duminică, 5 februarie 2017

CAMELEONII POLITICII MOLDOVENEȘTI



Timp de o săptămână în principalele orașe din România au avut loc proteste împotriva guvernului Grindeanu. Bucureștii au fost zguduiți, aproximativ 100 de mii de oameni au ieșit, în fiecare seară, în Piața Victoriei. Euronews afirmă că sunt cele mai mari proteste de după Revoluția din 1989, aproximativ un număr de 300 de mii de români au protestat în toată țara. Ei au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva modificării codurilor penale prin ordonanța de urgență, afirmând că această măsură va submina lupta împotriva corupției. 

La București are loc o bătălie politică subtilă. Acum nu discutăm despre asta. Apropo, cabinetul Filip procedează corect păstrând tăcerea pe marginea acestui subiect. Ce ar putea spune? E o problemă de politică internă a statului român, membru al Uniunii Europene și al NATO. Ca să fiu malițos, zic că premierul Filip ar putea oferi consultanță despre cum e să guvernezi un stat când ai cinci-șase luni proteste în fața Guvernului.
   
Vineri, 3 februarie, pe rețelele de socializare au început să apară informații referitoare la faptul că un miting întru susținerea protestelor românești va avea loc și la Chișinău. Bucureștiul protestatar era entuziasmat - desfășurarea la Chișinău a unei ample acțiuni de susținere a protestelor din România ar fi fost o dovadă în plus al faptului că Basarabia e România. Organizatorilor acestei acțiuni, Partidul Paltforma pentru Demnitate și Adevăr, aflat în opoziție față de cabinetului Filip, acțiunea i-ar fi oferit o posibilitate excelentă de manifestare. 


Seara, în fața statuii lui Ștefan cel Mare din centrul municipiului Chișinău s-au adunat simpatizanți ai PPDA împreună cu liderii lor. Alături de ei s-au alăturat liderii de la Chișinău ai formaţiunii ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi nu a fost prezent, se ascunde de justiția moldoveană la Moscova. Lângă domnul Andrei Năstase  au fost prezenți domnii: Dumitru Ciubașenco, Ilan Cașu și Alexandru Petkov, împreună cu cinci-șase simpatizanți. Alături de aceștia au fost prezenți și trei-patru simpatizanți ai Paridului Socialiștilor. Acțiunea, că miting nu pot numi ceea ce s-a întâmplat în seara de 3 februarie la Chișinău, a adunat în fața monumentului Ștefan cel Mare aproximativ 30 – 40 de oameni. Nu sute, cum eronat, au transmis cei de la Mediafax.  


În fața statuii lui Ștefan cel Mare, pe 3 februarie, a fost experimentată prima acțiune comună din acest an a mai vechiului trio politic Năstase-Usatîi-Dodon. A fost un exercițiu de comunicare - liderii acestor formațiuni politice au vrut să afle cum vor funcționa echipele de coordonatori ale viitoarelor, posibile, demonstrații comune. A fost un moment prielnic pentru ca lozincile să fie verificate - de la Trezește-te Moldova, la Dodon hai în stradă, la Jos Plahotniuc și Moldova, Moldova! Sloganele socialiștilor, ale lui Usatîi și ale celor de la Platforma DA. 


Ce s-a întâmplat la Chișinău? A avut loc, așa cum a sperat Sorin Ioniță, expertul de la București, o trezire a conștiinței românești, a spiritului de solidaritate cu tinerii protestatari din fața Palatului Victoria? Nici vorba de asta. Nu avea cum să se întâmple așa ceva - ambasadorul SUA la Chișinău, domnul James Pettit, a avut dreptate atunci când a afirmat că Moldova nu e România. Cele două state nu au o viață economică și psihică comună. Mentalul colectiv moldovenesc a fost/este supus unor modificări date de circulația și funcționarea limbii ruse între Prut și Nistru. 


La Chișinău s-a întâmplat că în mod premeditat formațiuni ostile guvernului și neprietenoase la adresa statului român, au confiscat patriotismul româneasc pentru a-l folosi în lupta lor politică împotriva guvernului Filip. Nu le-a reușit desfășurarea unei acțiuni de proporții. Ipocriți, au profitat de ocazie pentru a experimenta modul comun de acțiune la viitoarele demonstrații.