joi, 22 decembrie 2016

DOSARUL TRANSNISTREAN ȘI ECHITATEA SISTEMULUI DE PENSII



Ce ar avea în comun dosarul transnistrean cu echitatea sistemului de pensii din Republica Moldova? La prima vedere mai nimic. Și totuși.
Puțini dintre observatorii vieții politice dintre Prut și Nistru au aflat despre opoziția pe care au depus-o unii la reforma sistemului de pensii din Moldova. Dar această rezistență a existat. A fost o împotrivire feroce și departe de ochii presei. Oponență care, în spatele ușilor închise, acolo unde jurnaliștii nu au acces, acolo unde reprezentanții unor ministere au făcut tot posibilul să pună bețe în roate inițiativei de reformă a pensiilor propuse de guvernul Filip. Chiar dacă în fața primului ministru nimeni nu a comentat, echipa de specialiști ai Ministerului Muncii a fost cea care a dus greul pentru a convinge că noua formulă de  calculare și unificare a sistemului de pensii, este una salvatoare și necesară. Până la urmă, la limită, cu votul a 51 de deputați, proiectul a fost aprobat.  În ciuda criticilor. În ciuda rezistenței.

Textul de mai jos este însă despre altceva. Zilele trecute, ministrul Grigoraș a semnat un memorandum de colaborare cu o importanță organizație neguvernamentală din Austria, „Concordia.Proiecte Sociale”, al cărui președinte este Hans Peter Haselsteiner, ex-președinte al camerei Deputaților a Parlamentului austriac. Haselsteiner este unul din cei mai influenți politicieni din Austria și ex-președinte al grupului Strabag, una dintre cele mai importante companii de construcție din lume, cu o cifră de afaceri anuale de peste 10 miliarde de euro.  
  
Toate bune și frumoase, dar amintesc că, în 2017, statul austriac va deține președinția OSCE, iar reprezentantul special pentru reglementarea dosarului transnistrean va fi ambasadorul austriac Wolf Dietrich Heim. Ambasadorul austriac a anunțat că în a doua jumătate a lunii ianuarie 2017 intenționează să viziteze Chișinăul pentru a discuta în detaliu cu partea moldavă aspectele organizatorice și activitățile care urmează a fi planificate de Austria pe timpul deținerii acestui mandat.

Șă fi trecut guvernul Filip la noi forme de diplomație? De ce nu? Memorandumul de cooperare dintre „Concordia. Proiecte Sociale” și Ministerul Muncii, este un prim-pas spre impulsionarea cooperării între aceste două părți, în beneficiul moldovenilor dar și o recunoaștere a eforturilor pe care le face deja „Concordia” în Moldova pentru susținerea copiilor, vârstnicilor și familiilor din grupurile social vulnerabile. 

Pe 18 decembrie 2016, organizația „Concordia” a organizat la Viena, în Palatul Ferstel, un concert anual de binefacere, în cadrul căruia au fost colectate fonduri pentru susținerea copiilor moldoveni aflați în situații de risc și a familiilor nevoiașe. La eveniment a participat președintele Consiliului Național al Parlamentului Austriei, ministrul federal al Familiei și Tineretului al Austriei, ministrul Justiției și alți. Prezența doamnei Grigoraș la eveniment nu a fost în zadar. Concertul anual al Concordia, aflat la a patra ediție, a reușit colectarea a 60.000 de euro, bani care, în Moldova, vor fi folosiți pentru susținerea programelor de îngrijire a copiilor și tinerilor dezavantajați.  

În discursul său de deschidere al concertului de binefacere, gazdele au spus că „știm poveștile de viață ale tinerilor moldoveni, de asta am deschis acolo două centre de plasament mari, iar copiilor le-am oferit un mediu mai prietenos de trai ce corespunde nevoilor individuale, precum casele de tip familial. Vrem să fim prezenți în Moldova, de asta am semnat acest memorandum de colaborare”.

De fapt asta este ideea – dincolo de rezistența pe care beneficiarii vechiului sistem de pensii a făcut-o reformei, dincolo de criticile pe care ministrul Grigoraș le-a primit din partea reprezentanților societății civile, lucrurile bune pe care le face echipa ministrului muncii au primit recunoaștere internațională. 

În contextul preluării de către Austria a dosarului transnistrean, această recunoaștere este importantă. Dincolo de participarea la o acțiune filantropică, doamna Grigoraș, probabil și la sugestia colaboratorilor apropiați, a făcut dovada cunoașterii diplomației populare. Asta contează.

Memorandumul semnat dă posibilitate atât organizațiilor de protecție a copilului care activează în Moldova, cât și Ministerului, să beneficieze de noi deschideri pentru colaborare, și de cei nu, de noi posibilități de finanțare. 

E un pas înainte pentru protecția celor aflați în dificultate, un pas înainte pentru consolidarea familiei și, într-un final, un pas pentru unificarea și societății moldave. Până la urmă despre asta e vorba, despre etică și echitate. Iar anularea pensiilor speciale, care a adus ministrului Grigoraș multe bătăi de cap, exact asta a făcut: a adus echitate și concordie în sistemul de pensii.  

concordie - substantiv feminin, înțelegere, armonie - din latinescul concordia.