vineri, 17 februarie 2017

CINE A FOST CONSILIERUL SOCIALIST AL PREȘEDINTELUI TIMOFTI?



Prezent la o emisiune de televiziune, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat, printre altele, că potențialul protestatar al societății moldovene apărut pe parcursul anului 2015 a fost unul atât de mare încât putea distruge statul moldovean. Creșterea tensiunii în societate s-a datorat și activității intense a unor servicii secrete pe teritoriul Moldovei. De aici.

Nu comentez aceste declarații. Există instituții calificate care pot confirma, ori infirma, afirmațiile făcute de președintele legislativului moldovean. Presupun că, de la înălțimea funcției deținute, domnul Candu cunoaște greutatea celor afirmate.

La mai bine de un an distanață de evenimentele din ianuarie 2016, îmi permit să nu comentez declarații. Voi comenta principalele acțiuni politice ale acelui timp.

La sfârșitul anului 2015 situația politică și economică a statului moldovean era dramatică: din 29 octombrie 2015, Moldova nu mai avea prim-ministru și se îndrepta spre incapacitate de plată. Președintele Nicolae Timofti, la 21 decembrie 2015, îl desemnează pe Ion Sturza la funcția de prim ministru al Republicii Moldova. Era modul în care președintele Timofti încerca să pună capăt unei crize politice care îl depășea. Prima declarație de presă a premierului proaspăt desemnat, Ion Sturza, a fost aceea că între el și Partidul Democrat din Moldova nu există nici un fel de tensiuni și că „atunci când comandantul suprem te cheamă la datorie, trebuie să răspunzi da”. De aici.

Sturza a mințit. Între el și PDM existau certuri mai vechi. Dovadă e faptul că imediat după desemnare, președintele, de atunci, al PDM, Marian Lupu, a spus, cu subiect și predicat, că Partidul Democrat nu va vota candidatura lui Sturza la funcția de premier.
Cei 14 deputați care tocmai plecaseră din fracțiunea  Partidului Comuniștilor pentru a crea Platforma Social Democrată au spus și ei că nu au ochi să-l vadă.

Președintele Parlamentului, domnul Candu, a spus în acel moment că președintele Timofti i-ar fi recunoscut că a discutat candidatura lui Sturza cu Valeriu Streleț.  Asta înseamnă că preşedintele a acţionat partinic, a nesocotit opinia majorităţii parlamentare şi a decis să facă aşa cum a vrut un singur partid,” concluziona domnul Candu.

Liberal democrații au negat acuzațiile și au spus că e prima dată când se întâlnesc cu Ion Sturza. „Respingem cu fermitate speculațiile că președintele Nicolae Timofti, împreună cu PLDM, ar avea înțelegeri referitor la candidatura domnului Ion Sturza”, a declarat imediat după desemnare Valeriu Streleț. 

Al cui candidat a fost, în decembrie 2015, Ion Sturza? A fost omul care, din noblețe princiară, a dorit să scoată Moldova din criza în care se afla? Nu cred. Domnia sa a jucat cu totul altceva.

Recapitulând situația politică a acelor momente,  am adăugat cele aflate, între timp, din presă, și pot afirma că Ion Sturza a fost mereu conștient de faptul că nu va primi votul de încredere din partea Parlamentului moldovean. El a vrut să forțeze acest vot – nu i-a reușit.Ședința Parlamentului din 4 ianuarie 2016, unde Sturza trebuia să primească vot de încredere, din lipsă de cvorum, nu a avut loc. În sală erau doar 47 de deputați.

După data de 4 ianuarie 2016, o serie de instituții media îi sugerau președintelui Timofti să îl nominalizeze pe Sturza și a doua oară. E un tehnocrat, afirmau unii; e putred de bogat deci n-o să fure, ziceau alții; e pro-european, încearcau să-l convingă pe Nicolae Timofti alți oameni din media. Era însă clar, că o repetare a acestei desemnări ar fi adus cu ea alegerile anticipate. În cazul nevotării unui guvern până la 29 ianuarie 2016, președintele Timofti ar fi fost obligat să dizolve Parlamentul. 

Ion Sturza a jucat la cacealma, a vrut să ajungă prim ministru prin înșelăciune. Domnia sa a crezut că deputații moldoveni îi vor acorda votul de încredere doar din frica declanșării alegerilor anticipate. Liderii Partidului Democrat din Moldova, care au reușit să adune în jurul lor o majoritate parlamentară, și-au păstrat calmul și nu au acceptat să fie păcăliți. De aici se trag criticile lui Sturza la adresa guvernului Filip și a PDM.

La finele mandatului său, președintele Timofti a declarat că a fost supus unor presiuni din exterior și că regretă faptul că nu l-a nominalizat pe Vlad Plahotniuc în calitate de prim-ministru. O declarație care nu a fost analizată de comentatorii politici. Cine au fost cei care l-au presat pe președintele Timofti? Cine a fost cel care l-a convins pe domnul Timofti să îl desemneze pe Ion Sturza premier?

La un an distanță de evenimente pot spune că persoana care l-a convins pe președintele Nicolae Timofti să îl nominalizeze pe Ion Sturza în calitate de prim-ministru a avut un singur scop – să provoace alegeri parlamentare anticipate. Aceste alegeri ar fi fost câștigate, cu o largă majoritate, de către Partidul Socialiștilor.
Cui i-a răspuns la apel Ion Sturza atunci când a declarat că a venit să își facă datoria? Cine a fost cel care și-a dorit ca socialiștii moldoveni să câștige alegerile parlamentare anticipate și să schimbe vectorul de politică externă al Moldovei?

Domnule Candu, poate ne spuneți numele lui? 

FOTO - Vlad Filat, Ion Păduraru, Ion Sturza (cu spatele), 1998