luni, 12 decembrie 2016

SCHIMBARE DE FILOSOFIE PE RELAȚIA CHIȘINĂU - BUCUREȘTI



Rezultatul alegerilor parlamentare românești a demonstrat că stânga politică românească încă nu poate fi înfrântă. 

PSD a obținut cel mai bun scor obținut vreodată - 46,09% la Senat și 45,9%, la Camera Deputaților. Dreapta politică din România a rămas mult în urmă, PNL a obținut la Senat - 20,26%, iar la Camera Deputaților - 19,88%. O diferență abisală care ne vorbește despre lipsa unei personalități credibile pe dreapta. Pe locul al treilea se situează USR care a obținut 8,55% la Senat și 8,49% la Camera Deputaților. UDMR a obținut 6,28% la Senat și 6,29% la Camera Deputaților, în timp ce ALDE are 6,07% la Senat și 5,64% la Camera Deputaților. Ultima formațiune politică care a intrat în Parlamentul României este partidul domnului Băsescu, PMP care a obținut cu greu, 5,34% la Senat și 5,06% la Camera Deputaților, votul cetățenilor români din Republica Moldova a fost decisiv. De aici.

Constat că electoratul român nu crede discursului pro-unionist al domnului Băsescu. Românii au alte probleme pe capul lor. Problemele lor stringente sunt economice, de asta au votat pentru creșterea economiei, pentru bani mai mulți în buzunarele lor, pentru taxe și impozite mai mici.

Primul care și-a anunțat bucuria pentru succesul electoral al PSD a fost prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. El a scris pe rețelele de socializare că dorește statului român echilibru și stabilitate politică în frunte cu social-democrații. Era de așteptat, PDM-ul are semnat un tratat de colaborare cu PSD-ul iar conducerile celor două formațiuni politice sunt în relații amicale. De aici.

Conducerea PDM și-a dat seama că schimbările politice din România sunt inevitabile. Era clar că discursul populist al dreptei românești nu mai era gustat de cetățeanul român. Parteneriatul dintre cele două partide a impus o schimbare de filosofie politică și social democrației din Republica Moldova. E vorba despre o minimă responsabilitate în fața cetățeanului. Cu siguranță, pe 10 decembrie 2016, la Consiliul Politic al PDM s-a discutat și despre asta. Modernizarea formațiunii politice moldovene nu putea avea loc fără exemplul de asumare al responsabilității pentru rezultatele obținute de candidatul PDM, Marian Lupu, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Una din motivațiile pentru care președintele PDM, Marian Lupu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al acestei formațiunii. Dar nu cea esențială. Lupu a anunțat că, pe 24 decembrie, la Congresul PDM, nu va candida pentru funcția de președinte al partidului. El a anunțat că rămâne alături de PDM și că se va implica în proiectele de modernizare ale acestei formațiuni politice. De aici.

Repet – așteptata victorie a PSD-ului în România a impus și modernizarea PDM. Marian Lupu a fost cel care a adus plus de valoare PDM-ului la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Social democrația moldovenească s-a reinventat împreună cu el. Dar rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a arătat că numele domnie sale este asociat cu cei care, după "revoluția twitter", și-au asumat administrarea puterii în Moldova: Vlad Filat, Serafim Urechean și Mihai Ghimpu. Politicieni care cu rating negativ. Marian Lupu și-a dat seama de asta și, pentru binele partidului din care face parte, a făcut un pas înapoi – atât din cursa prezidențială, cât și de la șefia partidului. Pentru acest lucru trebuie lăudat. 

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, Vlad Țurcanu, ex-purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, afirma că “prin demisia sa, Marian Lupu a transformat o situație de facto, în una aproape de jure, pentru că, de mai mulți ani, președintele adevărat al PDM este Vladimir Plahotniuc.” De aici.
Nu cred că Plahotniuc este atotputernic. Da, este un jucător politic serios. Doar că, veridicitatea enunțului făcut de Vlad Țurcanu va fi demonstrată pe 24 decembrie, data la care va avea loc Congresul PDM. Atunci vom vedea dacă prim-vicepreședintele PDM își dorește, sau nu, șefia acestui partid. Nu văd nici un motiv care l-ar împiedica pe Vlad Plahotniuc să candideze. Dar decizia finală va aparține delegaților prezenți la congres. 

Cu siguranță, după investirea noului guvern al României, al PSD-ului, vom asista la o schimbare de filozofie și pe relația București-Chișinău. Componenta liberală, impusă de președintele Iohannis acestor relații, se va estompa. Sunt sigur că, planul de acțiune pentru Republica Moldova, discutat la CSAT, va suferi modificări, dar, obiectivul strategic al României, de integrare europeană a spațiului dintre Prut și Nistru, va râmâne în esență același. Nu cred că, președintele Iohannis va mai insista ca Palatul Cotroceni să își asume responsabilitatea pentru implementarea acestui plan. După înfrângerea PNL, acest lucru ar fi imoral. Centrul de comandă se va muta spre Palatul Victoria, acolo unde mă aștept să apară un centru de gestionare al relațiilor București-Chișinău. Așa cum a fost între 2001-2005, Biroul pentru Relațiile cu Republica Moldova trebuie să se afle în subordinea directă a premierului României. Șeful acestui birou ar trebui să răspundă, să gestioneze și să administreze toate relațiile cu Republica Moldova.  

Această așteptată schimbare de filosofie a relațiilor dintre România și Republica Moldova nu va fi ușoară. Implementarea unui plan pragmatic al acestor relații necesită responsabilitate și evidență. Mai ales, evidența banilor cheltuiți în van și a lucrurilor prost făcute. Dacă Bucureștiul își dorește cu adevărat relații pragmatice cu Chișinăul, cineva va trebui să-i spună viitorului premier al României toate astea. Pentru că s-au spus multe și s-au făcut destul de puține. Pentru că s-a vorbit de unire în timp ce Chișinăul dorea investiții, pentru că s-a vorbit de poduri de flori în timp ce moldovenii doreau poduri reale peste Prut. Chișinăul s-a săturat de vorbe. A venit timpul faptelor. De ambele părți ale Prutului.

Cred că se poate.  


PS

Și da, știm că în România, zilele astea, când se discută despre rezultatul alegerilor și se ajunge la Băsescu, moldovenii sunt înjurați - că votul lor l-a băgat în Parlament. Dar la cât spectacol va face acolo, zic că se merită. Apropo, pentru toate înjurăturile pe care le primesc românii din Republica Moldova, ar fi bine, domnule Băsescu, să veniți pe 24 ianuarie la Chișinău și să ne mulțumiți.