marți, 20 decembrie 2016

UN NOU SARAJEVO - ASASINAREA AMBASADORULUI RUS



Observ că, de la o vreme, se tot încearcă crearea unui nou Sarajevo, totul pentru izbucnirea unei noi conflagrații așa cum s-a întâmplat în 1914. Probabil, după asasinarea ambasadorului Andrei Karlov în Turcia, cineva a crezut că Putin își va ieși din pepeni. Nu s-a întâmplat, rușii nu au reacționat cu patimă, la cald. Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunţat luni, 19 decembrie, moartea ambasadorului lor în Turcia şi au declarat că este vorba de un act terorist. 


După o reuniune de urgență la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că asasinatul este o încercare de a obstrucționa relațiile dintre Rusia și Turcia și este menit să încetinească eforturile de a pune capăt conflictului din Siria. El a adăugat că Rusia va răspunde doar într-un singur fel "prin intensificarea luptei împotriva terorismului."


La o primă vedere, logica tristului eveniment ar fi simplă: planificatorii asasinatului și-au dorit escaladarea relațiilor dintre cele două țări și o reacție emoțională a lui Putin - de tipul casus belli (motiv de război). În condițiile în care, după eșuata lovitură de stat din Turcia, Erdogan aplică politici de apropiere față de Moscova, deducem că moartea ambasadorului rus nu a fost doar un act de răzbunare pentru prezența militară a Rusiei în Siria, ci a fost îndreptată și împotriva președintelui turc. Kremlinul înțelege asta și nu își va îndrepta tunurile spre Erdogan, așa cum, la Moscova, ar îndemna unii.


Cu siguranță, această logică a fost luată în calcul și de planificatorii asasinatului. Desigur s-a conștientizat faptul că cei doi președinți se vor  întâlni pentru a discuta consolidarea parteneriatului ruso-turc împotriva terorismului. Și nu numai.    Probabil, scenariștii mizează ca în urma acestei întâlniri  și pozițiile ruso-turce vis-a-vis de Uniunea Europeană să  coincidă. 


Atât Putin, cât și Erdogan, au suficiente motive pentru a fi iritați de politicile pe care Uniunea Europeană le aplică față de țările lor. Amintesc că Bruxelles-ul a prelungit cu șase luni sancțiunile contra Federației Ruse, iar Parlamentul European a votat pentru înghețarea (temporară) a negocierilor de aderare a Turciei la UE. 


În același timp, la începutul lunii octombrie, Rusia și Turcia au semnat acordul pentru construcția gazoductului Turkish Stream. Este vorba de construcția a două conducte submarine care vor transporta gazul metan din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala rută de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei.


Cred că asasinarea ambasadorului rus în Turcia a avut ca principal scop aruncarea în aer a acestei înțelegeri. Probabil, pentru această amenințare la adresa planurilor lui, Putin îl va îndemna pe Erdogan să deschidă granițele migranților care vor să ajungă în Europa. Pe 25 noiembrie 2016, președintele Erdogan a amenințat Burxelles-ul că va face acest lucru. Turcia are pe teritoriul său 2,7 milioane de refugiați sirieni.  


În cazul în care Erdogan va da satisfacție doleanțelor lui Putin (și o va face), și va deschide frontiera turcă în fața migranților, Europa se va confrunta cu o nouă criză. Una mult mai profundă decât precedenta. Isteria anti-migraționistă a început deja. Camionul care a intrat în mulțimea adunată la târgul de Crăciun din Berlin vine să întărească acest val de frică împotriva migranților, iar această teamă va aduce la putere partidele naționaliste. Pe termen lung, o pondere mare a partidelor naționaliste în Parlamentul European va duce într-un final la erodarea totală a Uniunii Europene.  Spre asta mergem.


Pe termen scrut, noua criză migraționistă va pune presiune pe statele de frontieră ale UE: România, Bulgaria, Grecia. State slabe. Permanenta destabilizare a acestor țări este doar în avantajul stategic al Federației Ruse. Georgia și Ucraina pot spune adio promisunii de liberalizare a regimului de vize. Controlul la frontiera externă a UE se va înăspri. 


Toate acestea vor urma ca în urma asasinatului ambasadorului Andrei Karlov. Undei dai și unde crapă!

Ori poate, cineva, undeva, asta își dorește? 

PS

Asasinarea lui Franz-Ferdinand arhiducele Imperiului Austro-Ungar la Sarajevo în anul 1914 a dus la izbucnirea primului război mondial.

Atentatul la viața unui ambasador este motiv de război la adresa țării în care diplomatul este acreditat.  

Construirea Turkish Stream aruncă în aer geografia economică a unor state.