miercuri, 7 decembrie 2016

MAIA CA ZĂPADA SE TOPEȘTE



La începutul acestei săptămâni, președintele ales, Igor Dodon, a declarat că procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale este tergiversată în mod intenționat, prin intermediul contestațiilor depuse în instanțele de judecată de către oponenții săi politici – Maia Sandu și Andrei Năstase, și a cerut urgentarea învestirii lui în funcție. De aici.

Dodon spune că amânarea acordării împuternicirilor sale oficiale ar fi convenabilă guvernării Filip, care este interesată să promoveze proiecte pe care socialiștii nu le-ar susține. Potrivit lui, Maia Sandu ar colabora cu administrația Republicii Moldova. 

Nu am văzut ca doamna Sandu să comenteze în public acuzațiile lui Dodon. În schimb, Andrei Năstase a scris pe Facebook că, declarațiile lui Dodon ar fi niște inepții” și că ele arată că Dodon nu a ieșit din campania electorală.  De aici.

După înfrângerea suferită pe 13 noiembrie, Maia Sandu a preferat să nu mai apără în spațiul public. E ceva vreme. Pe 29 noiembrie, întrebat despre motivele acestei absențe, Viorel Cibotaru, președintele PLDM, a declarat că liderul PAS s-ar afla în „reflecții”. „Maia Sandu este în reflecții, reflecții absolut normale. Pentru că urmează răspundă la câteva întrebări”, a spus Viorel Cibotaru.  De aici.
 
Probabil doamna Sandu cugetă la erorile de campanie pe care le-a făcut, greșeli care au făcut să piardă alegerile. Această vină trebuie să și-o asume.

Toată lumea a văzut că Maia Sandu ar fi putut ieși victorioasă din alegeri – avea nevoie doar de o pregătire mai bună, de o echipă de profesioniști alături și de ceva mai mult suport financiar. După 30 octombrie, data primului tur prezidențial, Partidul Democrat s-a arătat dispus să o sprijine, sfătuită de Andrei Năstase, ea a refuzat acest ajutor. Până pe 13 noiembrie s-a văzut că prezidențiabilul Maia Sandu nu a avut un program de dezvoltare, pragmatic și realist, pentru Moldova.   

Nu vreau să cred că Maia Sandu a fost doar o întâmplare pe scena politică din Republica Moldova. Ar însemna că toți cei care au crezut în ea, s-au înșelat. Iulian Chifu nota recent că liderul PAS trebuia deja să apară în public cu un proiect care ar uni dreapta politică moldovenească, un proiect care să anunțe lupta pentru câștigarea alegerilor parlamentare din 2018. De aici.

De ce Maia Sandu nu face asta? Poate stă și cugetă. Ori poate, numa stă? 

Observ că Andrei Năstase o ține captiva ideii că demonstrarea vicierii procesului electoral i-ar aduce beneficii. Dar a insista pe tema fraudării alegerilor, când sistemul informativ folosit de CEC a permis vizualizarea în timp real a procentelor acumulate de candidați în fiecare secție de votare, când numărătoarea voturilor a avut loc în prezența reprezentanților tuturor partidelor politice, ai societății civile și ai OSCE, este dovada unei încăpățânări. Ori a unei naive credulități în relativul adevăr tirajat doar de un anumit segment de presă.

Observ că șocul înfrângerii a lăsat-o pe doamna Sandu fără puterea de a lansa un nou proiect politic, singurul  obiectiv necesar dreptei moldovenești pentru viitorul apropiat. Dacă nu apare repede în spațiul public, Maia ca Zăpada se topește.

Așa că, domnule Dodon, nu o mai acuzați degeaba.