miercuri, 10 mai 2017

TURNESOLUL POLITIC AL ZILEI DE 9 MAI



Ceremoniile dedicate zilei de 9 mai au transformat Chișinăul politic într-o hârtie de turnesol. Permanenta bătălie a valorilor occidentale cu cele oriental-sovietice capătă în această zi accente cât se poate de expresive. În 2017, simbolistica acestor manifestări publice a avut două mari repere – prezența președintelui Republicii Moldova, domnul Dodon, la parada de 9 mai organizată la Moscova de autoritățile Federației Ruse și marșul organizat de Partidul Democrat din Moldova până la Complexul Memorial „Eternitatea” din municipiul Chișinău. 


Cele două manifestații arată că, în spațiul dintre Prut și Nistru nu există un singur sistem de valori și că Republica Moldova, aflată la frontiera culturii și valorilor occidentale, rămâne locul în care liberalismul occidental se confruntă cu socialismul conservator. 


Marșul organizat de Partidul Democrat din Moldova cu prilejul Zilei Victoriei și al Zilei Europei a adunat aproximativ 25 de mii de participanți care s-au deplasat până la Complexul Memorial „Eternitatea”, unde au depus flori în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă ale celui de-al doilea Război Mondial. Pe traseu s-au scandat lozinci în care erau făcute apeluri la unitate și la cele două semnificații ale sărbătorii de 9 mai: "Victorie! Europa! Moldova" a fost mesajul participanților la marș. Pe toată durata traseului coloana a fost animată de drapelele Republicii Moldova, ale Uniunii Europene și ale Partidului Democrat.


Într-un mesaj adresat celor aproximativ 25 de mii de participanți adunați în Piața Marii Adunării Naționale, președintele democraților moldoveni, domnul Plahotniuc, a făcut apel la toleranță reciprocă, la respect și armonie, pentru a face societatea moldoveană cât mai  puternică. Liderul PDM a spus că "indiferent de semnificația zilei de 9 mai pe care o alegem fiecare dintre noi, această zi, acest eveniment, trebuie să fie unul care să ne facă să fim uniți, să ne facă puternici și determinați, pentru că doar așa vom moderniza Moldova".De aici.


Prezența președintelui Republicii Moldova la parada militară de la Moscova demonstrează faptul că domnia sa nu a renunțat la schimbarea vectorului de dezvoltare al Republicii Moldova – domnul Dodon dorește ca statul moldovean să renunțe la apropierea de Uniunea Europeană și să întoarcă spatele tuturor valorilor liberal-occidentale în favoarea valorilor împărtășite de Moscova. Prezenţa domnului Dodon la manifestarea rusă oferă spectatorului moldovean o imagine invidiată de foștii colegi ai domniei sale – domnul Voronin ori domnul Usatâi. Este imaginea celui care alături de Putin, salută militarii ruși și veteranii. Cu siguranță, atunci când a văzut așa ceva, domnul Usatâi a murit de ciudă! 


Îndemnul domnul Plahotniuc de a ieși ”din dezbinarea ideologică în care este ținută Moldova” este decent și de bun simț. Desigur, dacă nu exista Ziua Victoriei, nu exista Uniunea Europeană și valorile ei liberale. Dacă nu ne aducem aminte de trecut, riscăm să repetăm aceleași greșeli. Există totuși o nuanță, toleranța politică la care face apel liderul PDM nu este împărtășită de către președintele Republicii Moldova. Remarc însă că, principalele mesaje transmise de conducerea PDM la manifestările din Chișinău cu ocazia zilei de 9 mai, vin să întărească declarația primului ministru Pavel Filip, în articolul publicat în ziarul Adevărul : ”România şi Republica Moldova, împreună în Europa”. De aici.


Încă ceva, manifestațiile din 9 mai au scos în evidență faptul că partidele extraparlamentare nu mai au suficientă forță de mobilizare: la protestul organizat în fața Parlamentului moldovean au participat aproximativ o sută de oameni. Repet, trei formațiuni politice și 16 ONG-uri au reușit să scoată la proteste mai puțin de o sută de participanți. De aici.


Devine clar că, în campania pentru alegerile parlamentare din 2018 vom fi martorii unei confruntări electorale de proporții, între adepții Uniunii Europene și ai valorilor liberale, conduși de domnul Plahotniuc și adepții socialismului conservator conduși de domnul Dodon. Altceva, deocamdată, nu  există.