joi, 26 ianuarie 2017

STOP FALS! CINE ȘI DE CE ÎNCURCĂ DEPUTAȚII APCE CU DEPUTAȚII DIN PARLAMENTUL EUROPEAN?



Câteva publicații on-line din Republica Moldova, (jurnal.md, zdg.md, unimedia, independent.md) publică un material în care se afirmă că, deputații europeni au semnat o declarație în care Republica Moldova este criticată pentru așa numite persecuții politice.
În declarație se cere ca autoritățile moldovene să înceteze „persecuțiile politice din Republica Moldova asupra cetățenilor și martorilor-cheie din diverse cauze penale”. Semnatarii acestui document au reiterat faptul că drepturile omului și situația democrației în Moldova sunt monitorizate îndeaproape de Consiliul Europei. 

Amintesc mai tinerilor colegi că deputații europeni (eurodeputații) sunt acei deputați care fac parte din Parlamentul European, aceștia nu au nici o treabă cu ceea ce se numește Consiliul Europei. 

Deputații care au semnat declarația din Consiliul Europei, puțini la număr, sunt membrii ai APCE – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - din care fac parte aproximativ 600 de deputați. Deputatul Valeriu Ghilețchi este membru al APCE. Domnia sa este deputat european ? Desigur că nu!

Declarația despre care informează colegii de la jurnal, a fost semnată de aproximativ 20 de deputați ai APCE. Această declarație nu reprezintă o Rezoluție la adresa statului moldovean. Mai degrabă ar fi o notă informativă la adresa guvernului.  

Probabil, tinerii noștri colegi au comis o confuzie între Parlamentul European și APCE – ceea ce este grav. Ori, dacă acest lucru s-a făcut în mod intenționat, avem de a face cu o manipulare mediatică cu bătaie lungă – acest lucru este și mai grav.

Cât despre așa numitele persecuții politice la care ar fi supuse persoane ca Ana Ursachi ori Veaceslav Platon, îmi permit să amintesc deputaților din APCE semnatari ai declarației că, cei doi au intrat de mai multe ori în vizorul presei moldovene și române, pentru fapte care au trecut limita legalității. Veaceslav Platon a recunoscut la o emisiune de televiziune că, în timpul unei campanii electorale a finanțat cu 1 milion de dolari o formațiune politică, suma respectivă nu a fost declarată la CEC. Procesul penal intentat împotriva lui Veaceslav Platon nu este unul politic Ana Ursachi este cunoscută pentru ingerințele pe care în mod sistematic le-a făcut la adresa justiției.

Deputații APCE ar trebui să fi fost mai bine informați înainte de a semna declarația respectivă. Mai mulți experți financiar bancari au afirmat că Veaceslav Platon s-a ocupat cu mașinații financiar bancare și că ar fi fost implicat în spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procesul intentat la adresa lui nu este unul politic.

Întrebarea referitoare la motivațiile apariției acestei grave erori de presă mă face să cred că este vorba de lansarea unei percepții false – că procesul intentat împotriva lui Platon ar fi unul politic. Nu este adevărat.

Platon a fost unul dintre arhitecții spălătoriei de bani din Moldova și nu a avut nimic de a face cu apărarea valorilor democratice între Prut și Nistru. Formatorii de opinie consideră că el a finanțat o serie de instituții aflate în siajul opoziției parlamentare și extraparlamentare doar pentru a își apăra interesele financiar-bancare deținute în Republica Moldova. Probabil ziariștii de investigație ar trebui să publice mai multe dovezi în acest sens.

Repet, declarația semnată la Consiliul Europei nu reprezintă o rezoluție îndreptată împotriva statului moldovean. Ea a fost semnată de doar aproximativ 20 de deputați din cei aproximativ 600 pe care îi are Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 

Probabil puținii deputați care au semnat nota informațivă la adresa Guvernului Filip cunosc Moldova doar din auzite. Este regretabil că există o atât de mare necunoaștere despre realitățile din Republica Moldova  - parlamentarii din legislativele naționale, delegați să facă parte din APCE, au un salariu de peste 7000 de euro. Pentru aceste salarii, plătite din contribuțiile statelor care fac parte din Consiliul Europei, ei ar trebui să se documenteze mai bine. Poate, Republica Moldova, ca țară care își plătește cotizația către Consiliul Europei, ar avea dreptul, dacă este criticată, să aibă parte de dezvăluiri obiective și cât mai aproape de adevăr.