vineri, 16 decembrie 2016

USATÂI: POLITICĂ, RĂZBUNARE SAU AFACERI



Presa din Republica Moldova are de ceva zile alți eroi – Venera Gasparian și Tatevik Davitean, liderul diasporei armene din Republica Moldova și fica acesteia. Din relatările jurnaliștilor aflăm, cu surprindere, că Tatevik Davitean este fosta soție a lui Vitalie Proca, cel condamnat de autoritățile române la 21 ani și opt luni de închisoare pentru că a încercat să omoare un tânăr pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope din România. Anterior, pe 20 martie 2012, Proca a atentat la viața bancherului rus Gherman Gorbunțov, refugiat la Londra. Gorbunțov afirmă că Proca ar fi  acționat la comanda lui Renato Usatâi. 
De ce au apărut cele două doamne în emisiunile de știri de la Chișinău? Pentru că, în ultima vreme, Vitalie Proca administrează importante sume de bani. Cel puțin așa reiese din discuțiile pe care deținutul Proca le poartă la telefon cu apropiatul său, Gheorghe Malarciuc.  Discuții care au apărut pe youtube.
Într-un text mai vechi anticipam că din momentul în care Proca a fost reținut de către autoritățile române, pentru Renato Usatâi vor începe problemele. Condamnat la 21 de ani închisoare, Proca avea la dispoziție două scenarii: să colaboreze cu autoritățile române pentru a își reduce din pedeapsă ori, în schimbul unei sume de bani să păstreze tăcerea și să nu divulge numele celui care a comandat atentatul la viața lui Gorbunțov.
Presa a aflat că, Malarciuc, care l-a vizitat pe Proca în închisoarea Jilava, i-a oferit acestuia suma de 100 de mii de euro. Bani veneau de la Renato Usatâi. Într-o postare pe facebook, Usatâi recunoaște că ar fi oferit acești bani dar că gestul lui face parte din metodele de cercetare pe care le întreprind procurorii români pentru investigarea atentatului de la Londra.
Nu cred în adevărul acestei afirmații. Sunt destule motive pentru care nu cred în spusele lui.
Încă de la apariția lui în presa moldoveană, în 2012, atunci când a vorbit despre preluarea, printr-o hotărâre judecătorească a băncii "Universalbank”, bancă care a aparținut bancherului rus Gherman Gorbunțov, Usatâi aluneca printre lumini și umbre.  Atunci, directorul CCCEC (actualul Centru Național Anticorupție), domnul Chetraru, spunea jurnaliștilor că, Usatâi are o reputație îndoielnică și că a fost văzut în compania mai multor capi ai lumii interlope. Într-o investigație a publicației "Timpul" s-a spus că, înainte de a fugi din Republica Moldova, Gorbunțov  ar fi ridicat 1,5 mln. USD din banii creditorilor. Potrivit jurnaliștilor creditorii lui Gorbunțov ar fi fost importanți lideri ai mafiei ruse.
Nu cred în sinceritatea lui Usatâi.
Cred că interceptările apărute în spațiul public sunt veridice. Din interceptările discuțiilor telefonice efectuate de deținutul Proca cu apropiații, aflăm că Malarciuc ar fi demarat lansarea unei companii de taximetrie în București, și că tot el este cel care ar fi asigurat-o financiar pe Tatevik Daitean, fosta soție a lui Proca și pe copii acestuia.   Într-o relatare prin skype, acordată bloggerului moldovean Veaceslav Balacci, Gorbunțov afirmă că mesagerul lui Usatîi ar fi trebuit să-i transmită lui Proca 600 de mii de euro.
După ce a fost reţinut de autoritățile moldovene, Malarciuc a declarat că a primit la Moscova 100 de mii de euro, în bancnote de 500. Întâmplător sau nu, dar fosta soție a lui Proca a fost surprinsă la un schimb valutar cu bancnote de 500 de euro.

Fără foc, nu iese fum. Cu certitudine, Usatâi a fost cumva implicat în preluarea băncii Universalbank, discuțiile telefonice cu autorități ale lumii criminale moldovenești vorbesc despre probabilitatea ca el să fi fost cumva implicat în reglările de conturi din septembrie 2011. Presupun că în anul 2012, lui Viorel Chetraru și lui Alexandru Jizdan le era clar că  rolul lui Usatâi pe lângă premierul Filat ținea de preluarea Universalbank, doar că, de dragul funcționării alianței de guvernământ nu a spus presei despre legăturile de afaceri ale lui Filat cu Usatâi.

Probabil, banii oferiți de Usatâi lui Proca, pentru ca acesta să depună declarații false, fac parte componentă a unei răzbunări. O răzbunare pentru faptul că autoritățile moldovene au emis mandat de arest pe numele lui Usatâi. O răzbunare pentru că sumele de bani cheltuite de el în campaniile electorale la care a participat nu i-au adus folos.

O răzbunare la adresa politicienilor moldoveni care au luat decizia politică ca justiția să-l investigheze pe Veaceslav Platon și atacurile raider la adresa băncilor moldovene. Ce se va întâmpla dacă Platon decide să colaboreze cu ancheta și ar dezvălui adevăratul rol al lui Usatâi în tenebrele combinații financiar bancare care au avut loc după 2010 în Moldova?

Amintesc că, prim vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc  și-ar fi preîntâmpinat colegii din AIE, pe Vlad Filat și Iurie Leancă, dar și pe Ilan Shor să nu fure banii deponenților. Aceștia nu s-au conformat.
 
De asta, coordonatorul actualei majorități parlamentare, Vladimir Plahotniuc, are tot dreptul să facă curățenie generală în Republica Moldova! „Ca reprezentant al coaliţiei de guvernare, împreună cu toţi colegii mei vom insista să fie făcută o curăţenie generală în toate sectoarele importante din ţară. Ceea ce vedeţi că se întâmplă astăzi în ţară, (reținerea a 15 judecători și 3 executori judecătorești, reținerile de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vama n.r.) sunt doar un început, unul modest, dar vă asigur că noi vom continua, iar eu prin prisma funcţiei care o deţin în coaliţia de guvernare, voi sprijini totul cu tot ce pot această curăţenie generală şi ea, va fi. Cine mă cunoaşte ştie că eu nu arunc vorbele în vânt”.

Acesta e motivul principal pentru care Usatâi încearcă să se răzbune!