marți, 4 aprilie 2017

ENERGIA ELECTRICĂ ȘI RĂSPÂNDACUL ȘTIRILOR FALSE



S-a întâmplat așa cum am prevăzut, imediat după vizita premierului Filip în Ucraina, cu ocazia summit-ului GUAM, Ministerul Economiei a anunțat că Republica Moldova va primi energie electrică din Ucraina, mai exact de la compania „DTEK Trading” care a semnat un contract de livrare a energiei electrice către societatea pe acțiuni „Energocom” pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Chestie pragmatică, dar și cu o conotație politică. În primul rând, oferta ucrainenilor a fost agreată datorită prețului mai avantajos: 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan a propus inițial prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh pentru ca mai apoi să îl scadă până la 54,4 USD. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, economiseşte circa 300 milioane de lei. Așa că cei de la „DTEK Trading”, companie care aparține lui Rinat Ahmetov, vor asigura livrarea energiei electrice către 80% din cetățenii moldoveni. De aici.

Achiziția de curent electric exclusiv din Ucraina are serioase implicații politico-economice: oprește o sursă importantă de venituri pentru regiunea transnistreană și slăbește influența grupului Inter RAO EES Rusia în regiune, proprietari ai Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan (MOLDGRES). Experții afirmă că livrările de energie reprezintă una din principalele surse de valută pentru regiunea transnistreană, producția de curent electric asigura regiunii separatiste aproximativ 30% din încasările din exporturi. În lipsa acestor venituri, experții în economie afirmă că ar putea avea loc o nouă depreciere a monedei transnistrene cursul căreia este menţinut în mod artificial. De data asta, contextul politic favorabil Republicii Moldova și relațiile amicale cu Ucraina au făcut ca această armă energetică a Federației Ruse să fie folosită împotriva celor tutelați de Moscova.

Presa specializată din Ucraina notează că decizia Kievului de a scădea prețul energiei electrice destinate Republicii Moldova se datorează unor interese strategice: integrarea sistemului energetic ucrainean în sistemul energetic european și participare la proiectele de conectare la liniile de tensiune înaltă cu România. De aici.

Firesc, la Tiraspol, oficialii separatiști sunt extrem de nemulțumiți de decizia Ministerului Economiei de la Chișinău sunt oficialii de la Tiraspol. Potrivit publicației Mold-street.com autorităţile din regiunea secesionistă afirmă că licitația pentru furnizarea de energie electrică în Moldova a fost desfăşurată cu încălcări ale desfășurării tenderului.

Nu mă așteptam să aud același gen de nemulțumiri în capitala Republicii Moldova. Culmea, ele există! Într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Sergiu Tofilat spune că noul contract de livrare a energiei electrice ar reprezenta mai multe riscuri pentru Moldova, că ucrainenii de la „DTEK Trading” ar putea asigura doar 30% din consumul total de curent electric și că, peste noapte, am putea rămâne în beznă. 
Tofilat, într-un mod profund defetist, se înșeală! Nu cred că motivul pentru care împrăștie informații false și exagerate, ar avea ceva în comun cu autoritățile separtiste de la Tiraspol– ele sunt cele mai interesate în subminarea încrederii cetățenilor moldoveni în acțiunile autorităților de la Chișinău. Mai degrabă cred că Tofilat nu cunoaște detaliul potrivit căruia cei de la „DTEK Trading” vor procura energia electrică destinată Moldovei de la EnergoAtom, compania de stat ucraineană care administrează cele patru reactoare nucleare ale Ucrainei. Rezultă că producerea acestei energii nu depinde de cărbunele aflat în regiunile de conflict. (Așa cum, probabil, crede Tofilat.) Mai mult, potrivit unei analize a Ministerului Energeticii și Cărbunelui din Ucraina, în 2017 statul ucrainean va dispune de un surplus de energie electrică pe care care o va distribui doar Republicii Moldova. De aici.

Să fie Tofilat un răspândac al știrilor false? Știu că nu are încredere în autoritățile moldovene – acest lucru se datorează considerentelor politice, Tofilat este unul din experții cu atitudini constant critice la adresa guvernul Filip și un apropiat al formațiunii politice conduse de Maia Sandu - dar asta îl privește! Ar fi bine să nu-i ducă pe cetățeni în eroare și să nu mintă prin omisiune. De asta îi amintesc că, la sfârșitul anului 2005, atunci când proprietarii ruși ai Centralei TermoElectrice au vrut să majoreze preţul energiei livrate către Chișinău cu 33%, autoritățile moldovene au refuzat acest lucru și au cumpărat necesarul de energie electrică din Ucraina. Cei de la CTE Cuciurgani au strâns din dinți și au produs energie electrică doar pentru regiunea transnistreană. Nici atunci, nici acum, rușii de la Inter RAO EES Rusia nu au avut posibilitatea de a reacționa. Locația geografică a CTE Cuciurgani face ca livrarea producției de energie electrică să fie relativ dificilă – partea ucraineană, din cauza conflictului separatist din estul Ucrainei, va evita să cumpere energie electrică de la proprietarul rus. În anul 2005, ca și acum, au existat suficiente voci cârcotașe care au încercat să răspândească tot felul de bazaconii înspăimântătoare. Nu s-a întâmplat nimic! Atunci Moldova nu a rămas în întuneric, cu atât mai puțin acum!