vineri, 4 noiembrie 2016

DE CE MAIA POATE PIERDE ALEGERILE



Maia Sandu nu este Alba ca Zăpada. Și nu este vorba de faptul că a făcut parte dintr-un Guvern sprijinit de  comuniști și condus de un prim-ministru fără diplomă, nici de faptul că a făcut o reformă a educației cel puțin dubioasă. Nu e vorba nici despre faptul că, pe timpuri, când Igor Dodon era ministrul economiei a lucrat cot la cot cu acesta De aici.

E vorba despre minciună. Pe 3 noiembrie, la dezbaterile electorale organizate de Pro TV, Maia Sandu a mințit. Atunci a fost distrus mitul Maia Sandu. A mințit atunci când a spus că nu a fost membră a PLDM. Îmi aduc aminte că, pe 7 septembrie 2014, în fața unei mulțimi adunate în Piața Marii Adunări Naționale de către PLDM în cadrul unei manifestații cu titlul “PLDM pentru Europa”, Maia Sandu, alături de Natalia Gherman a dat citire adeziunii lor către formațiunea politică condusă de Vald Filat. Manifestarea din septembrie 2014 era startul campaniei electorale a PLDM pentru alegerile parlamentare. De aici. Dezbaterile electorale au arătat-o pe adevărata Maia Sandu, cea care a refuzat să recunoască un adevăr evident - strânsa legătură pe care a avut-o cu Vlad Filat și PLDM-ul.

Mai mult, la dezbaterile electorale din 3 noiembrie doamna Sandu nu a vrut să fie asociată cu mișcarea unionistă din Republica Moldova. Amintesc că liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu a declarat că se retrage din cursa electorală dacă Maia Sandu va prelua mesajul său de unire. Maia nu a spus nimic despre unirea cu România, iar Mihai Ghimpu nu s-a retras din cursa electorală. De aici.

Doamna Sandu a refuzat ca numele ei să fie asociat cu cel al minorităților sexuale. Anterior candidatul PAS la funcția de președinte, a afirmat că unul dintre obiectivele ei de președinte ține de integrarea membrilor comunității LGBT în societate. De aici. Amintesc că în urmă cu câteva săptămâni, comunitatea LGBT și–a exprimat public suportul pentru candidatul PAS. Directorul asociației Genderdoc-M, Angelica Frolov a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care i-a îndemnat pe toți membrii comunității LGBT să voteze pentru Maia Sandu.

La dezbaterile electorale de la Pro TV Maia Sandu a reușit să piardă, dintr-o lovitură, trei comunități, cea a minorităților sexuale, cea a liberal democraților și cea a unioniștilor. Anterior ea a refuzat ajutorul liberalilor moldoveni și pe cel al Partidului Democrat.
Andrei Țurcanu (poet, critic literar și ex-politician moldovean) nota pe Facebook că „fără resursele administrative al PDM, Maia Sandu nu are nici o șansă în fața lui Igor Dodon.” El adaugă că, acum, ca niciodată, e nevoie de strângerea într-un singur coș a tuturor voturilor posibile (pentru Maia Sandu)! Nu avem altă alternativă. Asta e realitatea, ne place sau nu”.

Se vede cu ochiul liber că Maia Sandu are nevoie de ajutor. Comportamentul imatur al domniei sale, numai gestul de datul mânilor cât face, pare să ne spună că dacă nu primește ajutor la timp, va pierde alegerile prezidențiale. Cine va fi responsabil de asta? Ea, care a refuzat orice ajutor, și prin acest refuz devine antipatică, ori noi, care nu am știut cum să-i-l oferim?
Persistența cu care refuză ajutor politic pare a ne spune că doamna Sandu este ostatica formațiunii politice conduse de Andrei Năstase. Probabil este adevărat. În acest caz, candidatul pro-european riscă să devină mai antipatic decât liderul socialist. Pentru această  transformare este direct responsabilă.