest lucru.

Acesta a fost și motivul adus de Iurie Leancă pentru  rămânerea lui în cursa prezidențială. „Recunosc că urma să-mi anunț retragerea din cursa elctorală, în favoarea Maiei Sandu, dar când am văzut reacția ei la anunțul Partidului Democrat, am înțeles că Maia nu a făcut altceva decât să-i pună în poală lui Dodon toți votanții PDM”, a argumentat Leancă.

Între timp, liderul PAS și-a mai domolit discursul și a făcut apel la unitate. „Indiferent de opțiunile dumneavoastră politice, de limba pe care o vorbiți, de faptul dacă vă uitați spre Vest sau spre Est, dacă admirați România sau Rusia, eu îmi voi dărui toată puterea pentru ca fiecare dintre dumneavoastră să se simtă în siguranță acasă. Pentru că fiecare cetățean contează. Împreună vom învinge”, a scris pe rețelele de socializare Maia Sandu. 

Apelul doamnei Sandu la unitate este torpilat de Andrei Năstase, el afirmă că Partidul Democrat își îndeamnă susținătorii să îl voteze pe Igor Dodon.

Mesajele contradictorii care vin din anturajul doamnei Maia Sandu tulbură și mai tare electoratul Partidului Democrat. Am aflat că la sediul acestei formațiuni politice responsabilii de campanie au primit indicația de a transmite în teritoriu că, în urma retragerii lui Marian Lupu, susținerea acestui partid se îndreaptă către Maia Sandu. Schimbarea (relativă) de mesaj a doamnei Sandu demonstrează că își dorește să fie votată și de susținătorii lui Marian Lupu. Agresivitatea discursului lui Andrei Năstase la adresa domnului Plahotniuc nu aduce servicii doamnei Sandu, din contra. 

Extrem de nervos, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a organizat, pe 27 octombrie, o conferință de presă în care a anunțat că își mobilizează simpatizanții pentru a câștiga din primul tur de scrutin. El le-a cerut simpatizanților „Partidului Nostru”, Partidului Democrat, Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, dar și Partidului Comuniștilor să-l voteze pentru a câștiga din primul tur. În mod special, acesta îi cere lui Renato Usatîi să-l retragă din cursă pe Dumitru Ciubașenco, candidatul formațiunii politice Partidul Nostru, condusă de omul de afaceri Usatâi. Și simpatizanții Partidului Comuniștilor au fost îndemnați să iasă la vot, astfel, Dodon să-și asigure victoria din primul tur. Tot pe 27 octombrie Mitropolitul Moldovei, Vladimir, a  îndemnat moldovenii să îl voteze pe liderul socialiștilor. Prezent la slujba bisericească Igor Dodon a fost lăsat să ia cuvânt în fața enoriașilor.

Observ că retragerea din cursa electorală a lui Marian Lupu îl pune pe jar pe liderul socialiștilor. Domnia sa a conștientizat că sprijinul pe care îl poate oferi Partidul Democrat candidatului Maia Sandu îi poate aduce acesteia mai multe simpatii electorale – de asta, Igor Dodon apasă pe accelerație și își mobilizează tot potențialul său electoral.

Politilogul Iurie Tăbârță afirmă că lui Dodon i-ar fi mai simplu să câștige din primul tur de scrutin. Supoziția nu este hazardată, dacă reușește să-i convingă pe simpatizanții lui Usatâi și pe cei ai comuniștilor moldoveni, lui Igor Dodon îi cresc șansele de a câștiga din primul tur. 

Pentru a contracara această nedorită victorie, Maia Sandu ar trebui, în ceasul al 12-lea, să îl convingă pe Mihai Ghimpu și pe Iurie Leancă să urmeze exemplul lui Marian Lupu și, ambii, să renunțe la cursa electorală. 

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat că nici România, nici Uniunea Europeană nu se vor amesteca în campania prezidențială din Republica Moldova. Președintele român a făcut această declarație alături de șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Probabil acesta este motivul pentru care un candidat unic pro-european la alegerile prezidențiale din Moldova nu a fost identificat în timp util. Altfel, acest lucru se reușea într-un timp util. Despre necesitatea identificării din timp a unui candidat comun Iulian Chifu a scris de nenumărate ori. Identificarea candidatului și susținerea discretă a acestuia în prezidențilele moldovenești ar fi fost doart în interesul statului român și a menținerii orientării pro-europene a statului moldovean. Pe 28 august Iulian Chifu atenționa că lipsa unui candidat pro-european îl dă posibilitate lui Dodon să devină viitorul președinte al Republicii Moldova.
 
Varianta Dodon președinte este una proastă. Igor Dodon va fi un președinte ambițios și insistent în ideile lui, idei care nu sunt în interesul statului moldovean. E varianta în care, am mai spus, el intră în război cu publicul și cetățenii, înjură România și Uniunea Europeană și cere federalizarea Moldovei. Kievul nu va fi deloc fericit dacă Igor Dodon ajunge președintele Republicii Moldova, el a declarat că peninsula Crimeea este un teritoriu al Federației Ruse. Afirmația liderului socialist arată o predispoziție pentru ca Novorussia să se învecineze cu România și că are toate șansele să vină și în Moldova.

Poate de asta, cât nu e prea târziu, Mihai Ghimpu și Iurie Leancă ar trebui să își retragă candidaturile. Așa cum a făcut-o Marian Lupu. Dacă, prin absurd, admitem că Maia Sandu pierde alegerile prezidențiale vina nu aparține Partidului Democrat.