marți, 28 martie 2017

DE CE PDM-UL ÎNCEPE CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ



Liderul PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că va începe un proces de evaluare a miniștrilor, deputaților și șefilor de instituții publice pe care i-a promovat în funcție. El a declarat că în cadrul acestei examinări vor fi verificate capacitățile și rezultatele celor pe care formațiunea politică pe care o conduce i-a promovat în demnități publice. În funcție de rezultate vor fi luate decizii în privința rămânerii sau demiterii din funcție a celui în cauză. „Cine dintre colegii noștri nu-și va dovedi eficiența în fața nevoilor oamenilor va fi înlocuit de alte persoane, care vor face față acestui obiectiv. Funcțiile de conducere nu sunt pentru PR sau pentru afaceri", a declarat președintele PDM. Politicianul moldovean a dat asigurări că în rândurile partidului pe care îl conduce sunt  suficiente persoane de calitate care pot fi promovate în locurile care vor rămâne vacante. Democratul a mai anunțat că a prezentat draft-ul unui Cod de integritate  membrilor Partidului Democrat din Moldova. De aici.
 
Constat că, în istoria contemporană a Republicii Moldova (pe care am trăit-o odată cu venirea mea la Chișinău)  nu s-a mai întâmplat așa ceva, este pentru prima oară când o formațiune politică importantă, aflată la guvernare, face evaluarea activității miniștrilor și deputaților săi. O evaluare necesară care va analiza profesionalismul celor aflați la cârma ministerelor, persoane direct răspunzătoare de implementarea, ori ne-implementarea, reformelor prevăzute în Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE. 

Echipa condusă de domnul Plahotniuc este condamnată la implementarea proceselor de reformare europeană a statului moldovean. Toți liderii Partidului Democrat din Moldova au înțeles că angajamentele asumate la București ori Bruxelles trebuie respectate. În februarie 2016, atunci când  premierul Filip a fost la București, pentru a căpăta împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, a promis că va implementa condiționările Bucureștiului pentru acordarea acestor bani. Condiționări care au presupus efectuarea unor reforme nepopulare și care le-au adus democraților o relativă scădere a simpatiilor electorale. Acordarea de către București a primelor două tranșe ale împrumutului românesc este o confirmare a faptului că, în mare, Guvernul Filip nu are restanțe în a se ține de cuvânt. Dar există restanțe. Întârzieri evidențiate de comisarul pentru politica europeană de vecinătate, Joannes Hahn, care, mai reticent, a declarat că „rezultatele aplicării Acordului de Asociere sunt deja vizibile, dar obiectivele finale nu au fost încă atinse”. De aici.

Un Raport al Comisiei Europene şi al Serviciul European de Acţiune Externă sublinia că statul moldovean a adoptat o serie de reforme, dar trebuie să facă mai mult pentru a-şi îndeplini angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Din cele afirmate de domnul Hahn, rezultă că există întârzieri în implementarea reformelor. Probabil, domnul Filip și echipa PDM, răspunzătoare de administrarea Republicii Moldova, își doresc să afle cine se face vinovat de aceste întarzieri și să le depășească. 

Repet, în cei 26 de ani de existență a statului moldovean nici o formațiune politică aflată la guvernare nu a facut o evaluare a miniștrilor și deputaților săi. De asta, mai toți, și-au tăiat câte o felie din tortul puterii comune, ducând-o, spre nemulțumirea cetățeanului, la casa proprie. Noul model de a face politică, pe care îl propune echipa domnului Plahotniuc, este inedit. El pleacă din imperioasa necesitate de a obține rezultate concrete și a onora promisiunile făcute. Rezultate concrete pentru oameni, pentru nevoile lor. Probabil, în curand, vom fi martorii prezenței miniștrilor democrați în centrele raionale acolo unde se află adevărata Moldovă. Un lucru benefic, căci fiecare ministru și deputat al PDM își va prezenta o dare de seamă în fața poporului - un alt mod de relaționare cu cetățeanul!

Și mai e ceva. Guvernul Filip nu este alcătuit doar din miniștrii PDM, poate ar fi cazul ca și ceilalți parteneri ai coaliției de guvernare să ia exemplul democraților și, la rândul lor, să își evalueze miniștrii. Salubrizarea de primăvară pe care o face PDM în curtea proprie îmi aduce aminte de o vorbă din bătrâni: cine își face curățenie în ogradă, poate cere același lucru de la vecini.